Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών χθες και ο Δήμος Ρόδου μέσα από τις δομές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας τίμησε τη μέρα αυτή με μία ειδική εκδήλωση.
Είθισται κάθε χρόνο, να πραγματοποιείται μία μεγάλη εκδήλωση για τη μετάδοση του μηνύματος της μέρας αυτής. Λόγω του απαγορευτικού, η καθιερωμένη εκδήλωση αυτή γίνεται διαδικτυακά και φέρει τον τίτλο «Στιγμιότυπα υποστήριξης και ισότητας». Όποιος επιθυμεί, μπορεί να αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα, εικόνες, ποιήματα κλπ, χρησιμοποιώντας το #isotita_dimosrodou, ώστε να συμβάλει στη διάδοση του μηνύματος ότι η βία κατά των γυναικών εδράζεται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις που θα πρέπει να καταπολεμηθούν. Συμμετέχουν πολλοί φορείς στην πρωτοβουλία αυτή, όπως η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Α’ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, η Europe Direct της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου, η ΧΕΝ, η Θεατρική Ομάδα Πράξις.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης, εκπροσωπώντας το δήμαρχο, Α. Καμπουράκη, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, Κική Πάττα και η κα Χριστίνα Καραγιάννη, στέλεχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, αναφέρθηκαν στη μετεγκατάσταση του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών σε νέο κτήριο, που προσφέρει αναβαθμισμένο βιοτικό επίπεδο στις φιλοξενούμενες και στα παιδιά τους, σε σύγκριση με το προηγούμενο
Αναλυτικότερα ο κ. Καρίκης ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Ρόδου έχει ως κεντρικό στόχο να στηρίζει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μέσα από τις δομές της διεύθυνσης κοινωνικής πολιτικής και υγείας και μέσα από τις καθημερινές του δράσεις, αθόρυβα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς καλούνται συχνά οι υπηρεσίες μας να διαχειριστούν ζητήματα άσκησης βίας κατά των γυναικών, γεγονός που φανερώνει το ρόλο αυτών των κοινωνικών δομών.
Μεταφέροντας το μήνυμα του δημάρχου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε τα πάντα για τη στήριξη των γυναικών που έχουν ανάγκη. Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώθηκε ο νέος ξενώνας φιλοξενίας καθώς ο προηγούμενος δεν κάλυπτε βασικές ανάγκες.
Πάμε σε ένα νέο, σύγχρονο κτήριο για το οποίο παλέψαμε από την πρώτη στιγμή ένα κτήριο το οποίο θα φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία security 24 ώρες τη μέρα. Θέλω και πάλι να τονίσω ότι οι κοινωνικές μας δομές κάνουν μία σπουδαία δουλειά αθόρυβα και αποτελεσματικά. Αυτή την περίοδο της καραντίνας, διαχειριστήκαμε πολλά περιστατικά χωρίς ποτέ να κοινοποιηθεί το παραμικρό. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο».

Η κα Πάττα δήλωσε ότι ο ξενώνας θα στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό, όπως ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και παιδαγωγό για τα παιδιά των φιλοξενούμενων. Παράλληλα το συμβουλευτικό κέντρο του Δήμου θα στελεχωθεί με νομικό και διοικητικό προσωπικό. Κάλεσε όλους όσους έχουν ανάγκη να απευθύνονται στο οργανωμένο συμβουλευτικό κέντρο του Δήμου Ρόδου, ώστε να βοηθηθεί. Τέλος, είπε ότι θα ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ρόδου που δεν λειτουργούσε μέχρι πρότινος.
«Η διαδρομή του συμβουλευτικού κέντρου στους Αγίους Αποστόλους και του ξενώνα ξεκίνησε από το 2013. Το συμβουλευτικό κέντρο στοχεύει να προσφέρει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στη γυναίκα. Στον ξενώνα η γυναίκα μπορεί να μείνει ασφαλής για τρεις συν τρεις μήνες με τα παιδιά της. Στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των γυναικών, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εργασία. Συνδυάζουμε τον ξενώνα με το πρόγραμμα στέγαση και εργασία, ώστε όταν βγει από τον ξενώνα η κάθε φιλοξενούμενη να καλύπτουμε για 18 μήνες το ενοίκιό της και να τη χρηματοδοτούμε να ανοίξει νέα επιχείρηση ή να εργαστεί. Η σιωπή είναι συνένοχή. Να σπάσουμε τη σιωπή μας για να φτιάξουμε όλοι μαζί την κοινωνία που ονειρευόμαστε», δήλωσε η κα Καραγιάννη. Διευκρίνισε ότι ο Δήμος Ρόδου ήταν ένας από τους 13 στους οποίους εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία μέσα από το οποίο στηρίχθηκαν 13 οικογένειες και 55 άτομα (κυρίως γυναίκες που είχαν φιλοξενηθεί στον ξενώνα). Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει νέος κύκλος του προγράμματος.
Τέλος, η κα Καραγιάννη είπε ότι έχει αυξηθεί στη Ρόδο το πρόβλημα των αστέγων. Έχουν ήδη καταγραφεί 100 άτομα τα οποία ζουν σε ακατάλληλα κτίσματα όπως ανέφερε η ίδια, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία της για την αύξηση του αριθμού λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων που απορρέουν από τη γενικότερη κατάσταση.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ