Ρεπορτάζ

Πέρασε ένας χρόνος από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος στη Ρόδο

Ηταν 26 Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε στη Ρόδο, το πρώτο θετικό κρούσμα κορωνοϊού. Ηταν ένα βρέφος επτά μηνών το οποίο ευτυχώς νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα και ανάρρωσε στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Σήμερα έναν χρόνο μετά, η Ρόδος με τα πάνω της και τα κάτω της ως προς τον επιδημιολογικό χάρτη, προσπαθεί να βρει το βηματισμό της λίγο πριν το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, μετρώντας ήδη εκατοντάδες κρούσματα και 6 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ένα χρόνο μετά, με τα crash test της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας αλλά και το πέρασμα από το «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη, η Ρόδος προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της, ισορροπώντας μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Η κόπωση από το παρατεταμένο lockdown, η αγωνία για την νέα τουριστική περίοδο, ο κίνδυνος των απανωτών λουκέτων και η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της περιόδου.
Η μοναδική ακτίνα φωτός, είναι οι αγγελίες για προσλήψεις σε ξενοδοχεία και εποχιακές επιχειρήσεις, που παρά την αβεβαιότητα για το άνοιγμα και την πορεία της τουριστικής περιόδου, άρχισαν να εμφανίζονται προμηνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες και τα τεράστια ερωτηματικά, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για την νέα τουριστική περίοδο με την ελπίδα ότι μετά το Πάσχα η καθημερινότητα θα θυμίζει κάτι από… την κανονικότητα των προηγούμενων ετών.
Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που πέρυσι παρέμειναν κλειστές φέτος προετοιμάζονται για την νέα τουριστική περίοδο, γεγονός ενθαρρυντικό για την τοπική αγορά η οποία ωστόσο ακόμα στενάζει αναζητώντας το βηματισμό της.
Τα λουκέτα είναι αναπόφευκτα ακόμα και σε κεντρικά σημεία της Ρόδου όπου οι ταμπέλες με τα πωλητήρια ή τα ενοικιαστήρια μαρτυρούν ότι πολλές επιχειρήσεις «γονάτισαν» από την λαίλαπα της πανδημίας και όσες κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανές έχουν μεγάλο αγώνα να δώσουν μέχρι να ορθοποδήσουν.
Το βλέμμα πλέον όλων είναι στραμμένο στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου που αν και επρόκειτο να «ανοίξει» στις 23 Μαρτίου με τσάρτερ από το Τελ Αβίβ, ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένονταν και άλλα αεροσκάφη όπως έγραψε η «δ», ο αρχικός σχεδιασμός ανετράπη λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες πτήσεις από το Ισραήλ να μεταφερθούν για τα μέσα Απριλίου και θα εκτελεστούν εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Μπορεί η 14η Μαΐου να αποτελεί την ημερομηνία «ορόσημο» για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ακόμη όμως δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για την επικείμενη σεζόν. Αρκεί να σημειωθεί ότι δεν έχουν καν οριστικοποιηθεί οι πτήσεις για το αεροδρόμιο Ρόδου.
Την ίδια στιγμή προβληματίζει έντονα το ενδεχόμενο “μπλοκάρισμα” από τη βρετανική κυβέρνηση στα ταξίδια αναψυχής έως το τέλος Ιουνίου με απειλή προστίμου, καθώς εάν συμβεί αυτό, η προοπτική της επανεκκίνησης του τουρισμού στα μέσα Μαΐου απομακρύνεται.
Πάντως, το 2020 η τουριστική σεζόν άνοιξε τον Ιούλιο από την TUI Γερμανίας, μια αμφίβολη και συρρικνωμένη τουριστική περίοδο που δεδομένων των συνθηκών πήγε απροσδόκητα καλά για τη Ρόδο και γενικότερα για τα Δωδεκάνησα.
Αυτή η παρακαταθήκη είναι που δίνει τόνο αισιοδοξίας για καλύτερα αποτελέσματα φέτος, που μπορεί μεν τα «απόνερα» της πανδημίας να μας ταλαιπωρούν ακόμα ωστόσο η σεζόν θα ξεκινήσει εντός του Απριλίου και οι εμβολιασμοί προχωρούν σε όλο τον κόσμο, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια γνώριμη καλοκαιρινή πραγματικότητα.

Πρόστιμα
για κορωνοσυγκέντρωση
στο Ψαλίδι της Κω
Αστυνομικοί της Κω επέβαλαν χθες πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν ημεδαπό και από 300 ευρώ σε 6 φίλους του, που κατελήφθησαν να συμμετέχουν σε συνάθροιση σε αποθήκη στο Ψαλίδι την 19.30 ώρα.
Θα σχηματιστεί εξάλλου και ποινική δικογραφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου