ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΛΣΤΑΤ: Υποστελέχωση στα Κέντρα Υγείας – Πόσο μειώθηκαν γιατροί και υγειονομικοί σε ένα χρόνο – Αύξηση στο Νότιο Αιγαίο κατά 1.8%

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ

Κατα­κερ­μα­τί­ζο­νται και οι δημό­σιες δομές πρω­το­βάθ­μιας υγείας, οι οποίες, αν λει­τουρ­γού­σαν σωστά, θα μείωναν τις ουρές στα νοσο­κο­μεία. Πόσοι γιατροί και πόσοι νοση­λευ­τές έφυγαν σε ένα χρόνο, σε ποιες περι­φέ­ρειες της χώρας κατα­γρά­φε­ται η μεγα­λύ­τερη μείωση.

Μπορεί συχνά να ακούμε από τη διοί­κηση του υπουρ­γείου Υγείας ότι θα ενι­σχυ­θούν τα Κέντρα Υγείας και ο προ­σω­πι­κός γιατρός, ώστε να μειω­θούν οι ουρές της ντροπής που σχη­μα­τί­ζο­νται καθη­με­ρινά στα νοσο­κο­μεία, όπως σύμφωνα με τα δεδο­μένα της Ελλη­νι­κής Στα­τι­στι­κής Αρχής, το προ­σω­πικό μειώ­νε­ται και σε αυτές τις δομές, ενώ ο θεσμός του προ­σω­πι­κού γιατρού έχει κολ­λή­σει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με την επε­ξερ­γα­σία των στοι­χείων της ΕΛΣΤΑΤ, τη στιγμή που το εργα­τικό δυνα­μικό μειώ­νε­ται, αυξά­νο­νται τα μηχα­νή­ματα στις δομές πρω­το­βάθ­μιας υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.

Από το 2023 σε σχέση με το 2022 στα Κέντρα Υγείας κατα­γρά­φηκε:

Ιατρικό Προ­σω­πικό: Μείωση κατά 3,56%

Νοση­λευ­τικό Προ­σω­πικό: Μείωση κατά 1,07%

Λοιπό Προ­σω­πικό: Μείωση κατά 2,28%

Μηχα­νή­ματα: Αύξηση κατά 2,27%

Πιο συγκε­κρι­μένα, και σε από­λυ­τους αριθ­μούς στις πρω­το­βάθ­μιες δομές υγείας:

Ο αριθμός των γιατρών το 2022 ήταν 3.513, ενώ το 2023 μειώ­θηκε και έφτασε στους 3.388.

Το 2022 ο αριθμός των νοση­λευ­τών ήταν 5.153 και το 2023 μειώ­θηκε ελαφρώς σε 5.098.

Το 2022 ο αριθμός του λοιπού προ­σω­πι­κού ήταν 3.426 και μειώ­θηκε σε 3.348.

Το 2022 ο αριθμός των μηχα­νη­μά­των ήταν 3.661 και αυξή­θηκε σε 3.744.

Η αύξηση των μηχα­νη­μά­των μπορεί να υπο­δει­κνύει μια προ­σπά­θεια βελ­τί­ω­σης ή εκσυγ­χρο­νι­σμού του εξο­πλι­σμού στα Κέντρα Υγείας. Αντί­θετα, η μείωση του προ­σω­πι­κού μπορεί να απο­τε­λεί ένδειξη προ­βλη­μά­των στε­λέ­χω­σης ή άλλων διαρ­θρω­τι­κών αλλαγών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε

Σε ποιες περι­φέ­ρειες της χώρας κατα­γρά­φηκε η μεγα­λύ­τερη μείωση

Το αρνη­τικό ρεκόρ κατα­γρά­φε­ται στην Κεντρική Μακε­δο­νία με μείωση 7,7% του προ­σω­πι­κού, στο Βόρειο Αιγαίο (μείωση 5,9%) και στην Κρήτη (μείωση 5,3), όπου υπάρ­χουν και μεγάλες απώ­λειες γιατρών και νοση­λευ­τών από τα νοσο­κο­μεία.

Κεντρική Μακε­δο­νία: Μείωση κατά 7,7%

Βόρειο Αιγαίο: Μείωση κατά 5,9%

Κρήτη: Μείωση κατά 5,3%

Πελο­πόν­νη­σος: Μείωση κατά 4,2%

Αττική: Μείωση κατά 3,7%

Στερεά Ελλάδα: Μείωση κατά 3,6%

Θεσ­σα­λία: Μείωση κατά 3,6%

Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη: Μείωση κατά 3,4%

Ήπειρος: Μείωση κατά 2,4%

Δυτική Ελλάδα: Μείωση κατά 2,4%

Στον αντί­ποδα, υπάρ­χουν τρεις περιο­χές όπου κατα­γρά­φηκε αύξηση του προ­σω­πι­κού:

Δυτική Μακε­δο­νία: Αύξηση κατά 10.7%

Νότιο Αιγαίο: Αύξηση κατά 1.8%

Ιόνια Νησιά: Αύξηση κατά 1.5%

Στην έρευνα περι­λαμ­βά­νο­νται τα Κέντρα Υγείας της Χώρας σύμφωνα με τον Ν. 4238/2014, καθώς και οι Μονάδες Υγείας του Πρω­το­βάθ­μιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίες, βάσει του Ν. 4486/2017, μετο­νο­μά­ζο­νται σε Κέντρα Υγείας.

Τα στοι­χεία της έρευνας συν­δυά­ζο­νται με δια­θέ­σιμα στοι­χεία του υπουρ­γείου Υγείας που αφορούν το σύνολο των μονάδων της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας και παρου­σιά­ζο­νται σε επίπεδο χώρας και περι­φέ­ρειας για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στα­τι­στική πλη­ρο­φό­ρηση.

Το ιατρικό προ­σω­πικό κατά ειδι­κό­τητα

Στις ειδι­κό­τη­τες του ιατρι­κού προ­σω­πι­κού περι­λαμ­βά­νο­νται ιατροί: Αιμα­το­λό­γοι, Ακτι­νο­λό­γοι–Ακτι­νο­λό­γοι, Αλλερ­γιο­λό­γοι, Γενικής Ιατρι­κής, Δερματολόγοι-Αφροδισιολόγοι, Ιατρι­κής της Εργα­σίας, Καρ­διο­λό­γοι, Κοι­νω­νι­κής Ιατρι­κής, Μαιευτήρες-Γυναικολόγοι, Βιο­πα­θο­λό­γοι (πρώην Μικρο­βιο­λό­γοι), Νευ­ρο­λό­γοι, Οδο­ντί­α­τροι, Ορθο­πε­δι­κοί, Ουρο­λό­γοι, Οφθαλ­μί­α­τροι, Παθο­λό­γοι, Παι­δί­α­τροι, Φυματιολόγοι-Πνευμονολόγοι, Γενικοί Χει­ρουρ­γοί, Παι­δο­χει­ρουρ­γοί, Ψυχί­α­τροι, Ωτο­ρι­νο­λα­ρυγ­γο­λό­γοι, Αγρο­τι­κοί, Ειδι­κευό­με­νοι (ασκού­με­νοι) και χωρίς ειδι­κό­τητα.

Μη ιατρικό προ­σω­πικό κατά ειδι­κό­τητα

To μη ιατρικό προ­σω­πικό δια­κρί­νε­ται σε: Διοι­κη­τικό Προ­σω­πικό, Νοση­λευ­τικό Προ­σω­πικό, Παραϊ­α­τρικό Προ­σω­πικό, Προ­σω­πικό Κοι­νω­νι­κής Μέρι­μνας, Προ­σω­πικό Οργά­νω­σης – Πλη­ρο­φο­ρι­κής, Τεχνικό Προ­σω­πικό, Προ­σω­πικό Δια­τρο­φι­κής Μέρι­μνας και Προ­σω­πικό Διοι­κη­τι­κής Μέρι­μνας.

Ιατρικά μηχα­νή­ματα

Στα ιατρικά μηχα­νή­ματα περι­λαμ­βά­νο­νται: Ακτι­νο­δια­γνω­στικά μηχα­νή­ματα, Αυτό­μα­τοι Ανα­λυ­τές, Μηχα­νή­ματα Τεχνη­τού Νεφρού, Υπε­ρη­χο­γρά­φοι, Ηλε­κτρο­ε­γκε­φα­λο­γρά­φοι, Ηλε­κτρο­καρ­διο­γρά­φοι, Οδο­ντια­τρικά μηχα­νή­ματα, Μικρο­σκό­πια, Φωτό­με­τρα, Απι­νι­δω­τές, Φασμα­τό­με­τρα.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοι­χεία, ο συνο­λι­κός αριθμός των μόνιμων υπαλ­λή­λων του υπουρ­γείου Υγείας, η πλειο­νό­τητα των οποίων απο­τε­λεί­ται από υγειο­νο­μι­κούς, έχει μειωθεί κατά 25,03% μέσα σε 11 χρόνια.

Πηγή news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.