Ρεπορτάζ

Η ΔΕΥΑ Ρόδου «έριξε» για δεύτερη φορά τον διαγωνισμό για τα αντλιοστάσια Ιαλυσού

Με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου της σύμβασης του έργου των αντλιοστασίων της Ιαλυσού.

Με απόφαση που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς (Α1 Τμήμα) είχε απορριφθεί η αίτηση της ΔΕΥΑ Ρόδου για την ακύρωση της υπ’ αρ. 232/2020 απόφασης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (3ου Κλιμακίου) με την οποία είχε ακυρωθεί η υπ’ αριθμ. 629/07.12.2019 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑ Ρόδου γενομένης δεκτής της προσφυγής που υπέβαλε η κοινοπραξία Στήριξις Τεχνική Α.Ε. – Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.
Η Κοινοπραξία είχε αιτηθεί την αναστολή και ακύρωση της απόφασης που έλαβε τον Δεκέμβριο του 2019 το δ.σ. της ΔΕΥΑΡ με την οποία ματαιώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη και αφορούσε στην ανάδειξη αναδόχου της σύμβασης του έργου.
Με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια τον Αύγουστο του 2019 είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία το πρακτικό κατακύρωσης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού του εν θέματι έργου, προϋπολογισμού 4.193.900,00€ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. στην «Κοινοπραξία Στήριξις Τεχνική Α.Ε. – Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.».
Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στον ως άνω ανάδοχο με συμβατικό τίμημα 3.374.960,90€ χωρίς ΦΠΑ.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ρόδου με την νέα του απόφαση έκρινε ότι η απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού, δεν έχει κοινοποιηθεί στον υποψήφιο ανάδοχο και δεν έχει υπογραφεί σύμβαση. Συνεπώς και η νέα διαδικασία εντάσσεται σε προδικαστικό στάδιο.
Προηγήθηκαν δε της νέας αποφάσεως γνωμοδοτήσεις της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κας Γλυκερίας Σιούτη, της Δικηγορικής Εταιρείας Φλογαίτη – Σιούτη και Συνεργάτες και οι απόψεις των νομικών συμβούλων της επιχείρησης, κ. Ευθύμιου Δημητριάδη και κας Καλλιρόης Νικολιδάκη.
Η ματαίωση του διαγωνισμού γίνεται σύμφωνα με την απόφαση λόγω ουσιώδους αλλαγής των τεχνικών παραμέτρων του έργου που καθιστούν μη ενδιαφέρουσα πλέον για τη ΔΕΥΑΡ την εκτέλεση του συμβατικού αντικειμένου.
Το έργο, δεν παρουσιάζει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τη ΔΕΥΑΡ, δεδομένου ότι και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αυτοτελώς έχουν αλλάξει ουσιωδώς αλλά και συνολικότερα πρέπει να επανασχεδιασθεί και μελετηθεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΔΕΥΑΡ με μικρότερο κόστος, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και πολύ μεγαλύτερο όφελος για το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία.
Κρίθηκε ότι υπήρξε και ουσιώδης αλλαγή των οικονομικών παραμέτρων του έργου σε συνάρτηση με το γεγονός επιδείνωσής τους για λόγους ανωτέρας βίας (πανδημία και οικονομικές συνέπειες αυτής). Τονίστηκε συγκεκριμένα ότι αν δεν υπήρχαν οι ενισχύσεις του κράτους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής και του δανεισμού από τον Δήμο Ρόδου κατά 4.100.973,28 €, η επιχείρηση θα είχε καταρρεύσει.

Τονίστηκε ότι η ΔΕΥΑΡ αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει εξ ιδίων πόρων μια επιπλέον σύμβαση ύψους 3.374.960,90€ στον παρόντα χρόνο και στα επόμενα αυτού έτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου