Κάθε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί συνήθως μια γιορτή της δημοκρατίας, εκεί δηλαδή που οι πολίτες ασκούν το ύψιστο δικαίωμά τους να εκλέξουν τους λαϊκούς αντιπροσώπους τους.
Δεν είναι βέβαια καθόλου σπάνιο το εν λόγω χαρμόσυνο γεγονός να μετατρέπεται σε σωστή τραγωδία, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα με την εφαρμογή της απλής αναλογικής και τον Κλεισθένη.
Η τραγωδία μπορεί μόνο να αποφευχθεί αν οι επιλογές μας εντός του παραβάν γίνουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου.
Είναι πραγματικά μεγάλη η ευθύνη να συνδράμουμε να αντέξει η τοπική αυτοδιοίκηση στον Α’ και Β’ βαθμό, μετά την εφαρμογή του Κλεισθένη – και της απλής αναλογικής.
Πρέπει να αναλογιστούν όλοι αν ο Δήμος Ρόδου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα μπορέσουν να «κυβερνηθούν» χωρίς καθαρή εντολή από τον πρώτο γύρο και να σκεφτεί αν οι σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα μπορέσουν να συνεργασθούν.
Θα επιδιώξουμε το ξεκίνημα μιας νέας τετραετίας ή μια μακρά περίοδο ασυνεννοησίας, στασιμότητας και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι;
Η κρίση που μαστίζει την χώρα μας δεν ευνοεί και δεν δικαιολογεί τέτοιους πειραματισμούς και σχέδια επί χάρτου.
Είναι να λυπάται κανείς που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να μετατρέψει την τοπική αυτοδιοίκηση σε δοκιμαστικό πεδίο βολής.
Δυστυχώς δεν έχει απασχολήσει το δημόσιο διάλογο το διακύβευμα της σημερινής αναμέτρησης αλλά και το «κομβικό σημείο» στο οποίο βρίσκεται η τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα σχήμα, αυτό είναι πρόοδος ή συντήρηση. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μία κίνηση, τότε είναι μπροστά ή πίσω.
Θα επιλέξουμε έναν διχαστικό προεκλογικό βομβαρδισμό με θεωρητικολογίες και τσιτάτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναπαράγονται ως «προγραμματικές εξαγγελίες», πολλές φορές μάλιστα χωρίς συνοχή λόγου, άγνοια και προχειρότητα;
Έναν περιφερειακό συνδυασμό, που επέλεξε επικοινωνιακά να αποδείξει ότι το μόνο σημείο σύγκλισης μελών του ήταν το μίσος τους έναντι του Γιώργου Χατζημάρκου;
Είναι πραγματικά λυπηρή η διαπίστωση ότι ένας άνθρωπος σαν τον Μανώλη Γλυνό, καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο μίλησε παρά μόνο ελάχιστα και δεν επέλεξε τον διάλογο. Απεναντίας μιλούσαν αντ΄ αυτού πρόσωπα ακατάλληλα, εκφράζοντας κυρίως συμπλέγματα και θεωρίες συνωμοσίας.
Περιορίστηκε σε γραμμένα κείμενα και δεν αξιοποίησε το μεγάλο του προσόν, να μιλά από καρδιάς, γιατί εκεί έχει πράγματι πλεόνασμα.
Εγκλωβίστηκε σε επικοινωνιακά λάθη, από ανθρώπους, που πραγματικά τον «καπέλωσαν», σε σημείο που να αναρωτάται ακόμη κανείς αν έχει αντιληφθεί ότι ήταν και είναι ο επικεφαλής.
Και θα πρέπει να αναρωτηθεί και ο ίδιος αν χρησιμοποιήθηκε ως «μαριονέτα» για να βγάλουν διάφοροι τα απωθημένα τους έναντι του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Από εκείνους, που έμειναν «ορφανοί» και βρήκαν στέγη στην «Συμμαχία» κι από άλλους που ποτέ δεν ξεπέρασαν την ήττα του 2014.
Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κύριος αντιπολιτευτικός λόγος επικεντρώθηκε σε δύο σημεία στους χειρισμούς του Γιώργου Χατζημάρκου και της περιφερειακής αρχής στους διαγωνισμούς του φράγματος Γαδουρά, των Led και μόλις πρόσφατα της επιδότησης του «Ηχος και Φως».
Κοινός παρονομαστής του αντιπολιτευτικού λόγου εταιρεία δημοσίων έργων που συμμετείχε είτε ως μέλος κοινοπραξιών είτε αυτόνομα, στο μετοχικό σχήμα της οποίας μετέχει ως πρόεδρος ο αδελφός του κ. Μανώλη Γλυνού.
Επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός ή κάτι άλλο; Το ερώτημα ρητορικό.
Πέραν τούτου μένει να διαπιστωθεί αν τελικά οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοποιημένοι για την υποδοχή, που επιφύλαξε η «Συμμαχία» στην στήριξη του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα όλων αυτών θα αποτυπωθεί σήμερα στην κάλπη και μένει να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει δεύτερος γύρος.
Η θητεία του Γιώργου Χατζημάρκου ήταν ανατρεπτική. Και σε επίπεδο πολιτικού λόγου αλλά κυρίως σε επίπεδο έργων.
Μιας νέας κοπής πολιτικός, που δεν αρέσκεται στο να χτυπά πλάτες, ευθύς και αποτελεσματικός, ακούραστος εργασιομανής, εύστροφος και χαρισματικός. Δύσκολος λένε χαρακτήρας, αλλά όχι υποκριτής.
΄Ενας συνδυασμός, που πλαισιώθηκε με νέα πρόσωπα και με εξαιρετικούς εκπροσώπους από το Νότιο Αιγαίο.
Στον Δήμο Ρόδου ήλθε η ώρα της μεγάλης ευθύνης, η ώρα, που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι διακυβεύεται στις σημερινές εκλογές.
Θέλουμε μια νέα δημοτική αρχή που για άλλα τέσσερα χρόνια θα διαχειρισθεί την μιζέρια και την απαξίωση ή θέλουμε την εκκίνηση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη του Δήμου Ρόδου;
Θέλουμε να παρακαλάμε τον κάθε παράγοντα για να εκπληρώσει η δημοτική αρχή τις υποχρεώσεις της έναντι των δυσβάσταχτων πλέον ανταποδοτικών τελών που πληρώνουμε, ακόμη και για τα αυτονόητα, όπως το νερό, το κλάδεμα των δέντρων, την αποκομιδή των σκουπιδιών, την αποκατάσταση του οδοστρώματος κ.α.;
Τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο τον ζήσαμε όλοι κι όλοι ξέρουμε, τι θα έπρεπε να κάνει και δεν το έκανε, τι έπρεπε να μην κάνει και το έκανε.
Σε ό,τι αφορά τις ικανότητές του απαντήσεις αναζητήστε από τους συνεργάτες του, πρώην και νυν, ή μάλλον θυμηθείτε τι σας έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις για τον συγκεντρωτικό χαρακτήρα του και όχι μόνο.
Μην αρκεστείτε σε αυτά που διατυμπάνισαν κατά την προεκλογική περίοδο…
Θυμάστε όλοι τις φωτογραφίες του Δημάρχου Ρόδου κατά τα πρώτα έτη της θητείας του, σε μια προσπάθεια να διαφημίσει ως έργο του τα βαμμένα παγκάκια, τα καλαθάκια στους δρόμους, τις διαγραμμίσεις, να κραδαίνει κλαδιά στις πυρκαγιές κ.α.
Ο λαϊκισμός δεν προκαλεί ευτυχώς αλτσχάϊμερ στους ψηφοφόρους.
Η μάχη της καθημερινότητας, το κύριο ζητούμενο για τους πολίτες, δεν κερδήθηκε. Το νησί παρά τις πολυδάπανες αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες δεν είναι καλύτερο.
Μήπως δεν έχετε φτάσει στο σημείο να αναπολείτε κι εσείς την δημαρχία του Στάθη Κουσουρνά; Δεν θυμάστε τους προηγούμενους δημάρχους του νησιού… και για το επίπεδο του έργου που παρήγαγαν και για τις προσωπικότητες και τον χαρακτήρα τους.
Το διακύβευμα στις σημερινές εκλογές είναι λοιπόν:
Θα δοθεί στήριξη στις δυνάμεις ανατροπής των κατεστημένων καταστάσεων που μας έφεραν ως εδώ ή θα επιτραπεί στους αντιπάλους της προόδου, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν, αλώβητοι από την κρίση, την παρελθοντολογική τους δράση;
Ο Αντώνης Καμπουράκης δεν χρειάζεται συστάσεις.
Διακινήθηκαν καθ΄ όλη την προεκλογική περίοδο απίστευτες αθλιότητες για το πρόσωπό του από εκείνους που ζητούσαν μάλιστα να βρεθεί μαζί τους σε δημόσια συζήτηση.
Αντ’ αυτών επέλεξε την κοινωνία, πήγε παντού και είδε τους πάντες. Τον γνώρισαν όλοι εκείνοι που μόνο άκουγαν για το πρόσωπό του στο παρελθόν. Και η γνωριμία αυτή, ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά. Και δεν τον αγκάλιασαν μόνο οι ψηφοφόροι αλλά και νέοι στην πολιτική ζωή του τόπου.
Κατόρθωσε σε μια εποχή που όλοι αποστρέφονται την πολιτική και τους πολιτικούς, να κάνει το ακατόρθωτο, να ανανεώσει το πολιτικό προσωπικό στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης σε ποσοστό πέραν του αναμενόμενου.
Ο συνδυασμός της εμπειρίας στελεχών, με ένσημα ετών στην αυτοδιοίκηση και νέων υποψηφίων από όλες τις κοινωνικές τάξεις και τις επαγγελματικές κατηγορίες ήταν αυτός που οδήγησε στην επιτυχία του εγχειρήματος σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του ηγέτη, ο οποίος δεν γεννήθηκε σε κομματικό σωλήνα, είναι άφθαρτος και αδιάφθορος και πολύ περισσότερο… «χορτάτος».
Θέλει ξέρετε έναν τέτοιο άνθρωπο, που τολμά να προσφέρει τον μισθό του δημάρχου για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, ο τόπος.
Έναν άνθρωπο νοικοκύρη και άρχοντα όχι μόνο στον τρόπο ζωής αλλά και στον χαρακτήρα. Έναν ευγενή Δήμαρχο, ικανό με όραμα, που δοκιμάστηκε τόσο στον επαγγελματικό στίβο και πέτυχε σε καιρό κρίσης αλλά και από τις θέσεις αυξημένης ευθύνης που θήτευσε.
Το διακύβευμα των εκλογών έχει να κάνει με τους ανθρώπους, που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις κατάλληλες πολιτικές, που θα διασφαλίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του δήμου μας για την επόμενη περίοδο.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτούνται τοπικοί ηγέτες άλλων διαστάσεων, διαφορετικοί από απλούς διαχειριστές σε συνδυασμό με νέους ανθρώπους με δυναμισμό, διάθεση για προσφορά και πολιτικό όραμα.
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η διεκδίκηση δημοτικής πλειοψηφίας απαιτεί ευρείες προγραμματικές συγκλίσεις, συμμετοχικές διαδικασίες και αυτόνομο πολιτικό λόγο.
Στις εκλογές αυτές καλό θα είναι να μπουν μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν επιδείξει τίποτα τόσα χρόνια με την ενασχόληση τους στα κοινά και παράλληλα να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγή, οι περιπτώσεις εκείνες των υποψηφίων, που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία είτε από ίδιο όφελος, είτε από ματαιοδοξία ή από κενή φιλοδοξία.
Να στηριχθούν εκείνοι οι οποίοι οραματίζονται για τον Δήμο μια ισόρροπη ανάπτυξη που να αξιοποιεί την ιστορία, τους ανθρώπινους και φυσικούς της πόρους, με όραμα να βρει το νησί μας την χαμένη αίγλη του.
Πρέπει να στηριχθούν εκείνοι οι οποίοι αισθάνονται ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική μιζέρια και στην καταστροφική λογική της ψηφοθηρίας με προσωπικές εξυπηρετήσεις, που αφήνει πάντα στην άκρη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ