Τοπικές Ειδήσεις

Αρνήθηκε κατηγορηματικά την κλοπή ράβδων χρυσού αξίας 3,5 εκατ. ευρώ χρυσοχόος της Ρόδου

Ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου έδωσε χθες κατάθεση, στο πλαίσιο διεθνούς αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις με την Ελβετία, ένας 53χρονος Αμερικανός, κάτοικος Ρόδου, χρυσοχόος, κατηγορούμενος για διακεκριμένη κλοπή χρυσού!
Ο 53χρονος αρνήθηκε πλήρως τις κατηγορίες, όπως αυτές του αποδίδονται και η άρνησή του αυτή, όπως τόνισε, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και περιστατικά τα οποία και εξιστόρησε.
Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος, πρώην συνεργάτης της SMH Schweizerische Metallhandels AG φέρεται να εμπλέκεται σε κλοπή χρυσού σε μορφή ράβδων, συνολικά 110, συνολικής αξίας περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ και για αντικατάσταση αυτών με παραποιημένες ράβδους από μόλυβδο από τους αποθευτικούς χώρους της SMH Schweiz στο Embraport στο Embrach/Zurich στο χρονικό διάστημα 2015 εως 2018.
Στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής παραγγέλθηκε κατ’οίκον έρευνα στον τόπο κατοικίας του, που σύμφωνα με την Interpol βρίσκεται σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων στα Στεγνά Αρχαγγέλου.
Από την έρευνα που έγινε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την 15η Ιανουαρίου 2021 στην οικία του δεν βρέθηκε τίποτε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής αστυνομίας 11 οχήματα είναι εγγεγραμμένα στο όνομά του, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα από το 2017 έως το 2019 σε λογαριασμούς του στην Volksbank Pforzheim έχουν κατατεθεί συνολικά 230.000 ευρώ σε μετρητά.
Από τον κατάλογο επισκεπτών του θησαυροφυλακίου της εταιρείας που τον καταμήνυσε στο χρονολογικό διάστημα 2015 εως 2018 εισερχόταν τακτικά στο θησαυροφυλάκιο.
Ο ίδιος κατέθεσε συγκεκριμένα ότι υπήρξε εργαζόμενος της εταιρείας SMH Metallhandels AG Deutschland και όχι της εταιρείας SMH Schweizerische Metallhandels AG Schweiz και την εργασία αυτή βρήκε μέσω κάποιου κάποιου φιλικού του προσώπου το οποίο εργαζόταν στην ίδια εταιρεία. Αναφορικά με τα καθήκοντα του, αυτά ήταν να παραλαμβάνει τα φορτία τα οποία είχαν διάφορα είδη βιομηχανικών μετάλλων, ασήμι και χρυσό σε μορφή ράβδων.
Τα μέταλλα αυτά, όπως είπε, τοποθετούνταν σε ένα συγκεκριμένο χώρο ο οποίος απαρτιζόταν από 3 ορόφους οι οποίοι έφταναν και κάτω από το έδαφος.
Η συγκεκριμένη αποθήκη καθώς και τα θησαυροφυλάκια επιβλέπονταν αυστηρώς από ειδικά καταρτισμένο προσωπικό (φρουρούς) οι οποίοι τηρούσαν πάντοτε μια συγκεκριμένη διεξοδική διαδικασία κατά την είσοδο τους στο χώρο.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες έπρεπε να παραλάβει κάποιο φορτίο, κατά την είσοδο του στο κτήριο περνούσε μια σειρά από σωματικούς ελέγχους από τους φρουρούς, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την παραμικρή αφαίρεση οποιουδήποτε αντικειμένου.
Για τον λόγο αυτό απαγορευόταν αυστηρά να υπάρχει οποιοδήποτε προσωπικό η κάθε άλλου είδους αντικείμενο πάνω τους.
Περνώντας όπως είπε, τον έλεγχο για να πάνε στο χώρο που βρισκόταν το θησαυροφυλάκιο προκειμένου να αρχίσει η διαλογή και κατανομή των εκάστοτε παλετών μετάλλων συνοδεύοντο όλες τις φορές από ειδικό φρουρό -φύλακα ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε κλειδί και τους επέτρεπε την είσοδο στο χώρο, στη συνέχεια έπρεπε να μείνουν στο συγκεκριμένο χώρο χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν διότι έπρεπε πάλι ο ίδιος φρουρός να έρθει να τους παραλάβει προκειμένου να επιστρέψουν στην είσοδο.
Ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων που τηρούνταν είναι το γεγονός ότι κατά το μεσημεριανό διάλειμμα των φρουρών στις 12 έπρεπε να έχουν, όπως κατέθεσε, ήδη αποχωρίσει και να μη βρίσκεται κανένας στο συγκεκριμένο χώρο στον οποίο επέστρεφαν μια ώρα μετά ακολουθώντας πάντοτε τα πρωτόκολλα ασφαλείας.
Πρόσθεσε ότι στο συνολικό διάστημα των τριών ετών που εργαζόταν στην εν λόγω εταιρεία ο χρυσός που παρέλαβε ήταν 3 κιλά.
Επεσήμανε ότι δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή του πλέον, διότι το 2020 λόγω της πανδημίας ήταν μια πολύ κακή στιγμή για να διατηρηθεί υγιής μια επιχείρηση. Το μοναδικό του εισόδημα προέρχεται από το κοσμηματοπωλείο του και ανέρχεται στο ποσό των 50.000 ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Γερμανικής αστυνομίας και το γεγονός ότι βρέθηκαν καταχωρημένα στο όνομα του 11 οχήματα επεσήμανε ότι μέχρι το έτος 2014 διατηρούσε επιχείρηση πώλησης αυτοκινήτων.
Αναφορικά με τα χρήματα τα οποία φαίνεται να υπήρχαν στο λογαριασμό σε βάθος χρόνου δύο ετών ανέφερε ότι είναι Αμερικάνος υπήκοος και διαθέτει οικογένεια στην Αμερική, συγκεκριμένα μετά την πρόσφατη απώλεια και των δύο του γονέων, έχει δύο αδελφές.
Το δολάριο από τα τέλη του 2016 και έπειτα άρχισε να χάνει τη μέχρι πρότινος υψηλή του αξία με αποτέλεσμα να αποφασίσουν όπως κατέθεσε, από κοινού με την οικογένεια του, δεδομένου ότι εκείνος δραστηριοποιείτο στην Ευρώπη και το ευρώ είναι ένα πολύ ισχυρό και ανταγωνιστικό νόμισμα το οποίο πλέον έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το δολάριο, να συγκεντρώσουν όλα τα χρήματα της οικογένειας σε ένα λογαριασμό στην ευρώπη για να αποκτήσουν και πάλι αξία οι οικονομίες τους.
Ο 53χρονος κατέθεσε ότι είναι πρόθυμος εφόσον του ζητηθεί να ταξιδέψει άμεσα στην Ελβετία, και να παρασταθεί ενώπιον των Ελβετικών δικαστικών αρχών.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Στέλιος Αλεξανδρής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου