Ειδήσεις

Περικοπές συντάξεων: Ποιοι βρίσκουν λιγότερα στους λογαριασμούς τους και γιατί

Αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη έρχονται από χθες, Τρίτη, χιλιάδες συνταξιούχοι με τον e-ΕΦΚA να υπολογίζει τον αριθμό τους σε περίπου 5.500.

Μια “ξεχασμένη” διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που επιβάλλει περικοπή κατά 50% στην σύνταξη χηρείας όσων εργάζονται ή έχουν και δική τους σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, έπρεπε να ενεργοποιηθεί από το 2019. Λόγω όμως της πανδημίας αλλά και διαφορετικών προτεραιοτήτων, ο “επανυπολογισμός” καθυστέρησε με αποτέλεσμα το “ψαλίδι” να φανεί τώρα.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το “κούρεμα” της σύνταξης να έχει γίνει από λάθος. Δηλαδή, να υπάρχει στον ΕΦΚΑ πληροφορία ότι ο συνταξιούχος χηρείας εργάζεται, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να γίνει άδικα και το “κούρεμα”.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αφορά πολύ μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων χηρείας από τους 5.500 που είδαν κουρεμένες τις συντάξεις τους στα ATMs (ή θα τις δουν μέχρι το τέλος του μήνα οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής των συντάξεων του Ιουνίου).

Ουσιαστικά, αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων χηρείας οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν καταστεί δικαιούχοι σύνταξης χηρείας μετά τον Μάιο του 2016, οπότε ενεργοποιήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, αν τρία χρόνια μετά τον θάνατο εντοπιστούν να εργάζονται, να αυτοαπασχολούνται ή να έχουν δική τους κύρια σύνταξη, θα βλέπουν την σύνταξη χηρείας να “κουρεύεται” κατά 50% χωρίς όμως να μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 360 ευρώ τον μήνα.

Ουσιαστικά, από χθες έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 12 του Ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4611/19 της προηγούμενης Κυβέρνησης. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

“Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΦΚΑ και συνεχίζει:

“Σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται, η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου”.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου