ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος η φοροδιαφυγή στα Airbnb – Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές πλατφόρμες

news room 3 λεπτά ανάγνωση
airbnb

Τέλος στην ηλε­κτρο­νική φορο­δια­φυγή στα Airbnb και σε άλλες ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες χρο­νο­μί­σθω­σης ακι­νή­των βάζει το νομο­σχέ­διο που κατα­τέ­θηκε χθες (25.08.2023) από το υπουρ­γείο Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, θεσπί­ζο­ντας πρό­στιμα έως 500.000 ευρώ και ανα­στολή λει­τουρ­γίας.

Σημείο ανα­φο­ράς του νομο­σχε­δίου είναι η θέσπιση αυτό­μα­της ανταλ­λα­γής δεδο­μέ­νων των φορο­λο­γι­κών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρί­σκε­ται η έδρα της κάθε πλατ­φόρ­μας κάθε εξάμηνο για τις συναλ­λα­γές αυτές, με τις φορο­λο­γι­κές Αρχές των χωρών της Ε.Ε. Ο στόχος είναι να δια­σταυ­ρώ­νο­νται με τις δηλώ­σεις που υπο­βάλ­λουν οι φορο­λο­γού­με­νοι, ως προς το εισό­δημα από τις πλατ­φόρ­μες. Τα δεδο­μένα περι­λαμ­βά­νουν όνομα, διεύ­θυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τρα­πε­ζι­κού λογα­ρια­σμού του πωλητή, το εισό­δημα που εισπρά­χθηκε, προ­μή­θειες, αμοιβές και φόροι που κατα­βλή­θη­καν, διεύ­θυνση ακι­νή­του, ημέρες μίσθω­σης κ.ά.

Παράλ­ληλα, δίνεται η δυνα­τό­τητα η ΑΑΔΕ να ζητά με αίτημά της πρό­σθε­τες πλη­ρο­φο­ρίες για συγκε­κρι­μέ­νες υπο­θέ­σεις για τις οποίες θα εντο­πί­ζει παρά­βαση της φορο­λο­γι­κής νομο­θε­σίας.

Αυστη­ρές κυρώ­σεις

Στους παρα­βά­τες θα επι­βάλ­λο­νται αυστη­ρές κυρώ­σεις -πέρα από τις ποινές που ήδη προ­βλέ­πο­νται από την ισχύ­ουσα νομο­θε­σία για τις άλλες πιθανές φορο­λο­γι­κές παραβάσεις- τόσο για τις πλατ­φόρ­μες που δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται (μεταξύ άλλων ανα­στολή δρα­στη­ριό­τη­τας και πρό­στιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρό­σβα­σης στις πλατ­φόρ­μες που δεν συνερ­γά­ζο­νται) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώ­νουν τα απαι­τού­μενα στοι­χεία στις πλατ­φόρ­μες (κλεί­σιμο του λογα­ρια­σμού τους στην πλατ­φόρμα, παρα­κρά­τηση πλη­ρω­μών).

 

Ποιες ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες αφορά

Το σχέδιο νόμου θα έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρ­μο­γής σε ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες, οι οποίες δρα­στη­ριο­ποιού­νται:

* Στη μίσθωση ακί­νη­της περιου­σίας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ακι­νή­των κατοι­κίας και εμπο­ρι­κών ακι­νή­των, καθώς και κάθε άλλης ακί­νη­της περιου­σίας και χώρων στάθ­μευ­σης.

* Στην παροχή προ­σω­πι­κών υπη­ρε­σιών.

* Στην πώληση αγαθών, (ηλε­κτρο­νι­κές συσκευές, τρόφιμα, ένδυση-υπόδηση κ.τ.λ.).

* Μίσθωση οποιου­δή­ποτε μέσου μετα­φο­ράς.

Τι προ­βλέ­πει

Με το νομο­σχέ­διο, εκτός από την αυτό­ματη ανταλ­λαγή δεδο­μέ­νων για τις συναλ­λα­γές αυτές με τις φορο­λο­γι­κές Αρχές των χωρών της Ε.Ε., προ­κει­μέ­νου να δια­σταυ­ρώ­νο­νται με τις δηλώ­σεις που υπο­βάλ­λουν οι φορο­λο­γού­με­νοι ως προς το εισό­δημα από τις πλατ­φόρ­μες, θεσμο­θε­τού­νται επίσης:

* Δυνα­τό­τητα κοινών ή/και ταυ­τό­χρο­νων ελέγχων από περισ­σό­τε­ρες φορο­λο­γι­κές Αρχές. Ρητά παρέ­χε­ται το δικαί­ωμα σε υπαλ­λή­λους ξένων φορο­λο­γι­κών Αρχών να εξε­τά­ζουν φακέ­λους και να κάνουν συνε­ντεύ­ξεις στην Ελλάδα και αντί­στοιχα δικαιώ­ματα για τους ελεγ­κτές της ΑΑΔΕ στο εξω­τε­ρικό.

* Ποινές για τις πλατ­φόρ­μες που δεν υπο­βάλ­λουν πλη­ρο­φο­ρίες ή υπο­βάλ­λουν ανακριβείς-ελλιπείς πλη­ρο­φο­ρίες, δεν συνερ­γά­ζο­νται με τη φορο­λο­γική διοί­κηση κ.λπ. Τα πρό­στιμα ξεκι­νούν από 100 ευρώ ανά περί­πτωση και φθάνουν σωρευ­τικά έως 500.000 ευρώ. Σε περί­πτωση υπο­τρο­πής σε διά­στημα πεντα­ε­τίας τα πρό­στιμα διπλα­σιά­ζο­νται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντο­πι­στεί παρά­βαση για τρίτη φορά, ανε­ξάρ­τητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρό­στιμα τετρα­πλα­σιά­ζο­νται. Για έλλειψη συνερ­γα­σίας επι­βάλ­λε­ται επι­πλέον διακοπή της πρό­σβα­σης στις ιστο­σε­λί­δες των ψηφια­κών πλατ­φορ­μών.

* Κλεί­σιμο του λογα­ρια­σμού και παρα­κρά­τηση των πλη­ρω­μών για τους πωλητές που δεν παρέ­χουν τα απαι­τού­μενα στοι­χεία στις πλατ­φόρ­μες.

Εξαι­ρέ­σεις

Aπό το πεδίο εφαρ­μο­γής του νόμου εξαι­ρού­νται:

* Οι επι­χει­ρή­σεις/πωλητές που διε­ξά­γουν λιγό­τε­ρες από 30 συναλ­λα­γές ετησίως μέσω της πλατ­φόρ­μας, από τις οποίες εισέ­πρα­ξαν λιγό­τερα από 2.000 ευρώ.

* Στον τομέα της μίσθω­σης ακί­νη­της περιου­σίας, οι επι­χει­ρή­σεις που διε­ξά­γουν περισ­σό­τε­ρες από 2.000 συναλ­λα­γές ετησίως μέσω της πλατ­φόρ­μας προ­κει­μέ­νου, όπως ανα­φέ­ρε­ται στο κείμενο της Οδηγίας, να απο­φευ­χθούν περιτ­τές δαπάνες συμ­μόρ­φω­σης των πωλητών που ασχο­λού­νται με την ενοι­κί­αση ακι­νή­των, όπως οι αλυ­σί­δες ξενο­δο­χείων ή οι ταξι­διω­τι­κοί πρά­κτο­ρες.

Πηγή: Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.