ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Οχι σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σύμη κρουαζιερόπλοιο

Προ­σο­χή στην νη­σιω­τι­κό­τη­τα ζη­τά­ει η ΕΣΕΕ από τους αρ­μό­διους Υπουρ­γούς και εκ­φρά­ζει την αντί­θε­σή της στα «σε­νά­ρια» περί αύ­ξη­σης του ΦΠΑ στα νησιά. Επι­στο­λή σε Βα­ρου­φά­κη-Βα­λα­βά­νη.

Η ΕΣΕΕ απέ­στει­λε επι­στο­λή στον Υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών, κ. Γιάνη Βα­ρου­φά­κη και στην Αν. Υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών κ. Νά­ντια Βα­λα­βά­νη, με την οποία εκ­δη­λώ­νει την αντί­θε­ση του εμπο­ρι­κού κό­σμου στο εν­δε­χό­με­νο αύ­ξη­σης του ΦΠΑ στα νησιά, επι­ση­μαί­νο­ντας ταυ­τό­χρο­να τις βα­ριές συ­νέ­πειες που θα έχει το μέτρο αυτό στις το­πι­κές αγο­ρές και στην δια­τή­ρη­ση του ήδη ευά­λω­του κοι­νω­νι­κού ιστού των νη­σιών του Αι­γαί­ου.

Το πε­ριε­χό­με­νο της επι­στο­λής, έχει ως εξής:

«Ο εμπο­ρι­κός κό­σμος της χώρας ανη­συ­χεί ιδιαί­τε­ρα από το γε­γο­νός ότι στε­λέ­χη της Κυ­βέρ­νη­σης συ­ζη­τούν στα μέσα μα­ζι­κής ενη­μέ­ρω­ση την κα­τάρ­γη­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, ξε­κι­νώ­ντας από τα λε­γό­με­να «πλού­σια» και «του­ρι­στι­κά» νησιά.

Για μία ακόμη φορά, επα­να­λαμ­βά­νου­με ότι ο μειω­μέ­νος ΦΠΑ ούτε ισχύ­ει χα­ρι­στι­κά, ούτε επι­λε­κτι­κά, ούτε δη­μιουρ­γεί δύο τα­χυ­τή­των πο­λί­τες, αλλά αντι­σταθ­μί­ζει τα έξοδα που κα­τα­βάλ­λο­νται για τη με­τα­φο­ρά προ­ϊ­ό­ντων από και προς την ηπει­ρω­τι­κή Χώρα, το πε­ρί­φη­μο «θα­λάσ­σιο με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο». Κατά γε­νι­κή πα­ρα­δο­χή η οι­κο­νο­μι­κή δομή των κοι­νω­νιών αυτών, βρί­σκε­ται σε αντα­γω­νι­στι­κό μειο­νέ­κτη­μα σε σχέση με άλλες πε­ριο­χές της χώρας, εξαι­τί­ας του υψη­λού κό­στους με­τα­φο­ράς. Ιδιαί­τε­ρα τα διά­σπαρ­τα νησιά του Αι­γαί­ου είναι από­λυ­τα εξαρ­τη­μέ­να από τις με­τα­φο­ρές των προ­ϊ­ό­ντων σε αυτά.

Το κα­θε­στώς του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, απο­τε­λεί συγ­χρό­νως έκ­φρα­ση της νη­σιω­τι­κό­τη­τας, που προ­στα­τεύ­ε­ται από το Σύ­νταγ­μά μας, τη νέα Ευ­ρω­παϊ­κή Συ­νταγ­μα­τι­κή Συν­θή­κη και απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο του Δη­μο­σιο­νο­μι­κού Πλαι­σί­ου 2014 – 2020, όπου η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα απο­τε­λεί μια από τις πο­λι­τι­κές προ­τε­ραιό­τη­τες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης.

Η επι­λε­κτι­κή κα­τάρ­γη­ση στα «πλού­σια» και «του­ρι­στι­κά» νησιά (με ανα­φο­ρές σε Μύ­κο­νο, Σα­ντο­ρί­νη και Ρόδο) στο τέλος δεν θα αρκεί στους Θε­σμούς, οπότε η Κυ­βέρ­νη­ση οφεί­λει να υπε­ρα­σπι­στεί το αντί­θε­το και να μην επι­τρέ­ψει να συμ­βεί. Άλ­λω­στε, το ει­δι­κό κα­θε­στώς του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ, σύμ­φω­να με την σχε­τι­κή κοι­νο­τι­κή Οδη­γία 2006/112/ΕΚ αφορά σε συ­γκε­κρι­μέ­νους νο­μούς και νη­σιω­τι­κές πε­ριο­χές και όχι σε συ­γκε­κρι­μέ­να νησιά. Ως εκ τού­του η εξαί­ρε­ση εν λόγω νη­σιών από το ει­δι­κό αυτό κα­θε­στώς είναι πολύ πι­θα­νό ότι θα ανοί­ξει την κερ­κό­πορ­τα που θα οδη­γή­σει στην επέ­κτα­ση του μέ­τρου εφαρ­μο­γής υψη­λού συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αι­γαί­ου.

Αν συμ­βεί αυτό, θα πρω­το­τυ­πή­σου­με για μία ακόμη φορά, αφού, μέχρι σή­με­ρα, κα­νέ­να κρά­τος – μέλος της ΕΕ δεν έχει απε­μπο­λή­σει δι­καί­ω­μα ει­δι­κών ρυθ­μί­σε­ων στον τομέα του ΦΠΑ, το οποίο μά­λι­στα απέ­κτη­σε μέσω των Συν­θη­κών προ­σχώ­ρη­σης, όπως έκανε και η χώρα μας για τα νησιά του Αι­γαί­ου.

Επί­σης επι­ση­μαί­νε­ται ότι εάν χαθεί ο χα­μη­λό­τε­ρος συ­ντε­λε­στής της νη­σιω­τι­κής χώρας, δεν θα μπο­ρέ­σει ποτέ να επα­νέλ­θει ξανά στα ση­με­ρι­νά δί­καια επί­πε­δα, επι­φέ­ρο­ντας άμεσα την απώ­λεια του αντί­στοι­χου «με­τα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου», όπως απο­δει­κνύ­ε­ται και από τη Με­λέ­τη, που έχει εκ­πο­νή­σει ο Ελ­λη­νι­κός Επι­με­λη­τη­ρια­κός Σύν­δε­σμος Με­τα­φο­ρών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με τη συν­δρο­μή του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Πει­ραιά, με θέμα: «Κρί­σι­μες ώρες για την Ακτο­πλο­ΐα και τις συ­γκοι­νω­νί­ες των ελ­λη­νι­κών νη­σιών. Το πρό­βλη­μα και οι πι­θα­νές λύ­σεις» (Φε­βρουά­ριος 2014). Χά­νο­ντας το με­τα­φο­ρι­κό ισο­δύ­να­μο, οι αυ­ξή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων θα είναι ανε­ξέ­λεγ­κτες. Το μέτρο θα πλή­ξει ακόμη και το αυ­ξη­μέ­νο του­ρι­στι­κό προ­ϊ­όν των «πλού­σιων» και «του­ρι­στι­κών» νη­σιών, το οποίο –να μην ξε­χνά­με- είναι επο­χι­κό και εισ­ρέ­ει μόνο για 3-4 μήνες το χρόνο. Τους υπό­λοι­πους, οι το­πι­κές κοι­νω­νί­ες θα ζή­σουν με τις επι­πτώ­σεις των αυ­ξή­σε­ων.

Θε­ω­ρού­με ότι, όταν πριν λίγο καιρό συ­ζη­τού­σα­με την μεί­ω­ση του ΦΠΑ των ει­σι­τη­ρί­ων της ακτο­πλο­ΐ­ας στο 6,5% για να βοη­θή­σου­με τις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες των νη­σιών να συ­ντη­ρη­θούν και να συ­γκρα­τή­σου­με τους πλη­θυ­σμούς τους, είναι πλέον κα­τά­ντια να μι­λά­με για αύ­ξη­ση του ΦΠΑ στο πιο ευά­λω­το κομ­μά­τι της ελ­λη­νι­κής επι­κρά­τειας. Εάν η ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση ανοί­ξει τον δρόμο στους δα­νει­στές μας για την κα­τάρ­γη­ση του μειω­μέ­νου συ­ντε­λε­στή ΦΠΑ στα νησιά του Αι­γαί­ου, τότε θα δη­μιουρ­γη­θεί μια τε­ρά­στια ανα­τρο­πή προς το χει­ρό­τε­ρο στην οι­κο­νο­μι­κή ζωή όλων των νη­σιών και των κα­τοί­κων τους.

Όταν όλες οι προη­γού­με­νες κυ­βερ­νή­σεις έχουν αντι­στα­θεί μέχρι τώρα στην εφαρ­μο­γή του μέ­τρου αυτού, θα είναι του­λά­χι­στον σου­ρε­α­λι­στι­κό να το εφαρ­μό­σει η πα­ρού­σα Κυ­βέρ­νη­ση, με τον προ­σα­να­το­λι­σμό και τις αρχές που έχει δια­τυ­πώ­σει με τις μέχρι σή­με­ρα εξαγ­γε­λί­ες και υπο­σχέ­σεις.

Ευ­ελ­πι­στού­με ότι τε­λι­κά δεν θα προ­χω­ρή­σε­τε σε μια τέ­τοια πα­ρα­χώ­ρη­ση προς τους Θε­σμούς με τους οποί­ους συ­νο­μι­λεί­τε και σας πα­ρα­κα­λού­με υπεύ­θυ­να να κα­θη­συ­χά­σε­τε τους νη­σιώ­τες μας, ότι κάτι τέ­τοιο δεν πρό­κει­ται να συμ­βεί.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.