Στην επόμενη ημέρα της πανδημίας και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να στηριχθεί ο τουρισμός, αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού και Γραμματέας Τουρισμού του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γιώργος Νικητιάδης.
Ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, θέτει επιτακτικά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εκτιμά ότι το 2021 θα επανέλθουμε δυναμικά στην τουριστική αγορά, υπό προϋποθέσεις που θα κληθεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση η οποία, όπως αναφέρει «έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά» και υπογραμμίζει την ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου για τον τουρισμό με έμφαση στην προστασία των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο τουρισμό και στη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων.
• Κύριε Νικητιάδη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από τις εξελίξεις στον τουρισμό λόγω της πανδημίας. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα;
Ο τουρισμός πλήττεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ανάκαμψη παγκοσμίως δεν θα είναι εύκολη. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό. Αντιλαμβάνεστε ότι για τα νησιά μας, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού η οικονομία τους σε ποσοστό που ξεπερνάει το 80% στηρίζεται στον τουρισμό. Η ανάκαμψη φοβάμαι ότι δεν θα είναι εύκολη. Αντιμετωπίζουμε τρία μεγάλα ζητήματα. Το πρώτο αφορά στον τρόπο που οι τουριστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν βιώσιμες και δεν θα οδηγηθούν σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο, το δεύτερο σχετίζεται με το πώς θα καταφέρει ξανά ο τουρισμός μας να παραμείνει ανταγωνιστικός την επόμενη μέρα και το τρίτο σχετίζεται με την προστασία των εργαζομένων στο τουριστικό τομέα. Εκτιμώ ότι το 2020 θα είναι μια χρονιά στοιχειώδους συντήρησης των οικονομιών κάθε τουριστικής επιχείρησης, έτσι ώστε το 2021 να επανέλθουμε δυναμικά στην τουριστική αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι το κράτος θα φροντίσει εγγυώμενο κεφάλαια κίνησης για τις επιχειρήσεις και διαθέτοντας κεφάλαια για τις θέσεις εργασίας των απασχολουμένων στο τουρισμό.
Προσφάτως, με άρθρο σας, αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα κατάρτισης ενός ειδικού σχεδίου για τον τουρισμό, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση που θα προκαλέσει ο κορωνοϊός. Πού θα πρέπει να δοθεί έμφαση την επόμενη ημέρα;
Με το άρθρο μου στην εφημερίδα τα ΝΕΑ επιδίωξα να πείσω για την ανάγκη να υπάρξει για τον τουρισμό ένα ειδικό σχέδιο, που θα ξεπερνάει το σύνολο των μέτρων για την οικονομία και θα περιέχει ξεχωριστές και συγκεκριμένες προβλέψεις και μέτρα τα οποία θα σχετίζονται μόνο με τον τουρισμό, αφού για την οικονομία της χώρας ο τομέας σήμερα είναι ο σημαντικότερος. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει εμφανίσει ένα τέτοιο σχέδιο. Αν κάποια στιγμή το κάνει, η κατεύθυνσή του θα πρέπει να κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος θα αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στο τουρισμό και ο δεύτερος η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων για να παραμείνουν βιώσιμες και να είναι αύριο ξανά ανταγωνιστικές.
• Για τα νησιά θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης;
Στο άρθρο μου, που προαναφέρατε, κάνω ειδική αναφορά στα νησιά. Το πρώτο όμως σημείο που θα πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση για τα νησιά είναι ο ΦΠΑ. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών τώρα. Είχα αρθρογραφήσει και υποστηρίξει με έμφαση ότι ήταν εγκληματικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά και η διατήρησή του σε πέντε μόνο (Λέρος, Κως, Σάμος , Λέσβος, Χίος) και μάλιστα με τον επαίσχυντο όρο που αποδέχτηκε τότε ο κύριος Τσίπρας, να διατηρούνε συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών τα νησιά αυτά, για να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής. Σήμερα με την κρίση του κορωνοϊού όλα τα θέματα είναι ανοιχτά στο τραπέζι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρώ εξαιρετική ευκαιρία να τεθεί δυναμικά το ζήτημα της επανόδου των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Η κυβέρνηση έχει πολλά επιχειρήματα για να θέσει το θέμα αυτό. Με αφορμή την οικονομία που είναι το κυρίαρχο, με δεδομένο το μεταναστευτικό που πλήττει τα νησιά και αποτελεί ένα διαρκή κίνδυνο παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων από την Τουρκία, πιστεύω ότι μπορεί πλέον να πείσει πολύ εύκολα τους Ευρωπαίους. Αν οι τελευταίοι αρνηθούν ξανά, τότε πραγματικά θα αρχίσω να προβληματίζομαι για τις αρχές και αξίες που αποτέλεσαν το θεμέλιο για την δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης. Επαναφορά λοιπόν του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ τώρα. Είναι η ευκαιρία μας. Εμείς στο ΚΙΝΑΛ στηρίζουμε αυτή τη θέση διαρκώς. Περάσαμε αυτή τη θέση και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ελπίζω να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Ελπίζω, οι βουλευτές που δεν παραιτήθηκαν όταν καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά και δεν δραστηριοποιήθηκαν για την επάνοδό τους τώρα που κυβερνάει η ΝΔ, να επιδείξουν τον δυναμισμό που χρειάζεται για να αναδείξουν το θέμα αυτό με αποφασιστικότητα. Και η ανάδειξη του θέματος δεν γίνεται με επιστολές που δημοσιοποιούνται για το θεαθήναι. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, όταν είχε τεθεί το θέμα παλιότερα και οι τέσσερεις βουλευτές της Δωδεκανήσου ενεργοποιηθήκαμε με δυναμικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι το σώσαμε τότε.
• Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας;
Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά. Τα μέτρα αποδεικνύεται ότι απέδωσαν. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση βρήκε συμπαραστάτες την αντιπολίτευση για τα μέτρα που έλαβε. Με εξαίρεση τις συχνές παραφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η πρόεδρός του κα Φώφη Γεννηματά και υποστήριξαν τα μέτρα και έκαναν δεκάδες προτάσεις από τις οποίες πολλές έγιναν αποδεκτές από την κυβέρνηση.
• Κύριε υπουργέ, παραμένει σε εκκρεμότητα η Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ που αναβλήθηκε ελέω κορωνοϊού, ωστόσο φαίνεται ότι άλλαξε και το περιεχόμενό της εξαιτίας της πανδημίας. Ποιο θα είναι πλέον το διακύβευμα της Συνδιάσκεψης;
Εκτιμώ ότι η συνδιάσκεψη μας αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για να αναδείξουμε ξανά την ιδεολογία μας και τις πολιτικές μας. Για να θυμηθεί ο λαός μας ποιο κόμμα δημιούργησε το εθνικό σύστημα Υγείας, ποιο κόμμα γέμισε τη χώρα με νοσοκομεία και πρωτοβάθμια κέντρα Υγείας, ποιο κόμμα έφτιαξε δομές όπως το βοήθεια στο σπίτι και τόσα άλλα. Σκεφθείτε τι θα αντιμετωπίζαμε σήμερα με την πανδημία χωρίς την ύπαρξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ. Πέρα όμως από αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο πιστεύω ότι κατέρρευσε ο μύθος των κυρίαρχων αγορών που θα ρύθμιζαν και θα έλυναν όλα τα προβλήματα. Όλοι πλέον σήμερα αντιλαμβάνονται την τεράστια σπουδαιότητα του παρεμβατικού ρόλου του κράτους και την ανάγκη να ενδυναμωθεί όσο γίνεται περισσότερο το κοινωνικό κράτος. Η ιδεολογία της Σοσιαλδημοκρατίας γίνεται ξανά κυρίαρχη. Εμείς στο ΚΙΝΑΛ οφείλουμε σήμερα να μεταφέρουμε στο λαό μας την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής ενίσχυσης των Σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων καθότι μια τέτοια ενίσχυση, οδηγεί σε μεγαλύτερη ευημερία την χώρα συνολικώς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ