ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤτΕ: Οι προϋποθέσεις για την άρση των capital controls

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΤΜ

Η εκ­πλή­ρω­ση κά­ποιων προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων είναι απα­ραί­τη­τη για την άρση των υφι­στά­με­νων πε­ριο­ρι­σμών στην κί­νη­ση κε­φα­λαί­ων σύμ­φω­να με επι­σκό­πη­ση του ελ­λη­νι­κού χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού συ­στή­μα­τος της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος.

Κα­τό­πιν της επι­τυ­χη­μέ­νης ολο­κλή­ρω­σης της αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος χρη­μα­το­δο­τι­κής διευ­κό­λυν­σης της χώρας από τους πι­στω­τές της, και στη συ­νέ­χεια της επα­νέ­ντα­ξης των ελ­λη­νι­κών τί­τλων στις απο­δε­κτές από το ευ­ρω­σύ­στη­μα εξα­σφα­λί­σεις, κύ­ριες πα­ρά­με­τροι για την άρση των κε­φα­λαια­κών πε­ριο­ρι­σμών απο­τε­λούν η εφαρ­μο­γή των μέ­τρων που προ­βλέ­πει το ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα. Αυτό θα επι­τρέ­ψει την ανά­κτη­ση της εμπι­στο­σύ­νης των κα­τα­θε­τών, επι­τα­χύ­νο­ντας την επι­στρο­φή των κα­τα­θέ­σε­ών τους, καθώς και τη συμ­με­το­χή των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων στο πρό­γραμ­μα πο­σο­τι­κής χα­λά­ρω­σης από την Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ), ανα­φέ­ρει η με­λέ­τη. Όλα τα πα­ρα­πά­νω θα συμ­βά­λουν στη μεί­ω­ση του κό­στους χρη­μα­το­δό­τη­σης των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών και ακο­λού­θως στη διο­χέ­τευ­ση πι­στώ­σε­ων στην πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μία, γε­γο­νός που θα το­νώ­σει την οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη.

Ση­μα­ντι­κή πα­ρά­με­τρο για την πε­ραι­τέ­ρω χα­λά­ρω­ση των υφι­στά­με­νων πε­ριο­ρι­σμών, απο­τε­λεί με­τα­ξύ άλλων η απο­τε­λε­σμα­τι­κή δια­χεί­ρι­ση των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων, που θα διευ­κο­λύ­νει τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της πραγ­μα­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας από το τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα, στη­ρί­ζο­ντας τις κερ­δο­φό­ρες και αντα­γω­νι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, εκτι­μά επί­σης η ανά­λυ­ση.

Επί­σης, η επα­να­φο­ρά της επι­λε­ξι­μό­τη­τας των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων από την ΕΚΤ, θα συμ­βά­λει στην αύ­ξη­ση της ρευ­στό­τη­τας των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών, μειώ­νο­ντας το κό­στος χρη­μα­το­δό­τη­σής τους και την εξάρ­τη­σή τους από τον Έκτα­κτο Μη­χα­νι­σμό Ρευ­στό­τη­τας (ELA).

Η ύπαρ­ξη πε­ριο­ρι­σμών στην κί­νη­ση κε­φα­λαί­ων, δη­μιουρ­γεί στρε­βλώ­σεις στην επι­χει­ρη­μα­τι­κή λει­τουρ­γία και απο­τε­λεί τρο­χο­πέ­δη για την προ­σέλ­κυ­ση νέων επεν­δύ­σε­ων. Ωστό­σο, η πλή­ρης άρση τους θα πρέ­πει να γίνει στα­δια­κά, με στα­θε­ρά βή­μα­τα και εφό­σον έχουν δη­μιουρ­γη­θεί οι κα­τάλ­λη­λες συν­θή­κες μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κής και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας για την ανά­κτη­ση της εμπι­στο­σύ­νης των κα­τα­θε­τών και των επεν­δυ­τών στο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύ­στη­μα, εκτι­μά η ΤτΕ.

Σε αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση, οι συ­νέ­πειες, τόσο για το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύ­στη­μα, όσο και για την οι­κο­νο­μία, εν­δέ­χε­ται να είναι εξαι­ρε­τι­κά δυ­σμε­νείς.

Ημε­ρη­σία

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.