ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΟΥΛΗ

Κατα­τέ­θηκε στη Βουλή η πρόταση 30 βου­λευ­τών της ΝΔ για τη σύσταση ειδικής κοι­νο­βου­λευ­τι­κής επι­τρο­πής προς διε­νέρ­γεια προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης κατά του πρώην ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Δημήτρη Παπαγ­γε­λό­που­λου.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, στην πρόταση θα προσ­διο­ρί­ζο­νται με τρόπο συγκε­κρι­μένο τα αδι­κή­ματα και ως τέτοια θα ανα­φέ­ρο­νται η κατά­χρηση εξου­σίας και η παρά­βαση καθή­κο­ντος.

Αξιο­ση­μεί­ωτο είναι πως, σύμφωνα με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρίες, στο κείμενο της πρό­τα­σης θα γίνεται αναφορά στις καταγ­γελ­λό­με­νες παρεμ­βά­σεις του κ. Παπαγ­γε­λό­που­λου σε ένα ευρύ­τερο πλαίσιο, καθώς σχετικά φέρεται να έχει μιλήσει στην κατά­θεσή της η εισαγ­γε­λέας Ελένη Ράικου. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η πρώην επι­κε­φα­λής στην Εισαγ­γε­λία Δια­φθο­ράς φέρεται να έχει πει στην κατά­θεσή της: «Εκμε­ταλ­λευό­με­νος την πολι­τική του ισχύ, με ύφος “ντα­βα­τζή”, υπο­δεί­κνυε πως πρέπει να διεκ­πε­ραιω­θούν συγκε­κρι­μέ­νες κρί­σι­μες υπο­θέ­σεις, απαι­τώ­ντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποι­νι­κής δίωξης». Και όταν η ίδια αντέ­τεινε ότι δεν υπήρχαν προ­ϋ­πο­θέ­σεις νόμιμης άσκησής της, «αυτός επι­τα­κτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησέ τη και ας πάνε παρα­κάτω να απαλ­λα­γούν”. Και σε άλλες περι­πτώ­σεις, προ­σώ­πων που ήθελε να εξυ­πη­ρε­τή­σει, απαι­τούσε και πάλι επι­τα­κτικά την εδώ και τώρα αρχειο­θέ­τηση των εν λόγω δικο­γρα­φιών».

Σύμφωνα με τα προ­βλε­πό­μενα για τη σχετική κοι­νο­βου­λευ­τική δια­δι­κα­σία, «αμέσως μόλις κατα­τε­θεί η πρόταση, ανα­κοι­νώ­νε­ται στην Ολο­μέ­λεια, τυπώ­νε­ται και δια­νέ­με­ται στους βου­λευ­τές». Η Ολο­μέ­λεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνε­δριά­σεις συζή­τη­σης επί­και­ρων ερω­τή­σεων, στο πλαίσιο του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού ελέγχου. Η πρόταση εγγρά­φε­ται στην ημε­ρή­σια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανα­κοί­νωσή της. Τούτο σημαί­νει ότι θα πρέπει να συζη­τη­θεί στην Ολο­μέ­λεια το αργό­τερο έως τις 20 Οκτω­βρίου. Σε εκείνη τη συνε­δρί­αση, όπως προ­βλέ­πε­ται από τον Κανο­νι­σμό, «η Βουλή μπορεί να επι­τρέ­ψει την εμφά­νιση ενώπιόν της του προ­σώ­που κατά του οποίου στρέ­φε­ται η πρόταση (σ.σ.: του τέως ανα­πλη­ρωτή υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης) προ­κει­μέ­νου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγ­γε­λό­που­λος, πάντως, εκ του Κανο­νι­σμού «έχει τη δυνα­τό­τητα να υπο­βά­λει έγγραφο υπό­μνημα».

Μετά την ολο­κλή­ρωση της συζή­τη­σης, διε­ξά­γε­ται ψηφο­φο­ρία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρό­τηση «προ­α­να­κρι­τι­κής» η απόφαση λαμ­βά­νε­ται με απόλυτη πλειο­ψη­φία του όλου αριθμού των βου­λευ­τών (151). Η υπερ­ψή­φιση συνε­πά­γε­ται και τον ορισμό της σύν­θε­σης της επι­τρο­πής καθώς και της προ­θε­σμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υπο­βά­λει το πόρισμά της. Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελ­θόν, να δια­πι­στω­θεί από την επι­τροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμο­διό­τητα να προ­χω­ρή­σει σε δια­δι­κα­σίες άσκησης δίωξης και ακο­λού­θως να επι­στρέ­ψει τον φάκελο στη Δικαιο­σύνη. Το ενδε­χό­μενο παρα­μέ­νει ανοικτό, αν και τις τελευ­ταίες ώρες φαί­νε­ται να επι­κρα­τεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρ­τύ­ρων, από την επι­τροπή.

πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.