Συνεντεύξεις

Γ. Παπαβασιλείου: «Μας προβληματίζει η Ρωσία η οποία έχει πράγματι προβλήματα»

«Φέτος η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ομαλότερα και καλύτερα ίσως από πέρσι. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τη Δυτική Ευρώπη και περιμένουμε να πάμε καλά. Μας προβληματίζει η Ρωσία η οποία πράγματι έχει προβλήματα».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο ξενοδόχος κ. Γιάννης Παπαβασιλείου με την ευκαιρία της έναρξης της θερινής περιόδου.

Ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου δεν κρύβει την ανησυχία του για την έκβαση των αφίξεων από τη Ρωσία το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο.

«Η Ρωσία είναι μια αγορά μεγάλη και πολύ σημαντική για μας. Ελπίζω τους πελάτες μας να μην τους πάρει μόνο η Κρήτη και να μοιραστούν ανάλογα και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη της Ελλάδος», δηλώνει ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.

Σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας ο κ. Παπαβασιλείου δηλώνει:
«Η λύση είναι να ανακάμψουμε ή να κλείσουμε. Από κει και πέρα η ελπίδα μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση. Ελπίζω και οι πολιτικοί μας και αυτοί που έχουν την ευθύνη να σκεφτούν ανάλογα και να προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό».

Ο κ. Παπαβασιλείου επισημαίνει ακόμη την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να επιβιώσουν.

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Παπαβασιλείου, αναλυτικά:
• Πώς ξεκίνησε η τουριστική σεζόν; Είναι θετικά τα μηνύματα για τις αφίξεις από τις κύριες τουριστικές αγορές;
Φέτος η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ομαλότερα και καλύτερα ίσως από πέρσι. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από τη Δυτική Ευρώπη και περιμένουμε να πάμε καλά. Μας προβληματίζει η Ρωσία η οποία πράγματι έχει προβλήματα.

• Πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τις αφίξεις από τη Ρωσία που δεν φαίνεται να πηγαίνουν και τόσο καλά με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία;
Δεν είναι μόνο εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Είναι και η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Ρωσίας. Αυτό δημιουργεί κάποια δυσκολία στη ρωσική αγορά. Εμείς θα πρέπει να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τους συγκεκριμένους τουρίστες. Η Ρωσία είναι μια αγορά μεγάλη και πολύ σημαντική για μας. Ελπίζω τους πελάτες μας να μην τους πάρει μόνο η Κρήτη και να μοιραστούν ανάλογα και στα υπόλοιπα τουριστικά μέρη της Ελλάδος.

• Αναφερθήκατε στις αφίξεις των Ρώσων στην Κρήτη. Αν είναι λιγότεροι εκεί οι τουρίστες από τη συγκεκριμένη αγορά θα υπάρξουν επιπτώσεις στη Ρόδο;
Οι Κρητικοί έχουν επενδύσει στη ρωσική αγορά. Η πρακτόρευση των Ρώσων γίνεται από τουριστικά γραφεία της Μεγαλοννήσου. Έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτή την αγορά. Αν προσπαθήσουν να καλύψουν την μείωση από τη ρωσική αγορά θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι εμείς. Ελπίζουμε η κάμψη στην Κρήτη να είναι μικρότερη από ό,τι στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και άλλους προορισμούς. Πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην έχουμε μεγαλύτερες απώλειες.

• Οι αφίξεις από τις υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα πάνε καλά;
Αν εννοούμε τις αφίξεις από την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα πάνε αρκετά καλά. Δεν υπάρχουν πλέον και πολλοί προορισμοί για διακοπές στη Μεσόγειο. Στην Αίγυπτο υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Το ίδιο και στην Τυνησία. Η Τουρκία έχει γεμίσει ήδη. Αυτό σημαίνει πως θα πάμε και εμείς αρκετά καλά εξαιτίας αυτών των παραγόντων.

• Πώς θα πάει ο εσωτερικός τουρισμός; Υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης;
Αν δεν επιδοτηθούν οι μεταφορές για να έρθουν πελάτες στη Ρόδο και δεν μειωθεί το κόστος, δύσκολα θα επανακτήσουμε τις συγκεκριμένες αφίξεις.

• Η σεζόν ξεκίνησε πιο νωρίς εξαιτίας της εορτής του Πάσχα. Το νησί όμως ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του;
Αυτό είναι ένα θέμα που συζητάμε εδώ και είκοσι χρόνια. Πράγματι το νησί δεν ήταν τελείως έτοιμο για να υποδεχθεί τους ξένους επισκέπτες του. Παρατηρώ πως εκτελούνται εργασίες με γρήγορους ρυθμούς. Ελπίζω να προλάβουμε ώστε το Μάιο που θα αρχίσουν να πυκνώνουν οι αφίξεις να είναι όλα έτοιμα.

• Θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν για τη Ρόδο η φετινή;
Προβλέπουμε πως θα είναι καλή. Ο τουρισμός είναι ευπαθές προϊόν. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν προβλήματα. Ελπίζω πως θα πάμε καλύτερα από ό,τι πέρσι.

• Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;
Με ανησυχεί ο κίνδυνος να χαθούν 300.000 αφίξεις τουριστών από την Ρωσία. Ελπίζω να ηρεμήσει η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή και να ανακάμψει το εθνικό της νόμισμα. Έτσι θα αρχίσουν να έρχονται οι Ρώσοι και πάλι στη Ρόδο.

• Αν δεν καλυφθεί το κενό των 300.000 αφίξεων θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε ορισμένες επιχειρήσεις;
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία που έχουν βασιστεί στα συμβόλαια που υπέγραψαν με τους Ρώσους τουρ οπερέιτορς. Η μείωση των αφίξεων από τη συγκεκριμένη αγορά θα δημιουργήσει πράγματι οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις αυτές.

• Σε επίσκεψή του στη Ρόδο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Johannes Hahn τόνισε πως θα δοθεί έμφαση στον τουρισμό. Πώς πρέπει να το εκμεταλλευθούν οι ξενοδόχοι του νησιού μας αυτό;
Θεωρώ πως θα πρέπει να βοηθηθούν οι μεταφορές και να μειωθεί το κόστος αφίξεων στο νησί μας. Το λέω αυτό γιατί είμαστε μακριά από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι ανάγκη να γίνει προσπάθεια για την ανάπτυξη των νησιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Μπορεί να γίνει αυτό με μεγάλα έργα υποδομής ή με την ενίσχυση των επιχειρήσεων για τις υποχρεώσεις που έχουν.

• Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική έκανε λόγο και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος;
Έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες. Θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Για να επεκτείνουμε τη σεζόν πρέπει να γίνουν βασικά έργα υποδομής τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των τουριστών που θα έρθουν την περίοδο εκτός καλοκαιριού. Θα μπορούσε να προχωρήσει η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου. Θα μπορούσαν να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλους τρόπους για να προσελκύσουμε αυτού του είδους τους πελάτες.

• Έχουν αρχίσει να έρχονται οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ. Πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ο αερολιμένας του νησιού μας;
Με μια προϋπόθεση μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Αυτή είναι η μη αύξηση του κόστους των αφίξεων. Δεν έχουμε άλλο τρόπο πρόσβασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αν το κόστος αυξηθεί επειδή κάποιος ιδιώτης θα διαχειριστεί το αεροδρόμιο τότε θα γίνει μεγάλη ζημιά. Μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί αλλά να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο και οι επιχειρήσεις. Τα ξενοδοχεία, αν συμβεί αυτό, θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές τους για να ανταγωνιστούν τους επιχειρηματίες στη γειτονική Τουρκία.

• Γίνεται λόγος για την βελτίωση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί από τα ξενοδοχεία. Ισχύει όμως και για τους άλλους φορείς και επιχειρήσεις;
Ολα σχεδόν τα ξενοδοχεία έχουν αναβαθμιστεί πλήρως. Πρέπει να ακολουθήσει και το δημόσιο σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των υποδομών δηλαδή των λιμένων του οδικού δικτύου του αεροδρομίου. Η χώρα μας δεν μπορεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να είναι προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια, που ελπίζω να είμαστε καλύτερα.

• Αισιοδοξείτε πως η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει;
Η λύση είναι να ανακάμψουμε ή να κλείσουμε. Από κει και πέρα η ελπίδα μας είναι να βελτιωθεί η κατάσταση. Ελπίζω και οι πολιτικοί μας και αυτοί που έχουν την ευθύνη να σκεφτούν ανάλογα και να προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό.

• Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Η ρευστότητα και τα χρήματα έχουν εξαφανιστεί από τα ταμεία των επιχειρήσεων. Αυτό έχει φέρει σε δυσχέρεια αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά εργαλεία. Πιστεύω πως αν η χώρα θέλει να ανακάμψει, να καλύψει τα κενά, το έλλειμμα και να μειώσει τα ποσοστά της ανεργίας θα πρέπει σύντομα να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία. Ρευστότητα δεν υπάρχει πουθενά. Επομένως θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και το ΕΣΠΑ. Προτείνω την επιδότηση των επιτοκίων των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις κατά 3%, 4% ή 5% για κάποια χρόνια ώστε η ρευστότητα να οδηγήσει την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έτσι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στην αγορά.

• Σε λιγότερο από ένα μήνα θα διεξαχθούν οι εκλογές της ΤΑ και οι ευρωεκλογές. Τι πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό;
Και πάλι έχουμε εκλογές κατά την τουριστική περίοδο. Θεωρώ πως η ηρεμία, η ψυχραιμία και ο πολιτισμός θα πρέπει να επικρατήσουν. Πρέπει να δείξουμε στους τουρίστες πως είμαστε πολιτισμένοι και δικαίως ανήκουμε στην ΕΕ.

• Πώς κερδίζουν τον αγώνα προσέκλυσης πελατών στα καταλύματά τους οι ξενοδόχοι;
Πέρα από το πρόγραμμα του ΠΡΟΤΟΥΡ που προβάλλει όσο μπορεί το νησί κάθε ξενοδοχείο έχει επενδύσει σε προσωπικό που ταξιδεύει στο εξωτερικό για να προσελκύσει τουρίστες. Χρειάζεται όμως συλλογική προσπάθεια από όλους τους φορείς όπως οι τουριστικοί πράκτορες και τα Επιμελητήρια. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή οι ξενοδόχοι νιώθουν πως παλεύουν μόνοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου