Ειδήσεις

Η απόφαση του εκκαθαριστή προκάλεσε αναστάτωση στους ξενοδόχους

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου η απόφαση του ειδικού εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου να αξιώσει, με κίνδυνο μάλιστα να κινήσει διαδικασίες κατασχέσεων, την αποπληρωμή οφειλών ξενοδοχείων στην ΔΕΥΑ Ρόδου, οι οποίες είχαν εκχωρηθεί στην τράπεζα σε ανύποπτο χρόνο, για τη διασφάλιση δανείων!!

Όπως απεκάλυψε χθες η “δημοκρατική”, σε εξαιρετικά δεινή θέση έχουν περιέλθει 23 ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού (από την Ιξιά μέχρι την Κρεμαστή), χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες.

Όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, οι οφειλές της ΔΕΥΑΡ στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου ανέρχονται στο ποσό των 2.882.082,29 ευρώ.
416.818,58 ευρώ αφορούν οφειλές της ΔΕΥΑ Ρόδου, 157.917,29 ευρώ οφειλές της ΔΕΥΑ Πεταλούδων, 2.139.212,05 ευρώ οφειλές της ΔΕΥΑ Ιαλυσού και 168.134,47 ευρώ της ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, όπως διευκρινίστηκε χθες στη «δημοκρατική», από αρμόδιους της ΔΕΥΑΡ, θα πρέπει να αναμένονται ανάλογες κινήσεις και σε άλλα ξενοδοχεία, στον Αρχάγγελο και στη Ρόδο.

Ο κύριος όγκος των οφειλών επικεντρώνεται, ωστόσο, σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Ιαλυσού.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ της Συνεταιριστικής Τράπεζας και της ΔΕΥΑ Ιαλυσού είχε υπογραφεί το έτος 2007 δανειακή σύμβαση μικρής διάρκειας, για κεφάλαιο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Ως εγγύηση υπέρ του συγκεκριμένου δανείου εκχωρήθηκαν οι εισπράξεις της ΔΕΥΑ Ιαλυσού από τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Το συγκεκριμένο δάνειο, μαζί με τα υπόλοιπα “κληρονόμησε” η ενιαία επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης με την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετήθηκε, ενώ, παρότι καταβλήθηκε προσπάθεια για τη μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι καταγγελία του πρώην δημάρχου Ιαλυσού και πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΙ κ. Σάκη Στάγκα, που φέρει τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ να εισέπραξε περίπου 710.000 ευρώ από οφειλές κατανάλωσης νερού του ξενοδοχείου “Καψής” και αντί να τα καταβάλει ως όφειλε στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, τα χρησιμοποίησε για άλλους σκοπούς!

Το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια καθώς, όπως έγραψε η «δημοκρατική», πέραν των ξενοδοχείων, που έχουν απλήρωτες οφειλές από την κατανάλωση του νερού, (πιθανολογείται ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου άφησε απλήρωτο το δάνειο προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων από την Τράπεζα για να αποφύγει το πολιτικό κόστος), ορισμένοι ξενοδόχοι υποστηρίζουν ότι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους.

Πιο συγκεκριμένα υποστηρίζεται ότι παρότι είχε εκχωρηθεί η απαίτηση από τις οφειλές των ξενοδοχείων από το έτος 2007, ορισμένοι ξενοδόχοι συνέχιζαν να πληρώνουν τις οφειλές τους στη ΔΕΥΑ Ιαλυσού, χωρίς να ενημερώνονται ότι τα οφειλόμενα έπρεπε να καταβληθούν στην Συνεταιριστική Τράπεζα.

Σε εξώδικο που απεστάλη σε ξενοδόχους της Ιξιάς για οφειλές της ΔΕΥΑ Ιαλυσού προς τη Συνεταιριστική αναφέρονται τα εξής (σημείωση: Χθες η “δημοκρατική»­ δημοσίευσε όμοιο εξώδικο που αφορούσε οφειλές προς τη ΔΕΥΑΡ):

«Με βάση την από 10.09.2007 σύμβαση εκχώρησης απαίτησης που καταρτίσθηκε μεταξύ της Τράπεζάς μας και της εδρεύουσας στην Ρόδο, εταιρείας με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ» προς εξασφάλιση απαίτησης της Τράπεζας η εν λόγω εταιρεία εκχώρησε στην Τράπεζά μας το συνολικό ποσό των μελλοντικών εισπράξεών της, από τους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού που οφείλετε να εξοφλήσετε στις τακτές ημερομηνίες εκδόσεως αυτών.

Η ως άνω σύμβαση εκχώρησης απαίτησης κοινοποιήθηκε νόμιμα σε εσάς την 24-09-2007 όπως προκύπτει από την με αριθμό 5132/24-09-2007 έκθεση επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας Πρωτοδικείου Ρόδου Μπούτρα Ελένης και επιπλέον στους: α) Πρώην «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ» (σήμερα «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ») με την αριθμό 5068/20-09-2007 έκθεση επίδοσης.

β) «ΔΗΜΟ ΙΑΛΥΣΟΥ» με την αριθμό 5100/20-09-2007
γ) «Δ.Ο.Υ. ΡΟΔΟΥ» με την αριθμό 5035/20-09-2007 έκθεση επίδοσης.
δ) «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ» με την αριθμό 5567/25-09-2007 έκθεση επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας Παναγουλάκου Ελένης ,

ε) «ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» με την αριθμό 5003/20-09-2007 έκθεση επίδοσης,
Με βάση τον όρο δύο [2] της άνω σύμβασης εκχώρησης απαίτησης το εκχωρηθέν αντίτιμο κατανάλωσης νερού, υποχρεούστε να καταβάλλετε στον με αριθμό 201950000026 λογαριασμό (αντί του προηγουμένου 20195500016) επ’ ονόματι της εκχωρήτριας στην Τράπεζά μας.

Παρά ταύτα όμως, εσείς κατά παράβαση του ανωτέρω όρου δύο [2] του άνω συμφωνητικού και παρά το γεγονός ότι η ως άνω σύμβαση εκχώρησης απαίτησης σας κοινοποιήθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς αιτιολογία αρνείστε να μας καταβάλετε τα ποσά που προέρχονται από την άνω σύμβαση μίσθωσης.
Παρακαλούμε στην άμεση καταβολή των οφειλομένων από εσάς άλλως θα υποχρεωθούμε να προχωρήσουμε σε δικαστική επιδίωξη αυτών καθώς και στη λήψη οποιουδήποτε πρόσφορου μέσου για τη διασφάλιση των νόμιμων δικαιωμάτων μας που απορρέουν από την άνω αναφερόμενη σύμβαση εκχώρησης απαίτησης με βάση τις διατάξεις ΑΚ 455 επ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου