Πολιτιστικά

Aστροβραδιά στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία»

 

 Το Σάββατο 20 Μαΐου, ο Όμιλος Αστρονομίας των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αστροβραδιά – αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού, ανοιχτή σε μαθητές και κοινό, για να κλείσει μια «αστρονομική χρονιά», γεμάτη εκπλήξεις κι επιτυχίες.

Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ενθάρρυναν και στήριξαν τους μαθητές στη συμμετοχή τους σε πολλούς διαγωνισμούς Αστρονομίας & Διαστημικής καθώς και τις πλούσιες δραστηριότητες του Ομίλου Αστρονομίας. Διοργανώθηκε ανοιχτή ημερίδα για το κοινό με ομιλητή τον Δρ. Διονύση Σιμόπουλο, ημερίδα αστροπαρουσίασης από τους μαθητές του Ομίλου για τους συμμαθητές τους και ανοιχτή αστροβραδιά για το κοινό.

Το Σάββατο 20 Μαΐου, η βραδιά άρχισε με την επαναλαμβανόμενη προβολή 5 βίντεο που, με υπέροχες εικόνες, μουσική επένδυση και γλαφυρές περιγραφές ταξίδεψαν το κοινό στο διάστημα. Ξεκινώντας από το ηλιακό σύστημα ως τα πέραντα του Σύμπαντος, πραγματοποιήθηκαν στάσεις στον πλανήτη Δία και την αποστολή Juno, που έφτασε εκεί πριν 1 περίπου χρόνο, στον Κρόνο και το διαστημόπλοιο Cassini, που μόλις πριν λίγες μέρες πραγματοποίησε μια βουτιά στους δακτυλίους του για πρώτη φορά στην ιστορία της εξερεύνησης του πλανήτη και στο νεοανακαλυφθέν σύστημα Trappist1 επτά πλανητών, που μοιάζουν πολύ με τη Γη.

Το κοινό καλωσόρισε ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων, κ. Κυριάκος Κυριακούλης, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία των γονιών να έλθουν στην εκδήλωση μαζί με τα παιδιά τους κάθε ηλικίας, που φάνηκαν να απολαμβάνουν την προβολή. Σύντομο χαιρετισμό στο κοινό απηύθυνε και η συνεργἀτις των Εκπαιδευτηρίων, αστροφυσικός κ. Ελένη Χατζηχρήστου, που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια, το κοινό κατευθύνθηκε στο χώρο του υπαίθριου αμφιθεάτρου, όπου ο ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Στράτος Κουφός είχε τοποθετήσει 2 τηλεσκόπια για την παρατήρηση του ουρανού, με την ευγενική χορηγία του Αστεροσκοπείου «Εύδημος». Είδαμε πρώτα τον πλανήτη Δία που σχεδόν μεσουρανούσε και λίγο αργότερα το τηλεσκόπιο στράφηκε στον πλανήτη Κρὀνο, που ανέτειλε. Οι επισκέπτες επίσης, ξεναγήθηκαν στους αστερισμούς με το ειδικό λέιζερ του κ. Κουφού και στόχευσαν μόνοι τους τα ορατά άστρα του ουρανού με το SkyScout, με τη βοήθεια της κ. Χατζηχρήστου.

Η αστροπαρατήρηση έκλεισε με την υπόσχεση επανάληψης της αστροβραδιάς  το καλοκαίρι

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου