Τοπικές Ειδήσεις

Το δράμα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο

Των Βασίλη Γούλα,
Λίνας Κεκέση

Μια θλιβερή πτυχή, γνώριμη σε αρκετούς εργαζομένους στον κλάδο των ξενοδοχείων, από τις επιπτώσεις της καραντίνας για τον κορωνοϊό, αναδείχθηκε μέσα από την συγκινητική και συνάμα τραγική ιστορία ενός 9χρονου κοριτσιού, που λιποθύμησε από την πείνα, μέσα σε έναν φούρνο στη Ρόδο, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», προκαλώντας πανελλήνιο σοκ και σάλο, ο οποίος συνεχίζεται.
Τα λόγια της μητέρας του 9χρονου κοριτσιού μαχαιριά προς εκείνους που πρέπει να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί άμεσα λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα.
«Λόγω των συνθηκών που ζούμε δεν είχα χρήματα να πάρω στο παιδί αυτό που ζήτησε και το παιδί μου λιποθύμησε. Εργαζόμουν σε ξενοδοχείο στη Ρόδο.
Το παιδί λέει “μαμά έπρεπε να λιποθυμήσω για να μας σκεφτούν;”» είπε η κ. Μαρία.
Το 9χρονο κορίτσι με τη μητέρα του περνούσαν έξω από ένα φούρνο όταν με τα λιγοστά κέρματα που είχε πάνω της η μητέρα μπήκε μέσα για να πάρει ένα καρβέλι ψωμί. Η μυρωδιά του ζεστού ψωμιού και των κουλουριών «χτύπησαν» το μικρό κορίτσι, αδύναμο από την ασιτία, το οποίο σωριάστηκε μέσα στο μαγαζί. «Δεν προλάβαμε να φάμε» ήταν τα λόγια που ψέλισσε η μήτερα όταν ο ιδιοκτήτης του φούρνου έσπευσε να προσφέρει νερό χυμό και κάτι να φάει.
Ο γολγοθάς της μονογονεϊκης οικογένειας της 9χρονης έχει ξεκινήσει από τότε που η μητέρα της έμεινε άνεργη. Το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν έχει κλείσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα ανοίξει λόγω κορωνοϊού.
«Είμαι μια εργαζόμενη μητέρα, διαζευγμένη. Δούλευα πέρυσι, έπαιρνα 1.000 ευρώ, και μπορούσα και ζούσα τα παιδιά μου μια χαρά. Τα έβλεπα αυτά στην τηλεόραση και θλιβόμουν και να που έφτασα και εγώ σε αυτή την κατάσταση. Ο πατέρας δεν συμπαρίσταται. Το χειρότερο είναι να βλέπει η μάνα να πέφτει το παιδί της. Έχω να κοιμηθώ πέντε μέρες», συνέχισε τη συγκλονιστική της μαρτυρία. «Απευθύνθηκα στο σωματείο να ρωτήσω πότε θα πάρουμε αυτά τα 533 ευρώ. Μου είπαν ότι πρώτη του μήνα θα ανοίξει η πλατφόρμα. Δεν τα έχω πάρει ακόμα. Πρώτη του μήνα. Και αν θα ενταχθούμε μέσα. Διαφορετικά θα πάρω τα 480 που θα δώσει ο ΟΑΕΔ για τρεις μήνες, και 168 ευρώ που είναι το Α21 που τα περιμένω πώς και πώς».
Η κυρία Μαρία η οποία μεγαλώνει μόνη της δυο κορίτσια απευθύνεται και στους 300 της Βουλής ρωτώντας τους δημόσια εάν εκείνοι θα μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με 168 ευρώ ανά δυο μήνες.
Σχετικά με το αν ζήτησε βοήθεια, η ίδια απάντησε ότι «δεν το έκανα. Είπα ότι είναι κάτι παροδικό. Θα περάσει. Σκέφτηκα ότι είναι και άλλες μητέρες σαν και εμένα. Αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι το παιδί μου θα πέσει ξερό κάτι. Είπα είναι κάτι παροδικό. Όλοι οι άνθρωποι περνάμε δυσκολίες και είχα ξαναπεράσει. Αυτή τη φορά ήταν πολύ δυνατό αυτό που συνέβη. Το χειμώνα ήμουν με το επίδομα ανεργίας, περίμενα να ανοίξει η σεζόν». «Αυτή τη στιγμή βρέθηκε η κ. Μανιά, μου έδωσε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά, να είναι καλά ο Σύλλογος. Πραγματικά αξίζει αυτή η γυναίκα. Δεν ήθελε τίποτα, ούτε χαρτιά ούτε εκκαθαριστικά. Η κατάσταση είναι τραγική.
Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους 300. Αν μπορούν να ζήσουν με 168 ευρώ κάθε δύο μήνες. Μόνο αυτό θέλω να πω. Όλοι είναι βολεμένοι, είναι μια χαρά. Τα δικά τους παιδιά δεν πεινάνε. Του λαού πεινάνε. Και δεν είμαι η μοναδική», ανέφερε με τη φωνή της να λυγίζει. «Λέω τι έκανα, έφερα στον κόσμο τα παιδιά για να πεινάνε; Το κοριτσάκι να μου ζητάει να φάει και να της λέω κάνε υπομονή να πάρω τα 533 ευρώ», καταλήγει.
Μετά την δημοσιοποίηση του θλιβερού περιστατικού από τη «δημοκρατική» έσπευσε δίπλα στην άνεργη μητέρα, η οποία αναζητά δουλειά, ο φιλανθρωπικός σύλλογος «Αγία Σοφία» Ρόδου. Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του συλλόγου κα Σοφία Μανιά ανέφερε για την συγκεκριμένη μητέρα: «Η κυρία είναι μια πολύ αξιοπρεπής γυναίκα, δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια από τις δομές, δεν ήθελε να αισθανθεί ότι ζητιανεύει.
Όταν ήρθε στο σύλλογο με δυσκολία της έδωσα τα τρόφιμα. Εμείς θα την βοηθήσουμε όσο μπορούμε, μέχρι η κοπέλα να πάρει τα πάνω της. Από εμάς θα έχει τα τρόφιμά της κάθε μέρα».

Τεράστιο το πρόβλημα με
ξενοδοχουπαλλήλους
Η περίπτωση της 9χρονης φέρνει στο φως της δημοσιότητας το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με ανθρώπους που εργάζονταν σε εποχικά ξενοδοχεία, κυρίως, και από το περασμένο φθινόπωρο είναι άνεργοι. Η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε λουκέτο σε αρκετά ξενοδοχεία τα οποία ακόμη δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδοχουπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάση Σταμούλη αυτή τη στιγμή δεν έχει ανοίξει κανένα ξενοδοχείο στο νησί ενώ καθημερινά εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο για να πουλήσουν τα υπάρχοντά τους, από κοσμήματα και τιμαλφή μέχρι ό,τι μπορούν προκειμένου να ζήσουν.
«Η Ρόδος είναι μια νεκρή πόλη αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν κινείται τίποτε έξω, ειδικά να βλέπατε το βράδυ όλα είναι νεκρά. Αυτά τα ξενοδοχεία που έχουν δηλώσει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου δεν θα ανοίξουν γιατί δεν έχουν πληρότητα».
Αυτή τη στιγμή στη Ρόδο είναι 20 χιλιάδες ξενοδοχουπάλληλοι και άλλοι 20 χιλιάδες που εργάζονται στον τομέα του επισιτισμού όπου όλα τα καταστήματα είναι κλειστά σύμφωνα με τον κ. Σταμούλη. «Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα προς το ζην».
Ο κ. Σταμούλης ζητά «να εκδοθεί μια απόφαση που να επιδοτεί όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μέχρι να ανοίξουν τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται. Θέλουμε να ανοίξει η πλατφόρμα πρόσληψης ή της αναστολής αυτής όταν γίνεται, για να λαμβάνουμε το επίδομα των 500 ευρώ».
Προχθές το βράδυ ο κ. Σταμούλης σύμφωνα με πληροφορίες μετέβη εσπευσμένα στην Αθήνα για να διευθετήσει θέματα των ξενοδοχουπαλλήλων, ενώ χθες το απόγευμα στις 19:30, η πλειοψηφία την Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αποφάσισε να πραγματοποιήσει ενημερωτική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Το τραγικό περιστατικό με το κοριτσάκι που λιποθύμησε από την πείνα, που σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ τους έκοψε και το ρεύμα, όπως και τα άλλα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες σαν την άνεργη καρκινοπαθή μητέρα τριών παιδιών, άλλες καταγγελίες που μας έρχονται, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Είναι επακόλουθο της κατάστασης που διαμορφώνεται για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην περιοχή μας που είναι στον αέρα και χωρίς εισόδημα.
Τα τελευταία χρήματα που μπήκαν στα περισσότερα νοικοκυριά ήταν στις αρχές Απρίλη. Ρεύματα, νερά, υποχρεώσεις είναι όλα απλήρωτα και με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης τα επόμενα χρήματα, θα είναι μετά τα μέσα Ιούλη, για τους «τυχερούς» που θα ενταχθούν στα μέτρα.
Είναι πραγματική πρόκληση να δίνονται όλα αυτά τα προνόμια στη μεγαλοεργοδοσία, να τους δίνει η κυβέρνηση ό,τι ζητήσουν αμέσως όταν είχαν θησαυρίσει τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση εδώ και τώρα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς γραφειοκρατικές προϋποθέσεις που αποκλείουν τους περισσότερους, οφείλει να στηρίξει με αξιοπρεπές εισόδημα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας που είναι σε δεινή θέση. Να απαλλαγούν όλοι από δημοτικά τέλη, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, χρέη σε τράπεζες και εφορίες, από ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης.
Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει με τα Σωματεία μας και τους μαζικούς φορείς τον αγώνα για να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ανακούφισης.
Ο Ροδιακός λαός μπορεί και πρέπει, όπως και πολλές φορές στο παρελθόν να οργανώσει την αλληλλεγγύη, όχι για να μοιραστούμε τη φτώχεια μας, αλλά για να δώσουμε το χέρι σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία για να είναι δυνατοί για να παλαίψουν.
Το ΚΚΕ σίγουρα θα δώσει όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλο κοινωνικό
ενδιαφέρον
Τις πραγματικές διαστάσεις της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ανέδειξε η περίπτωση του 9χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε από την πείνα στη Ρόδο και που εξακολουθεί να είναι πρώτο θέμα πανελλαδικά, έπειτα από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής».
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες και φορείς από τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας, επιθυμώντας να την στηρίξουν με κάθε τρόπο και μέσο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», υπήρξε παρέμβαση τόσο από το Υπουργείο Εργασίας όσο και προσωπικά από τον διοικητή του ΟΑΕΔ προκειμένου να αναζητηθεί εργασία για την άνεργη μητέρα των δύο κοριτσιών.
Αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείων Σύρου τη στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας από τη Ρόδο, καθώς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δοκιμάστηκαν στην περίοδο που το ναυπηγείο «νέκρωσε» και μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για την επαναλειτουργία του, πολλοί βίωσαν καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που βιώνει σήμερα η μονογονεϊκή οικογένεια της 9χρονης, αλλά και τόσες άλλες.
Ακόμα πιο συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον των απλών ανθρώπων που ακόμα και από το υστέρημά τους, θέλουν να βοηθήσουν την άνεργη μητέρα με τα δύο κορίτσια.
Χθες το πρωί, συμπολίτης μας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, πλήρωσε την οφειλή της οικογένειας στη ΔΕΗ και αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο σπίτι ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ήταν αρκετοί εκείνοι που ενδιαφέρθηκαν για την αποπληρωμή του λογαριασμού.

Δυστυχώς η περίπτωση του κοριτσιού δεν είναι η μόνη, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δεκάδες οικογένειες στη Ρόδο, διαβιούν υπό συνθήκες ένδειας καθώς η ανεργία πλέον αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα. Οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών έχουν ήδη ξεκινήσει από την περίοδο του lockdown, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν ούτε να προστατευτούν, ούτε να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και ούτε να λάβουν επίδομα από την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία πιστοποιημένη σχέση εργασίας.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι τελούν σε κατάσταση αναμονής και όλοι μαζί, ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να λύσουν το σταυρόλεξο της φετινής τουριστική περιόδου.
Στους υπαλλήλους προστίθενται και μερικές… εκατοντάδες που είχαν κλείσει εργασία στη Ρόδο από άλλα μέρη της Ελλάδας και ξαφνικά βρέθηκαν στον «αέρα» ενώ αρκετοί είχαν ήδη προχωρήσει και στην ενοικίαση σπιτιών στο νησί μας!
Το «χτύπημα» για την τοπική οικονομία είναι βαρύ και ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας, οπότε και οι επιπτώσεις από το lockdown σε συνδυασμό με την συρρικνωμένη τουριστική σεζόν, αναμένεται να οδηγήσουν σε έκρηξη ένδειας.
Η οικογένεια της 9χρονης έχει καλύψει επί του παρόντος τις ανάγκες της σε τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλες οικογένειες τόσο στη Ρόδο όσο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, πασχίζουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της περιόδου με τα πράγματα μέρα με την ημέρα να δυσκολεύουν, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για το πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν ακόμα τα πράγματα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝ/ΛΩΝ
ΡΟΔΟΥ
«Τακτοποιήθηκε το θέμα της οικογενείας με το 9χρονο κορίτσι που λιποθύμησε»
Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, προ δυο ημερών, θορυβήθηκε με το άκουσμα της λιποθυμιάς ενός 9χρονου κοριτσιού, από την πεινά, η μητέρα του οποίου είναι εποχιακή ξενοδοχοϋπάλληλος και χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες.
Ευτυχές το γεγονός ότι, με την συμβολή τόσο φορέων όσο και πολιτών, το θέμα της οικογενείας έχει τακτοποιηθεί, οπότε και θεωρείται λήξαν για το Σωματείο μας.
Παρ’ όλα αυτά, μιας και οι συνάδελφοι του κλάδου μας ίσως βρίσκονται στην δυσκολότερη έως τώρα οικονομική θέση, παρακαλούμε, τους αρμοδίους της κυβέρνησης, να λάβουν τα ανάλογα μέτρα ώστε να μην ξανά υπάρξουν τέτοιες εικόνες ούτε στο νησί μας αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα.

Ρόδος, 25 Ιουνίου 2020

Για τη διοίκηση
Ο πρόεδρος
Θανάσης Σταμούλης

Ο γεν. γραμματέας
Γιώργος Καντής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΝΤΩΝΙΑ    26.06.2020 12:40

    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ …????
    ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ… ΠΩΣ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ !?????

Σχολιασμός άρθρου