Απίστευτες και αδιανόητες πράξεις λαμβάνουν χώρα μέσα στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη στην Ρόδο. Η κατάσταση επειδή έχει φτάσει πλέον στο… απροχώρητο, ανάγκασε τους αρμοδίους να καταγγείλουν στην Αστυνομία τα περιστατικά που καταγράφτηκαν ενώ υπάρχει και φωτογραφικό υλικό αφού η ταυτότητα των δραστών είναι γνωστή.
Αυτό δήλωσε χτες μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου ο εντεταλμένος Κοιμητηρίων Ρόδου κ. Θανάσης Στάμος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για ό,τι συμβαίνει μέσα στο κοιμητήριο και όσα καταγράφονται κατά καιρούς.
«Εντοπίστηκε δράστης να πίνει από το μπουκάλι της Θείας Κοινωνίας (υπάρχει και φωτογραφικό υλικό που όμως λόγω προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να δοθεί στην δημοσιότητα) ενώ σε άλλη περίπτωση, εντοπίσαμε κάποιους να καλλιεργούν…. δενδρύλλια ινδικής κάνναβης κοντά σε μνήματα!!!
Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή και οι πολίτες διαμαρτύρονται έντονα ότι η κατάσταση μέσα στο κοιμητήριο του Ταξιάρχη είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Τα βράδια, κάποιοι βάζουν παραπήγματα και περνούν πάνω από τα τοιχία του κοιμητηρίου και αφαιρούν πράγματα από τους τάφους, λουλούδια, καντήλια κ.λπ. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αφαιρέθηκαν πράγματα και λουλούδια από τον τάφο του αείμνηστου Δημήτρη Κρεμαστινού μόλις πρόσφατα…
Η ταυτότητα των δραστών είναι γνωστή κι έχουμε κάνει ήδη γραπτές καταγγελίες στην Αστυνομία. Προς το παρόν δεν θα δώσουμε φωτογραφίες και άλλα στοιχεία στη δημοσιότητα. Ωστόσο, κρίθηκε πλέον αναγκαίο να υπάρξει νέος οργανισμός λειτουργίας και να ληφθούν αυστηρά μέτρα, τόσο για την ασφάλεια του κοιμητηρίου, όσο και για τον σεβασμό που απαιτεί ο ιερός αυτός χώρος. Πρέπει να μπει μία τάξη στην… αταξία. Γι αυτό και προχωρήσαμε στον νέο κανονισμό λειτουργίας, λαμβάνοντας υπόψη μας ανάλογες περιπτώσεις κοιμητηρίων ανά την Ελλάδα (όπως στο Α’ Αθηνών, Πειραιώς, Γλυφάδας κ.λπ.) και εγκρίθηκε πρόσφατα, ομοφώνως από την Δημοτική Κοινότητα Ρόδου. Με αυτό τον κανονισμό, μπαίνουν κάποια πράγματα στην θέση τους και σε συνδυασμό με ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά την ψηφιοποίηση του κοιμητηρίου, ευελπιστούμε να αλλάξει η εικόνα και να βελτιωθεί η λειτουργία του» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση του κοιμητηρίου, ο κ. Στάμος υπογράμμισε πως έχει γίνει όλη η καταγραφή των χώρων με drones και φωτογραφίες και στο προσεχές διάστημα θα υπάρχει ηλεκτρονική, αναλυτικά καταγραφή για την κατάσταση σε όλα τα μνήματα –που πρέπει να γίνουν εκταφές, που θα υπάρχει χώρος κ.λπ. Επιπλέον, στην είσοδο του κοιμητηρίου θα υπάρχει μια ηλεκτρονική οθόνη, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να εντοπίζει το μνήμα των οικείων ή συγγενών του, τους οικογενειακούς τάφους κ.ο.κ.
«Μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που καταγράφτηκαν αναγκαστήκαμε να καλέσουμε την Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Ναρκωτικών για τα δενδρύλλια. Το κοιμητήριο πρέπει να φυλαχθεί και θα λάβουμε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, όχι μόνον για την φύλαξη του χώρου αλλά κυρίως για να διαφυλαχθεί ο σεβασμός του κοιμητηρίου λόγω της ιερότητάς του. Με εντολή του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη, θα αλλαχθούν όλα τα μάρμαρα της εισόδου (αφού παραμένουν εκεί από το… 1960) ενώ θέλω να επισημάνω το γεγονός πως από την ανάληψη των καθηκόντων μας, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η μελέτη του νέου δικτύου ύδρευσης του κοιμητηρίου, το οποίο χρονολογείται επίσης από το 1960 και παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαρροές με συνέπεια να σπαταλώνται τεράστιες ποσότητες νερού. Σε όλη αυτή την προσπάθεια συνέβαλε η ΔΕΥΑΡ που ανέλαβε την μελέτη του έργου, το οποίο και θα δημοπρατηθεί σύντομα. Όσον αφορά το θέμα της καθαριότητας, είχαμε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία για να εκτελούνται όλες οι εργασίες συστηματικά» είπε ο κ. Στάμος.
Πρόσθεσε ακόμη, πως έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στο κοιμητήριο αλλά και μέσα στην εκκλησία, όπου είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση των αγιογραφιών ενώ άλλαξαν οι πολυέλαιοι. «Όλα αυτά με προτροπή του δημάρχου ώστε ο χώρος αυτός να αποκτήσει τον σεβασμό που του αρμόζει. Θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις και έργα» ανέφερε.

ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ερωτηθείς για το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου, ο εντεταλμένος Κοιμητηρίων Ρόδου, υπογράμμισε: «Η δημοτική αρχή, προγραμματίζει σοβαρές παρεμβάσεις κι εκεί.
Το κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου είναι ένα μνημείο, ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα. Ήταν από τα κληροδοτήματα των Βενετοκλέων όπως και ο ναός, και παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Δήμο Ρόδου. Τα περισσότερα μνήματα εκεί, έχουν και τίτλο ιδιοκτησίας. Εμείς σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού ώστε το κοιμητήριο να φωτίζεται επαρκώς ενώ εξετάζουμε το ενδεχόμενο της επέκτασής του, προς το Φυτώριο. Επίσης θα εξετάσουμε τους εγκαταλελειμμένους τάφους και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».
Στο κοιμητήριο του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν τάφοι των αρχιερέων με κρύπτη όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει τα οστά.
Τέλος, ξεκαθάρισε πως αν και δεν έχει τεθεί το θέμα της καύσης νεκρών, εάν κάποιος έχει προχωρήσει σε καύση οικείου προσώπου ή συγγενούς και θέλει να την τοποθετήσει στο Οστεοφυλάκιο, έχει το δικαίωμα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ