ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η κυβέρνηση νομίζει ότι μπορεί να παραπλανά ακόμη τους πολίτες των νησιών»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Κόνσολας

Ως μία ακόμα απο­τυ­χη­μένη προ­σπά­θεια παρα­πλά­νη­σης των πολιτών, χαρα­κτή­ρισε το νομο­σχέ­διο για το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο, ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δημο­κρα­τίας και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, κατά τη διάρ­κεια της ομιλίας του στη Βουλή, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι δεν πρό­κει­ται για πλήρη και καθο­λική εφαρ­μογή του μέτρου, αλλά για απο­σπα­σμα­τική και περιο­ρι­σμένη.

«Η κυβέρ­νηση πιστεύει ότι μπορεί ακόμα να παρα­πλανά τους πολίτες.

Έχει την εντύ­πωση ότι βρί­σκε­ται ακόμα στην προ­ε­κλο­γική περίοδο πριν τις εκλογές του Ιανουα­ρίου του 2015, όταν υπο­σχό­ταν την κατάρ­γηση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο αύξησε, και όταν ο κ. Τσίπρας δεσμευό­ταν από τη Ρόδο ότι δεν θα καταρ­γούσε τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές ΦΠΑ.

Τα ψέματα όμως τελεί­ω­σαν.

Έχει έρθει η ώρα να κλεί­σουμε τους λογα­ρια­σμούς μας με το χθες αλλά, κυρίως, με τα ψέματα», ανέφερε ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου.

Ο κ. Κόν­σο­λας έκανε λόγο για πανικό που έχει κατα­λά­βει την κυβέρ­νηση λόγω της εκλο­γι­κής καθί­ζη­σης που υφί­στα­ται, αλλά και της οργής των πολιτών για την κατάρ­γηση των μειω­μέ­νων συντε­λε­στών ΦΠΑ.

«Είχαμε προ­τεί­νει στην εθνική αντι­προ­σω­πεία να ενσω­μα­τώ­νε­ται η ρήτρα νησιω­τι­κό­τη­τας, ως ανάγκη, σε κάθε νομο­σχέ­διο. Η πρόταση αυτή, δεν έχει γίνει ακόμη απο­δε­κτή, ούτε από τη Βουλή ούτε από την Κυβέρ­νηση.

Όταν ανα­φε­ρό­μα­στε σε νησιω­τι­κές πολι­τι­κές τρία είναι τα βασικά συστα­τικά στοι­χεία: η ρήτρα νησιω­τι­κό­τη­τας, το μετα­φο­ρικό ισο­δύ­ναμο και οι μειω­μέ­νους συντε­λε­στές Φ.Π.Α.

Το πρώτο το ξεπού­λησε η Κυβέρ­νηση. Καταρ­γή­θη­καν οι μειω­μέ­νοι συντε­λε­στές ΦΠΑ για να εισπρά­ξει η κυβέρ­νηση 85 εκ. ευρώ και τώρα, η κυβέρ­νηση, έρχεται και μας λέει ότι μπορεί να δώσει 60 εκ. φέτος και 150 εκ. το 2019, για να χρη­μα­το­δο­τή­σει την εφαρ­μογή του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου», επι­σή­μανε ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου.

Τόνισε ότι η έλλειψη των απαι­τού­με­νων πόρων απο­κα­λύ­πτει ότι στόχος της κυβέρ­νη­σης είναι να περιο­ρί­σει τον αριθμό των δικαιού­χων, το εύρος και το πεδίο εφαρ­μο­γής του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου.

Ο κ. Κόν­σο­λας, ανα­φε­ρό­με­νος στο νομο­σχέ­διο, επι­κε­ντρώ­θηκε σε τρεις παρα­τη­ρή­σεις:

1ον: Η καθο­λική εφαρ­μογή του μέτρου απαιτεί πολ­λα­πλά­σιους πόρους και από δια­φο­ρε­τι­κές πηγές. Η κυβέρ­νηση, έχει ως μονα­δική πηγή τους πόρους του προ­γράμ­μα­τος δημο­σίων επεν­δύ­σεων απο­κλεί­ο­ντας τη δυνα­τό­τητα εξεύ­ρε­σης πόρων και από άλλες πηγές, όπως για παρά­δειγμα οι ειδικές πολι­τι­κές της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης για τα νησιά.

2ον: Ανα­θέ­τει την αρμο­διό­τητα στους Δήμους για την παρα­κο­λού­θηση της υλο­ποί­η­σης του μέτρου σε τοπικό επίπεδο, όταν  υπάρ­χουν Δήμοι στο Νότιο Αιγαίο και στα Δωδε­κά­νησα που δεν έχουν υπαλ­λή­λους.

3ον: Ο αριθμός των νησιω­τών και των επι­χει­ρή­σεων που θα  ωφε­λη­θούν από την εφαρ­μογή του μέτρου του Μετα­φο­ρι­κού Ισο­δύ­να­μου θα εξαρ­τη­θεί  από το δια­θέ­σιμο ποσό σε ετήσια βάση. Αυτό και μόνο σημαί­νει ότι θα υπάρχει περιο­ρι­σμός των δικαιού­χων.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ζήτημα της ίδρυσης ΑΕΝ στην Κάλυμνο, ο κ. Κόν­σο­λας επι­σή­μανε ότι αντι­με­τω­πί­ζε­ται θετικά από όλους, αλλά θα πρέπει η λει­τουρ­γία της να είναι πλήρης και με τις δύο ειδι­κό­τη­τες, Πλοιάρ­χων και Μηχα­νι­κών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.