Ειδήσεις

Σε έξαρση η μικροεγκληματικότητα στη Ρόδο

Μεγάλη βαρύτητα δίνει φέτος η Αστυνομία στην αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας που συνδέεται με τον τουρισμό. Όπως έχει γράψει η «δημοκρατική», και αυτό το καλοκαίρι φαινόμενα όπως το παρεμπόριο και η επαιτεία βρίσκονται σε πλήρη έξαρση, με αποτέλεσμα να πλήττεται η τουριστική εικόνα του νησιού και όχι μόνο. Στο πλαίσιο των στόχων που τέθηκαν πριν την έναρξη της σεζόν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Δήμο και την Περιφέρεια για την επικράτηση της ευταξίας, οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ εντείνουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη της μικροεγκληματικότητας στο μέτρο του εφικτού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μ. Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις του στη «δημοκρατική» αναφέρει ότι, όντως υπάρχει έντονο πρόβλημα μικροεγκληματικότητας και ότι οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, καταβάλλουν προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. «Φέτος δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους και στον περιορισμό της μικροεγκληματικότητας σε σχέση με τον τουρισμό. Το πρόβλημα επικεντρώνεται στην Παλιά Πόλη, στην οδό Ορφανίδου και στις κεντρικές παραλίες. Έχει μεταφερθεί δηλαδή κεντρικά, από τουριστικές περιοχές όπως ήταν το Φαληράκι ή η Ιαλυσός. Όταν μιλάμε για μικροεγκληματικότητα, εννοούμε μικροκλοπές, παρεμπόριο, άγρα πελατών, καυγάδες σε μπαρ, παράνομη εκπόρνευση… Όπως όμως αντιλαμβάνεστε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες για εμάς. Απασχολείται με αυτά τα θέματα ένας σοβαρός αριθμός αστυνομικών. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, καθώς ο όγκος των υποθέσεων που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι μεγάλος. Μη ξεχνάτε ότι απασχολείται αρκετό προσωπικό και με το μεταναστευτικό. Μπορεί το φαινόμενο να μην παρουσιάζει την έξαρση που είχε κάποια χρόνια πριν, ωστόσο υπάρχουν ροές. Από το 2015 η πολιτική έχει αλλάξει και οι αλλοδαποί δεν αφήνονται ελεύθεροι, αλλά κρατούνται και γίνονται μεταγωγές από το ένα νησί στο άλλο. Έως και δύο φορές την εβδομάδα αστυνομικοί μεταβαίνουν στα νησιά για να μεταφέρουν τους μετανάστες…», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Η μικροεγκληματικότητα, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης παίρνει συνεχώς νέες μορφές, στις οποίες καλείται να προσαρμόζεται η Αστυνομία. Φέτος λ.χ. έχει διαπιστωθεί ότι αλλοδαποί παίρνουν στο… κατόπι τους τουρίστες για να τους πουλήσουν βραχιολάκια που τους εξασφαλίζουν διαρκή ελεύθερη είσοδο σε μπαρ. Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων τονίζει ότι γίνεται ουσιαστική δουλειά, η οποία αποδίδει καρπούς, τα αποτελέσματα όμως δεν μπορούν να είναι ορατά από τη μία μέρα στην άλλη: «Θέλω να τονίσω ότι η ενίσχυση των προσπαθειών μας έχει να κάνει με τους στόχους που έχουν θέσει ο Δήμος και η Περιφέρεια. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν βασικό μέλημα τον περιορισμό της μικροεγκληματικότητας ώστε να μην πλήττεται η τουριστική εικόνα του νησιού και εμείς συμβάλλουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις. Τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν είναι ορατά, δεν σημαίνει όμως ότι δεν γίνεται ουσιαστική δουλειά. Η μικροεγκληματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με ανήλικους δράστες. Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζει κανείς να απομακρύνεις ένα “ζητιανάκι”… Κανείς δεν παρουσιάζεται ως κηδεμόνας τους για να αναλάβει την ευθύνη και τα παιδιά επιστρέφουν πάντα στα πόστα τους. Δεν λύνεται το πρόβλημα ως δια μαγείας. Απαιτείται κάποιος χρόνος. Εμείς συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τους ελέγχους. Πρέπει επίσης να πούμε ότι χρόνο με το χρόνο, εμφανίζονται νέες μορφές παραβατικότητας. Η άγρα πελατών λ.χ. έχει πάρει νέα μορφή. Φέτος διαπιστώνουμε συχνά ότι κάποιοι προσπαθούν να πουλήσουν διάφορα προϊόντα ή διαρκή είσοδο σε μπαρ. Έχουν συλληφθεί αρκετοί αλλοδαποί τους οποίους προσλαμβάνουν τα μπαρ για να προσεγγίζουν τους ομοεθνείς τους. Τους πουλάνε βραχιόλια σε μία συγκεκριμένη τιμή για να έχουν συνεχή είσοδο στα μπαρ κατά την παραμονή τους στο νησί. Συνεχώς προκύπτει η ανάγκη να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις νέες μορφές μικροεγκληματικότητας».

«Ενισχύεται»
η Τουριστική Αστυνομία
Το τμήμα της τουριστικής αστυνομίας, μία υπηρεσία με σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της, η οποία στα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε… αδράνεια, «ανασυστήνεται», ενισχύεται και αναλαμβάνει πλέον ουσιαστική δράση σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πούμε ότι γίνεται προσπάθεια και από την τουριστική Αστυνομία φέτος, να αντιμετωπιστούν κάποια φαινόμενα. Η τουριστική αστυνομία είχε ατονήσει, κάτι που ήταν ένα μεγάλο λάθος. Γίνεται λοιπόν προσπάθεια ανασύστασης, στελέχωσης και οργάνωσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Θεωρώ ότι σιγά, σιγά βρίσκει το βηματισμό της και ο ρόλος της θα είναι απτός. Κατά την προσωπική μου άποψη κανείς δεν έπρεπε να επιτρέψει την υποβάθμιση της τουριστικής αστυνομίας. Εμείς το φωνάζαμε ανέκαθεν. Χρειάστηκε, λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, να απασχολείται και σε άλλους τομείς το προσωπικό της τουριστικής αστυνομίας αλλά τώρα που φτάσαμε σε κρίσιμο σημείο, αναγκαζόμαστε να τρέχουμε πίσω από το πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύονται τέτοιες υπηρεσίες όπως η τουριστική αστυνομία και να απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες να λειτουργούν άψογα. Πιστεύω ότι με την ενεργοποίησή της θα μπουν πολλά πράγματα σε τάξη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου