Το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής τους βιώνουν φέτος οι διοργανωτές συναυλιών.Η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και η επιβολή των capital controls ήρθαν, χωρίς καμιά προειδοποίηση, στην πλέον παραγωγική περίοδο των συναυλιακών δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις και οι αναβολές να πέφτουν βροχή, αλλά και οι προπωλήσεις εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν να έχουν πέσει κατακόρυφα. Παρότι ο προϋπολογισμός των περισσότερων ήταν ούτως ή άλλως συγκρατημένος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, η καταστροφή που επήλθε τις τελευταίες εβδομάδες, και ενώ μέσα σε όλα τα άλλα αυξήθηκε και ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, είναι τεράστια.

«Είναι πολύ στενόχωρο που το κομμάτι του πολιτισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος ειδικά στις δύσκολες εποχές, δέχεται μια τέτοια σκληρή επίθεση» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γιώργος Ισαάκ από την εταιρεία People Entertainment Group, που διοργανώνει μουσικές και θεατρικές παραγωγές.

Το πρώτο πλήγμα

Το πρώτο και μεγαλύτερο πλήγμα για την εταιρεία ήταν όταν αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις δύο παραστάσεις της διάσημης ροκ όπερας «Jesus Christ Super Star», που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο στις 3 και 4 Ιουλίου. «Ηταν η πρώτη φορά που στήθηκε μια τόσο μεγάλη παραγωγή από ελληνική εταιρεία. Εγιναν τεράστια έξοδα, δόθηκαν προκαταβολές, υπήρξαν πολλά ταξίδια και απίστευτες προετοιμασίες, η προπώληση πήγαινε εξαιρετικά καλά, αλλά τελικά αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε τις παραστάσεις αφού δεν μπορούσαμε, εξαιτίας των capital controls, να δώσουμε τις αμοιβές στους δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν.

Αυτό ήταν για μας πραγματική καταστροφή, στην οποία προστέθηκαν και οι ακυρώσεις ακόμη μίας σειράς συναυλιών Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Δήμος Αναστασιάδης που είχαμε προγραμματίσει γι’ αυτές τις ημέρες», μας εξηγεί ο Γιώργος Ισαάκ, προσθέτοντας με νόημα πως «κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τόσο μεγάλη ανατροπή».

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ωστόσο, η People Entrairtainment Group αποφάσισε να πραγματοποιήσει το καθιερωμένο εδώ και χρόνια 6ήμερο River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες (Παπακωνσταντίνου, Κραουνάκης, Πορτοκάλογλου, Ζουγανέλη κ.ά.), με μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη η οποία θα γίνει τελικά στις 18 Αυγούστου.

Μικρά τα περιθώρια κέρδους
«Η αναβολή ήταν απαραίτητη και για λόγους πληρωμών, αλλά και επειδή δεν μπορούσαμε να κάνουμε εισαγωγές κάποιων προϊόντων που χρειαζόμαστε κυρίως για την υποδομή και την ασφάλεια του φεστιβάλ» σημειώνει ο κ. Ισαάκ. Οσο για τις προβλέψεις; «Στόχος μας είναι να μπούμε όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα αφού τα έξοδά μας αποκλείεται να τα βγάλουμε».

Παράλληλα, στα ήδη πολλά και σημαντικά προβλήματα προστέθηκε και αυτό του ΦΠΑ για τις συναυλίες, ο οποίος αυξήθηκε κατά 10%. Καθώς τα εισιτήρια έχουν ήδη εκδοθεί, οι περισσότεροι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν αυτήν τη διαφορά χωρίς να επιβαρυνθεί το κοινό.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι διόλου εύκολο: «Δεν υπάρχει διοργανωτής που τα τελευταία χρόνια να είχε περιθώριο κέρδους 10%. Γιατί μπορεί οι αμοιβές των καλλιτεχνών να έχουν πέσει κατά πολύ -ένα μεγάλο όνομα που θα έπαιρνε παλαιότερα 15.000 ευρώ για μία βραδιά, παίρνει σήμερα κάτω από 3.000 ευρώ-, έχουν πέσει και οι τιμές των εισιτηρίων. Και χρειάζονται να δουλέψουν πολλοί άνθρωποι για να πραγματοποιηθεί μία συναυλία», υπογραμμίζει ο Γιώργος Ισαάκ κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που θα φέρει ο χειμώνας:

«Οταν δεν ξέρεις τι θα γίνει με τη χώρα και τις τράπεζες, δεν μπορεί να κάνεις απολύτως κανέναν προγραμματισμό για τον χειμώνα. Για να κλείσεις μια χειμερινή παραγωγή απαιτούνται προκαταβολές και αυτήν τη στιγμή χρήματα δεν υπάρχουν».

Μια ανάλογη, δραματική κατάσταση μάς περιγράφει και ο Ελισσαίος Πατσέλας της εταιρείας Stray Music, η οποία διοργανώνει φέτος τις συναυλίες των Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χρήστου Θηβαίου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μπάμπη Στόκα κ.ά. «Η προπώληση των εισιτηρίων για τις συναυλίες τις τελευταίες εβδομάδες έχει στην κυριολεξία μηδενιστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουμε στη συναυλία χωρίς να έχουμε την παραμικρή εικόνα», σημειώνει και προσθέτει:

«Δεν μπορούμε να χρεώσουμε στο κοινό την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς ο κόσμος δεν έχει χρήματα, με αποτέλεσμα να πρέπει και αυτήν να τη χρεωθούμε εμείς. Από κάθε εισιτήριο δηλαδή θα πρέπει να αφαιρεθεί το 23% του ΦΠΑ, το 7% που πηγαίνει στην ΑΕΠΙ και το 10% που συνήθως είναι η χρέωση για την ενοικίαση του χώρου. Αν σε όλα αυτά προστεθούν οι πληρωμές και τα ένσημα των συντελεστών και η ενοικίαση των απαραίτητων μηχανημάτων, αντιλαμβάνεστε πως δεν υπάρχουν περιθώρια κέρδους».

Παρ’ όλα αυτά, όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να γίνονται συναυλίες: «Ολοι οι εμπλεκόμενοι δέχονται να μειωθούν οι αμοιβές τους λόγω της κατάστασης. Από το να καθόμαστε σπίτια μας προτιμάμε να κάνουμε συναυλίες για τον κόσμο», λέει ο Ελισσαίος Πατσέλας.

Και ο ίδιος ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, εξάλλου, δήλωσε προ ημερών πως παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν αυτήν την περίοδο, δεν προτίθεται να ακυρώσει κανένα από τα προγραμματισμένα καλοκαιρινά μουσικά ραντεβού με το κοινό του σε ολόκληρη την Ελλάδα. Την ίδια στάση κρατούν οι περισσότεροι Ελληνες ερμηνευτές και τραγουδοποιοί, οι οποίοι επιμένουν μουσικά κόντρα στη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ιδιαίτερα άδικο μέτρο χαρακτηρίζει τη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στις συναυλίες η Μαρία Ιωάννου της Menta Art Events, που συνεργάζεται με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Γιάννη Κότσιρα, την Ελλη Πασπαλά και τον Βασιλικό. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να ανέβει ο ΦΠΑ στις συναυλίες στο 23%, ενώ για τις θεατρικές παραστάσεις ισχύει το 6%», λέει και συμπληρώνει: «Περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίξει τον πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Προσπαθούμε να κάνουμε συναυλίες με νύχια και με δόντια, το μέλλον όμως, δυστυχώς, διαγράφεται δυσοίωνο».
Προπληρώσαμε διαφήμιση, χώρους, μεταφορικά και έξοδα διαμονής

Συνολικά τριάντα έξι συναυλίες, εκ των οποίων οι 12 ήταν δικές της παραγωγές, αναγκάστηκε να ακυρώσει αυτές τις μέρες η εταιρεία Prospero, η οποία οργανώνει τις καλοκαιρινές εξορμήσεις πολλών δημοφιλών τραγουδιστών, μεταξύ των οποίων η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Γιώτα Νέγκα, ο Θέμης Καραμουρατίδης κ.ά. «Με το που έγινε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος σταμάτησαν οι πωλήσεις εισιτηρίων. Ενώ, δηλαδή, τις προηγούμενες ημέρες η προπώληση κυμαινόταν από 50 έως 70 εισιτήρια ημερησίως, έπεσε αυτόματα στα 0 έως 10», μας λέει η Κατερίνα Σταματάκη αναφερόμενη και στα μεγάλα ποσά που χάθηκαν εξαιτίας των πολλών ακυρώσεων: «Για κάθε ακύρωση και αναβολή είχαμε ήδη προπληρώσει τη διαφήμιση, τους χώρους, τα μεταφορικά και τα έξοδα διαμονής. Ολα αυτά τα χρήματα τα χάσαμε και αυτή η οικονομική ζημιά είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί». Το σίγουρο πάντως είναι, όπως η ίδια επισημαίνει, πως το φετινό καλοκαίρι δεν συζητάει κανείς για κέρδη.

Πηγή: Εθνος

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ