Τοπικές Ειδήσεις

Προκλητικός Ακάρ: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών 

Στην προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ελλάδα αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εκτίμησε πως δεν αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από αυτή την εξέλιξη.

Χουλουσί Ακάρ: Τι είπε για τα Rafale
«Έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα εξοπλισμού, μπαίνουν σε έναν τέτοιο αγώνα. Αγοράζουν αεροπλάνα, όπλα και εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το ισοζύγιο ισχύος με τρία ή πέντε μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες γείτονές μας να αγωνιστούν για ειρηνικές, πολιτικές λύσεις κι όχι επιθετικές. Αναμένουμε να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ απηύθυνε «ειλικρινή», όπως ανέφερε, έκκληση στην Ελλάδα να δεχτεί την πρόσκληση για την τέταρτη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Άγκυρα.

«Αναμένουμε από τους γείτονές μας να υποστηρίξουν ειρηνικές λύσεις, ώστε να γίνει το Αιγαίο και η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, και να συμβάλουν στην ευημερία όλων των πλευρών. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να προκληθεί άλλο ένα πλήγμα στην ευημερία του λαού της Ελλάδας, ο οποίος έχει ήδη ένα μεγάλο χρέος, με πρόσθετες δαπάνες. Επειδή εμείς, οι λαοί των δύο χωρών, είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και της κοινής ειρηνικής ζωής. Όλες οι προσπάθειές μας προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Αποστρατικοποίηση νησιών
Τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δικαίου, του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι: «Εμείς μιλάμε ειλικρινά. Υπάρχει η συμφωνία της Λωζάνης από τη μία πλευρά και η συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Οι Έλληνες γείτονές μας τείνουν να τις αγνοούν και να τις παραβλέπουν. Δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε. Υπάρχουν νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς βάσει συμφωνιών. Τα μέρη έχουν συνάψει συμφωνία βάσει της οποίας ‘αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν, θα έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς’. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Τώρα είναι εξοπλισμένα. Λένε, ‘υπάρχει απειλή’. Δεν υπάρχει απειλή. Δεν υπάρχει καμία απειλή. Δεν υπάρχει καμία επιθετική στάση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή. Εμείς μιλάμε για διάλογο, διεθνείς συμφωνίες, δίκαιο, εφαρμοσμένη πρακτική. Ωστόσο, αυτή η ειρηνική προσέγγισή μας μάς γυρνάει πίσω με προκλητικές δηλώσεις κάθε φορά. Οι Έλληνες γείτονές μας επιδεικνύουν μία επιθετική στάση για να προστατεύσουν τα νησιά στο Αιγαίο», δήλωσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο»
Όσον αφορά τις NAVTEX, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για αθέτηση συμφωνιών. «Αν και συμφωνήσαμε να μην πραγματοποιούμε ασκήσεις κατά την τουριστική περίοδο, τις εθνικές εορτές και αργίες των δύο πλευρών, δυστυχώς, οι Έλληνες γείτονές μας το αγνοούν και τον παραβιάζουν».

Υπογραμμίζοντας ότι η ρητορική της Τουρκίας για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και καλή γειτονία «δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία», ο Χουλουσί Ακάρ υπενθύμισε ότι «προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε και να παρακολουθούμε αυτό το ζήτημα. Το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αποφασιστικότητα και επιμονή. Κανείς δεν πρόκειται να διστάσει. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Ποτέ δεν χαρίσαμε τα δικαιώματά μας και ποτέ δεν πρόκειται να το κάνουμε. Συνεχίζουμε να λέμε στους συνομιλητές μας ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την ειρήνη. Αυτό προσδοκούμε κι από τους Έλληνες γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ανταποκριθούν θετικά ώστε τα προβλήματα να βρουν πολιτικές λύσεις. Όχι μόνο εμείς, αλλά και ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί και πρώην διπλωμάτες στην Ελλάδα λένε το ίδιο. Περιμένουμε να το δουν κι οι Έλληνες ηγέτες και να καθορίσουν τη στάση τους ανάλογα», σημείωσε.

«Οι Έλληνες δεν εγκαταλείπουν την επιθετική ρητορική»
«Αλλά οι Έλληνες γείτονές μας, από την άλλη πλευρά, δεν εγκατέλειψαν και δεν εγκαταλείπουν τις προκλητικές δηλώσεις τους και την επιθετική ρητορική», σημείωσε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας με αποφασιστικό τρόπο τα καθήκοντά της για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Κύπρο.

«Πάντα λέμε στους Έλληνες γείτονές μας ότι εμείς είμαστε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα μέσω της ειρήνης, της ηρεμίας και του διαλόγου και στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν συναφθεί».

«Η λύση είναι μία στην Κύπρο: Δύο κράτη»
«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με μέσα που έχουν δοκιμαστεί εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σχετικά με το Κυπριακό.

«Είναι σαφές ότι δεν θα φέρουν λύση οι δοκιμασμένες μέθοδοι εδώ και 50 χρόνια. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου είναι μια κοινότητα που απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Δεν έχει νόημα να χάνουμε ξανά χρόνο με τα ίδια. Η ΤΔΒΚ και το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας έλαβαν την απόφασή τους στο θέμα αυτό. Δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα, ισότιμα κράτη. Ο καθένας πρέπει να το χωνέψει και να εμπεδώσει αυτό», τόνισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της δίκαιης κατανομής του πλούτου, ιδίως των υδρογονανθράκων.

«Δεν θα καταφέρετε τίποτα αγνοώντας τους Τούρκους στην Κύπρο και το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα βάσει συμφωνιών. Οι άλλοι εγγυητές γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν και τί να μην κάνουν, αλλά εμείς, ως εγγυητές, είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε τα δικαιώματα και να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, όπως πάντα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Πηγή ethnos.gr
Μαρία Ζαχαράκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου