Ρεπορτάζ

Αυξάνονται και… πληθύνονται οι ροές μεταναστών στα νησιά μας

Ασφυκτικές καταστάσεις επικρατούν και στα hotspots που λειτουργούν στα Δωδεκάνησα, της Λέρου και της Κω, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Σύμη, όπου τον τελευταίο καιρό οι μετανάστες, αποβιβάζονται κατά δεκάδες και έχουν δημιουργήσει «ασφυξία» σε ένα μικρό νησί, το οποίο, σημειωτέον, είναι ακόμη γεμάτο από τουρίστες.
Σήμερα πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος –ή αν κριθεί αναγκαίο, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Ευστρατίου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσει η αναζήτηση λύσεων σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Σημειώνεται πως οι ροές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες προς τα νησιά τόσο της δικής μας περιοχής όσο και σε περιοχές, όπως η Λέσβος.
Οι φωτογραφίες από το εκτενές φωτορεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική», μιλάνε από μόνες τους.
«ΑΣΦΥΞΙΑ» ΣΤΑ HOT SPOTS ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Στις δύο δομές προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέρου, φιλοξενούνται μέχρι και σήμερα, πάνω από 2.000 άτομα από διάφορες εθνικότητες, Σύροι, Αφρικανοί, Πακιστανοί, Αφγανοί, Ιρακινοί κ.λπ.
Ωστόσο, η δομή είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί μόνον 800 άτομα περίπου. Αν και δεν σημειώνονται επεισόδια ή προβλήματα στην λειτουργία του hotspot, οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούν ελεύθεροι καθημερινά και σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλλιας: «Πάνω από 500 άτομα κυκλοφορούν ελεύθεροι, στο παραλιακό μέτωπο του νησιού! Πέραν των ατόμων που φιλοξενούνται στις δύο δομές αποβιβάζονται καθημερινά δεκάδες άτομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Οι ροές έχουν αυξηθεί κι εμείς περιμένουμε την παρέμβαση του κράτους. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε συνεχή συνεννόηση με το υπουργείο και τον κ. Χρυσοχοΐδη αφού η Λέρος, αδυνατεί να δεχτεί περισσότερους».
Τα δύο hotspots είναι: ένα για ευάλωτες ομάδες στο ΠΙΚΠΑ (κέντρο στο Λακκί) και ακόμη ένα στα Λέβιθα.
-Το νέο πρόβλημα που προέκυψε στο τελευταίο διάστημα, είναι στο νησί της Σύμης, όπου αφενός δεν υπάρχουν δομές και αφετέρου, όσοι αποβιβάζονται είτε φιλοξενούνται στο Λιμεναρχείο είτε στο Αστυνομικό Τμήμα (που έχει πάρα πολύ περιορισμένους χώρους).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Ηλίας Τσαβαρής: «Καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, αποβιβάζονται συνεχώς καινούργια άτομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στο Λιμεναρχείο και στο Αστυνομικό Τμήμα και κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί –το οποίο είναι ακόμη γεμάτο με τουρίστες. Οι άνθρωποι που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί ταλαιπωρούνται και συνωστίζονται μέσα κι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο του νησιού, ενώ αστυνομικοί και λιμενικοί τα βγάζουν πέρα με τεράστιες δυσκολίες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Η κατάσταση βρίσκεται και πάλι στο ‘κόκκινο’ καθώς η δομή φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών που υπάρχει στο νησί της Σύμης, είναι ανύπαρκτη σχεδόν με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που καταφθάνουν καθημερινά στο νησί να ταλαιπωρούνται και να συνωστίζονται μέσα κι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο του νησιού, με ό,τι αρνητικό επιφέρει ένα τέτοιο γεγονός».
Πολλοί τουρίστες πάντως, διαμαρτυρήθηκαν για την εικόνα, εκφράζοντας ανησυχία για λόγους ασφαλείας ενώ σημειώθηκαν και καταλήψεις στις αυλές κλειστών σπιτιών Συμιακών, τα οποία διατηρούν ιδιοκτήτες με καταγωγή από την Σύμη και τα επισκέπτονται το καλοκαίρι.
-Στο hotspot της Κω, oι πρόσφυγες και οι παράτυποι μετανάστες αγγίζουν τους 3.000 τον αριθμό την στιγμή που η δομή είναι σχεδιασμένη για να φιλοξενεί 900 άτομα περίπου –ανήλικους και ενήλικες. Η μία δομή είναι κλειστού τύπου και η δεύτερη δομή είναι ανοιχτού τύπου (για ταυτοποίηση κ.λπ.) και οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Και οι δύο δομές γειτνιάζουν και βρίσκονται στο Πυλί της Κω.
-Στην Ρόδο, όπως έγραψε επανειλημμένα η «δημοκρατική», επίσης κυριαρχούν ασφυκτικές καταστάσεις. Έκλεισαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που λειτουργεί ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, που δημιουργήθηκε στα παλαιά σφαγεία, δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου. Αν και η κατάσταση ξεκίνησε ως «προσωρινή», έχει γίνει μόνιμη και φυσικά, οι παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην Ρόδο, προωθούνται σε χώρους που μόνον ‘κατοικήσιμοι’ δεν είναι.
Την ώρα που οι ροές των μεταναστών συνεχίζονται, σήμερα ο πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, φιλοξενεί 73 άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων, ενώ τα προβλήματα παραμένουν στην σίτιση και φυσικά, στην φύλαξή τους. Η προηγούμενη δημοτική αρχή Ρόδου, αρνείτο να δεχτεί την δημιουργία hotspot στο νησί, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι και σήμερα, εάν θα υπάρξει κάποιο άλλο σημείο εντός ή εκτός πόλεως που θα λειτουργήσει ως κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών –αν και έχουν κατατεθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου