Κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημοσκόπηση – εξαμηνιαίο βαρόμετρο του Ιουλίου 2018 που παρουσιάζει σήμερα Πέμπτη το Voria.gr.

Οι πολιτικοί και εκλογικοί συσχετισμοί στη Βόρεια Ελλάδα επηρεάζονται από το Σκοπιανό, καθώς, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 18,3% του Δεκεμβρίου του 2017 είναι χαμηλή βάση εκκίνησης. Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, παρότι πολλοί πολίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, εντούτοις, είναι προφανές ότι μερίδα των βορειοελλαδιτών επιβραβεύει δημοσκοπικά την αρνητική στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει που στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο, διαφορά που είναι σχεδόν ίση με τις ποσοστό που συγκεντρώνει το Ποτάμι που μετρήθηκε ξεχωριστά μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (έναντι 2,3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 1,7%) και το Ποτάμι 1,7%. Το 4% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό -αν και μειωμένο- του 25,6% (έναντι 30,8%).

 

 

Πηγή: voria.gr

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ