Συνεντεύξεις

Βαϊος Καλοπήτας: «Υπάρχει διάχυτη ανάγκη στην κοινωνία για αλλαγή στον Δήμο Ρόδου»

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφασή του να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Βάιος Καλοπήτας, δίνει απαντήσεις και ανοίγει τα χαρτιά του για τον Δήμο της Ρόδου.
Όπως ξεκαθαρίζει, με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του οι διαβουλεύσεις όπως και οι ζυμώσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη με στόχο την κατάρτιση αξιόμαχου ψηφοδελτίου που θα εκφράσει, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, στην ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή στον Δήμο της Ρόδου.
• Κύριε Καλοπήτα, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη θέτοντάς σας το ερώτημα, που εκτιμώ ότι πλέον σας τίθεται πολύ συχνά και δεν είναι άλλο από το αν θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου.
Είναι αλήθεια κυρία Φώτη πως τίθεται πλέον όλο και πιο συχνά αυτό το ερώτημα, και θεωρώ, πως πέρα από την προσωπική διάσταση έχει και μία δεύτερη ανάγνωση κι αυτή είναι η εναλλακτική πρόταση που αναζητούν οι κάτοικοι του νησιού για τον Δήμο της Ρόδου. Διαφαίνεται καθαρά στις συζητήσεις και στις επαφές που έχω με τους συμπολίτες μας ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή διοίκησης στον Δήμο Ρόδου και αυτή δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και αλλαγή σε αντιλήψεις, σε νοοτροπίες, σε οπτική. Απαιτείται πλέον μια διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασμό για το μέλλον και την ανάπτυξη της Ρόδου, με αντιμετώπιση των αναγκών κάθε δημοτικής ενότητας ξεχωριστά.
Σε ό,τι αφορά στο ερώτημά σας για το αν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, θέλω να σας πω ότι εγώ και η ομάδα των συνεργατών μου είμαστε στο στάδιο των διαβουλεύσεων για το πώς μπορούμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους συμπολίτες μας και πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη που πλέον εκφράζεται για αλλαγή, για φρέσκιες ιδέες, για διαφορετική αντίληψη με στόχο να καταστήσουμε τους συνδημότες μας συμμέτοχους και κοινωνούς των διαδικασιών, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αντίληψή μας για την άσκηση διοίκησης. Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας στους συνδημότες μας και είναι εκείνοι που θα έχουν τον τελευταίο λόγο.


• Πότε λάβατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;
Το ξέρετε κι εσείς ότι η πολιτική είναι γεμάτη ανατροπές και οι επιλογές μας αλλάζουν σε σχέση με τις συγκυρίες. Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις και σε αυτή την πολιτική συγκυρία μού ζητήθηκε να ηγηθώ μιας προσπάθειας στην τοπική αυτοδιοίκηση, και να αφοσιωθώ στην κατάρτιση συνδυασμού για τον Δήμο Ρόδου.
Έτσι, και έπειτα από συζητήσεις και επαφές με στελέχη του κόμματος και με τον ίδιο τον γραμματέα κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο, ελήφθη από κοινού η απόφαση να μην συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών πάρα το γεγονός πως ήμουν στις πρώτες επιλογές. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και ο ρόλος τους είναι να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Η απόφασή μου, πέρα από προσωπική μου ανάγκη να συμβάλω στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε είχε προηγηθεί η παραίνεση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Η κίνηση αυτή αποτελεί μία πολιτική κίνηση νίκης και προοπτικής της παράταξης στον Δήμο μας, με την προτροπή της Χαριλάου Τρικούπη.
• Με αφορμή αυτό που μας λέτε κύριε Καλοπήτα, θα ήθελα να επισημάνω ότι έγινε πολύς λόγος πάντως για το αν τελικά ήταν δική σας προσωπική απόφαση ή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, όπως προείπατε.
Άκουσα και εγώ διάφορες φήμες και υποθέσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ξεκάθαρη. Όπως ξέρετε εδώ και πολλά χρόνια είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με παρουσία στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια του κόμματος ήμουν «παρών».
Επίσης, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από φοιτητής. Για πάνω από 20 χρόνια, η πολιτική μου διαδρομή είναι συνυφασμένη με την πορεία του, είμαι από τους ανθρώπους που τον πίστεψαν και τον πιστεύουν, τον στήριξαν και τον στηρίζουν. Παρόλα αυτά, στη ζωή μου έχω εργαστεί σκληρά και έχω καταφέρει επαγγελματικά να δημιουργήσω κάποια πράγματα.
Η ενασχόλησή μου με την πολιτική πηγάζει από την βαθιά μου ανάγκη να βοηθήσω τον τόπο μου και το ΠΑΣΟΚ. Δεν σας κρύβω ότι η απόφασή μου αυτή, είχε κόστος και στην προσωπική μου ζωή και στην επαγγελματική. Η Ρόδος μας έχει πάντα σημασία για μένα και οφείλω να ομολογήσω ότι ο ερχομός του Νικόλα στη ζωή μας, εμένα και της συζύγου μου της Μαρίας που πάντα είναι δίπλα μου και με στηρίζει, είναι ένας ακόμα σημαντικός λόγος, αν όχι ο σημαντικότερος για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στον τόπο μας για τα παιδιά μας, μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

• Αναφερθήκατε πριν στις συγκυρίες που σας οδήγησαν στη στροφή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και θέλω να σας ρωτήσω ποιες είναι αυτές.
Κυρία Φώτη, η παράταξη βρίσκεται σε μία κρίσιμη εκλογική συγκυρία, μας χρειάζεται όλους και μας χρειάζεται μάχιμους, στην πρώτη γραμμή όπως αυτή καθορίζεται από τα στελέχη που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού προς όφελος της κοινωνίας. Όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει ο πρόεδρός μας Νίκος Ανδρουλάκης, το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν θα κριθεί μόνο από το ποσοστό που θα λάβουμε αλλά από το αν θα μπορέσουμε να επανακτήσουμε, να επαναπροσδιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μας με τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα τα δεδομένα απαιτούν άλλη προσέγγιση.
Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν είτε μέσα, είτε λίγο μετά τον Απρίλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν απομένει ικανό διάστημα για τον σχηματισμό δημοτικής παράταξης με αξιόμαχο ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει την κοινωνία και θα την εκπροσωπεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επομένως ο πολιτικός μας χώρος δεν θα είχε επιλογές νίκης στην αυτοδιοίκηση, διότι πολλά από τα κορυφαία του στελέχη έχουν ήδη μπει στο στίβο των εθνικών εκλογών. Όταν λοιπόν έγινε η συζήτηση με τα στελέχη του κόμματος κεντρικά, πριν ακόμα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών, στόχος ήταν αφενός να υπάρχουν στελέχη που θα ασχοληθούν εγκαίρως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από επιλογή και όχι ως λύση ανάγκης, καταρτώντας αξιόμαχο ψηφοδέλτιο και επιπλέον να προτρέψουμε και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τους Δήμους και με τις Περιφέρειες, όπου το ΠΑΣΟΚ δίνει μεγάλη έμφαση.
• Επειδή μιλήσατε για ανάγκη αλλαγής στον τρόπο άσκησης διοίκησης και στην αντίληψη για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του νησιού ήθελα να σας ρωτήσω ποιες είναι οι σκέψεις σας.
Έχουμε την τύχη να ζούμε, να μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας και να εργαζόμαστε, σε έναν τόπο ευλογημένο με μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον το οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να αναδείξουμε, να αξιοποιήσουμε. Η Ρόδος είναι μια ακριτική περιοχή μεν όμως στο κέντρο των δυνατοτήτων της χώρας μας, χωρικά και στρατηγικά. Με ένα ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να είναι στην πρώτη γραμμή, σε κάθε βαθμίδα της παραγωγικής διαδικασίας και ανάπτυξης της χώρας.
Η πορεία που οφείλουμε να έχουμε ως Ρόδος είναι αυτή του οδηγού των οικονομικών τεχνολογικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων της πατρίδας μας, ενάντια στις οριζόντιες πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και που αδικούν κατάφωρα τα νησιά μας. Σήμερα τα περισσότερα προβλήματα χάνονται στις αρμοδιότητες μεταξύ του κεντρικού κράτους, του Δήμου, της Περιφέρειας ή άλλων υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια συνένωση δυνάμεων που να δίνει ουσιαστικές λύσεις, που να απαντά στα προβλήματα των δημοτών και που να ιεραρχεί τις ανάγκες ανά δημοτική ενότητα, ώστε να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Η ορθή λειτουργία της αυτοδιοίκησης και στον Δήμο και στην Περιφέρεια κυρία Φώτη, σημαίνει ποιοτική καθημερινότητα των δημοτών, σημαίνει ποιοτικό βιοτικό επίπεδο.


• Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Εμείς πιστεύουμε ότι οι λύσεις όπως και τα προβλήματα βρίσκονται ανάμεσά μας, αρκεί να είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να δουλέψουμε συλλογικά για το κοινό καλό. Στην πράξη, όχι στη θεωρία. Ζούμε σε αυτό το νησί, δημιουργούμε στον τόπο μας, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και τις ταχύτητες κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναζητάμε συνέργειες μακριά από κάθε τι φθαρμένο και αναχρονιστικό, μέσα από νέους ανθρώπους και σύγχρονες νοοτροπίες.
Στόχος είναι να συγκροτήσουμε ένα ψηφοδέλτιο συλλογικό, με πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο τους, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Κορμός της κοινής μας προσπάθειας είναι οι προοδευτικές μας αντιλήψεις, η γνώση και η διάθεση να φθάσει ο τόπος εκεί που αξίζει, διότι για εμάς που τον ζούμε καθημερινά, κρύβει ανεκπλήρωτες δυνατότητες που περιμένουν να αναδειχθούν.
Την Αλλαγή δεν θα την φέρει κανείς άλλος για εμάς, οφείλουμε να πάρουμε τις τύχες των παιδιών μας στα χέρια μας, στη Ρόδο του Πολιτισμού και της μεγάλης τουριστικής κίνησης δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν περιοχές δύο και τριών ταχυτήτων.
Η πρόοδός μας πρέπει να επιτευχθεί με δίκαιο τρόπο ώστε να μην μένει καμία περιοχή και κανένας πολίτης πίσω. Εμείς θέλουμε στον συνδυασμό μας να εκπροσωπείται η Νεολαία, η Αγροτιά, οι Επιστήμες, οι Τέχνες, το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, η Επιχειρηματικότητα, η Απασχόληση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Να εκπροσωπούνται όλοι οι δημότες. Για να είμαστε λοιπόν έτοιμοι στις μάχες του αύριο πρέπει να κερδίσουμε τις μάχες του σήμερα! Και σήμερα έχουμε μπροστά μας τις εθνικές εκλογές, γι’ αυτό και καλώ τους πολίτες τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, ακόμα κι εκείνους που μπορεί να απογοητεύσαμε στο παρελθόν, να υποστηρίξουμε το κίνημα με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να λάβουμε ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, για κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη. Το πολιτικό μας μήνυμα πρέπει να είναι δυνατό, σαφές, διακριτό ενάντια στις πολιτικές, που μας θέλουν παρακολουθούμενους, στην πολιτική που έχει επαναφέρει το σκοταδισμό της Δημοκρατίας μας μόνο και μόνο για να κρατήσει όμηρο το ΠΑΣΟΚ. Και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι όμηρος κανενός.
Αυτό είναι μια κατάκτηση του προέδρου, μια κατάκτηση των στελεχών, είναι κατάκτηση όλων μας. Είναι σημαντικό να δώσουμε τις μάχες του 2023, αυτόνομοι, με ένα ρηξικέλευθο λόγο πάνω στα πραγματικά προβλήματα με προτάσεις ξεχωριστές για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα για τα πραγματικά προβλήματα του Έλληνα πολίτη, πάνω σε σαφείς πολιτικές, με ενότητα στη βάση, να δώσουμε τις μάχες του 2023.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου