Συνεντεύξεις

Ο. Κεφαλογιάννη: «Εχουμε την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Eξοδος από την κρίση θα υπάρξει μόνο με μία νέα, εξωστρεφή πολιτική, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην «δ» η βουλευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. κα Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφορικά με το ‘αφήγημα’ της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ για έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018. Ακόμη, μιλάει για την δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, πως «το κρίσιμο, σημείο είναι οι εκλογές», ενώ σχολιάζοντας τον φαύλο κύκλο με την προσπάθεια επενδύσεων στην χώρα, που σκοντάφτουν πάνω στην αρχαιολογία και το ΚΑΣ, όπως το Γκολφ Αφάντου, λέει κατηγορηματικά πως «Πρόκειται για θέατρο παραλόγου» αφού αποτρέπει τις μεγάλες επενδύσεις στον τόπο.
Επιπλέον, μιλάει για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για την ανανέωση στη Ν.Δ. καθώς και για την διασύνδεση του Πολιτισμού με τον Τουρισμό –με την ιδιότητα της Τομεάρχη Πολιτισμού – Αθλητισμού της Ν.Δ.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Κεφαλογιάννη, πώς σχολιάζετε το νέο ‘αφήγημα’ της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ σχετικά με την έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018;
Η κυβέρνηση έχει, ήδη, φροντίσει να δεσμεύσει τη χώρα, και φυσικά τις επόμενες κυβερνήσεις, σε ένα πρόγραμμα ασφυκτικής επιτροπείας που, κάθε άλλο παρά έξοδο από τα μνημόνια ή από την κρίση συνιστά. Πρόκειται για ένα «fake story» της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να διαμορφώσει όρους επικοινωνιακής διαχείρισης μίας δυσμενούς κατάστασης. Πρόκειται για ένα fake story που βασίζεται, όπως κυνικά αναγνωρίζουν πολλοί υπουργοί στην υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων αλλά και στη διατήρηση ιδιαίτερα υψηλών ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους όχι μόνον προς τις επιχειρήσεις αλλά και προς τους συνταξιούχους.
Έξοδος από την κρίση θα υπάρξει μόνον με μία νέα, εξωστρεφή πολιτική, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και, τελικά, διάχυσης του πλούτου σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Αυτό το σχέδιο καταθέτει στον ελληνικό λαό η Ν.Δ. Θέλουμε να δημιουργηθεί πλούτος στη χώρα και όχι να αναδιανέμουμε την φτώχεια, όπως κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
• Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ. με αρκετή διαφορά από τον Σύριζα. Εκτιμάτε ότι μέχρι την ώρα της κάλπης, θα ανέβει η διαφορά και θα καταφέρει να αγγίξει την αυτοδυναμία;
Όσο η Ν.Δ. επιδιώκει να απευθυνθεί και να εκφράσει τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, να κινητοποιήσει τους πολίτες που προτιμούν την αποχή από τη συμμετοχή, όσο διατυπώνει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, όσο τελικά επιχειρεί να οικοδομήσει ευρείες κοινωνικές συμμαχίες, τότε ναι εκτιμώ ότι κάθε στόχος είναι εφικτός. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είναι σαφές, όπως έχει διακηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πως ακόμη και αυτοδύναμη στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία θα αναζητήσει τη συνεννόηση και τη συνεργασία των άλλων κομμάτων. Το κρίσιμο, ωστόσο, σημείο είναι οι εκλογές. Όσο πιο σύντομα διεξαχθούν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Όσο πιο πολύ παραμένουν στην εξουσία, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλούν.
• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών για την συγκρότηση της Κεντροαριστεράς; Θα μπορούσατε να βρεθείτε και πάλι σε συγκυβέρνηση με τον χώρο αυτόν;
Οι εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς θα επηρεάσουν, συνολικά, το πολιτικό σκηνικό. Οι απογοητευμένοι και εξαπατημένοι ψηφοφόροι που πίστεψαν τις ψεύτικες ελπίδες του κ. Τσίπρα έχουν πλέον νέες επιλογές. Και αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την κ. Φώφη Γεννηματά έχω συνεργαστεί αποτελεσματικά, στην κυβέρνηση Σαμαρά και πέρα από την αυτονόητη ανάγκη παρουσίας γυναικών σε θέσεις ευθύνης, θεωρώ ως εξαιρετικά θετικό ότι είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος με ισχυρή αντιπολιτευτική παρουσία στη Βουλή. Σχετικά τώρα με τις μετεκλογικές συμμαχίες, όπως ξέρετε, καμία δεν μπορεί ούτε να προεξοφληθεί, ούτε να προδιαγραφεί. Εμείς θέλουμε ισχυρή εντολή από τον λαό και φυσικά σε κάθε περίπτωση ευρύτερες συνέργειες και συνθέσεις. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και απαιτείται συνεννόηση στα μείζονα εθνικά θέματα, μία συνεννόηση που στρατηγικά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα υπονομεύει.
• Πώς βλέπετε την προσπάθεια για ανανέωση προσώπων μέσα από το μητρώο στελεχών της Ν.Δ.; Έχει αποδώσει μέχρι τώρα και θα βοηθήσει στην ανανέωση των ψηφοδελτίων;
Η προσπάθεια ανανέωσης της Ν.Δ. είναι διαρκής. Αφορά όχι μόνον πρόσωπα αλλά και στην ίδια την πολιτική μας πρόταση, το ιδεολογικό μας στίγμα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει και πάλι ο εκφραστής της μεσαίας τάξης, ο υπερασπιστής της συλλογικής αλληλεγγύης, ο θεματοφύλακας του κοινωνικού κράτους με ξεκάθαρο στίγμα που θα στηρίζεται στις αξίες και τις αρχές της ιδρυτικής Διακήρυξη της παράταξή μας. Μια ήρεμη και αποφασιστική δύναμη προόδου και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει παρασυρθούμε σε συνταγές των άκρων που θα μας οδηγήσουν σε ρήξη με τις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε η μεγάλη παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Που μπορεί να συνθέτει και να ενώνει ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Να βρούμε τους τρόπους να χτίσουμε τις νέες μεγάλες πλειοψηφίες του ελληνικού λαού. Υπό την έννοια αυτή, το στοίχημα της ανανέωσης δεν εξαντλείται στη, θετική, ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος αλλά στην, όπως σας ανέφερα, προσέγγιση και κινητοποίηση των νέων και όσων απέχουν σήμερα από την πολιτική. Τα κόμματα, ως οφείλουν, θα κάνουν τις προτάσεις τους προς τους πολίτες μέσα από τις εκλογικές τους λίστες. Και οι πολίτες είναι αυτοί που, τελικά, μας επιλέγουν και νομιμοποιούν την παρουσία μας στα κοινά.
• Όλοι ζητούν τις επενδύσεις, αλλά…. σκοντάφτουν πάνω στην αρχαιολογία και το ΚΑΣ, όπως το Ελληνικό. Το ίδιο συνέβη και στη Ρόδο με την μεγάλη επένδυση στο Γκολφ Αφάντου. Τελικά, τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας με όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου;
Πρόκειται για θέατρο παραλόγου, ακριβώς! Για έναν αδιάκοπο φαύλο κύκλο ιδεοληψιών της κυβέρνησης, που τελικά μόνον κακό προκαλεί στη χώρα. Είναι δυνατόν ακόμη να συζητούμε για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ; Είναι δυνατόν από τη μία ο Πρωθυπουργός, δήθεν, να προσκαλεί τους επενδυτές να έρθουν στη χώρα και από την άλλη οι υπουργοί του να υπονομεύουν τις όποιες επενδύσεις; Σας ερωτώ, ποιός θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν βλέπει όσα συμβαίνουν στο Ελληνικό ή στη μεγάλη επένδυση στο Γκολφ Αφάντου; Ο δρόμος που οφείλει να έχει η κυβέρνηση είναι ένας: Να διασφαλίσει τον πολιτιστικό και οικολογικό πλούτο της χώρας, να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, και φυσικά να προχωρήσει τις επενδύσεις. Αν δεν μπορεί, τότε ας αποχωρήσει το συντομότερο.
• Στον τομέα του Πολιτισμού, είδαμε φέτος απαράδεκτες καταστάσεις να επικρατούν σε αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Όλα αυτά έχουν και άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό που είναι η βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα. Τι θα πρέπει να γίνει;
Κατ’ αρχήν χαίρομαι που όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν την ανάγκη διασύνδεσης του Πολιτισμού με τον Τουρισμό. Η χώρα μας δεν μπορεί να μην αξιοποιήσει το τεράστιο πολιτιστικό της απόθεμα ώστε να ενισχύσει την εικόνα της παγκοσμίως και να επιδιώξει την μετεξέλιξη της από χώρα μαζικού τουρισμού σε προορισμό για υψηλής ποιότητας και εισοδήματος επισκέπτες. Στη σημερινή κυβέρνηση, δυστυχώς, όχι μόνον δεν υπάρχει ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο αλλά, αντιθέτως, η ίδια η πολιτική ηγεσία μοιάζει να αδιαφορεί πλήρως για μια τέτοια εξέλιξη. Της αρκεί να πανηγυρίζει για αριθμούς που λένε πάντα τη μισή αλήθεια. Αν κάποιοι θεωρούν ως υπερβολή την κριτική ότι έχουμε τη «χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», πιστέψτε με αυτό ισχύει και για τον Τουρισμό και για τον Πολιτισμό. Η κ. Λυδία Κονιόρδου όχι μόνον συνέχισε τον λάθος δρόμο των δύο προκατόχων της αλλά με την πρωτόγνωρη αναβλητικότητά της και τη φυσική της απουσία επιδείνωσε σημαντικά την κατάσταση. Απλώς τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αδυνατεί να προβλέψει και να προγραμματίσει. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι: Επί μήνες ακέφαλο το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τεράστια κενά στη φύλαξη μνημείων και μουσείων, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα και να δημιουργείται αρνητική εικόνα για τη χώρα στους ξένους επισκέπτες, υστέρηση στο ΕΣΠΑ και αποτυχία ένταξης εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων σε αυτό. Οι πληγές που αφήνει η Αριστερά, στο υποτιθέμενο προνομιακό της χαρτοφυλάκιο, αυτό του Πολιτισμού είναι πολλές και μεγάλες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου