Ρεπορτάζ

Δεκτή αγωγή τράπεζας κατά Ροδίτη για καταδολίευση δανειστών

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, έγινε δεκτή αγωγή της ανώνυμης τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.» κατά ενός κατοίκου Ρόδου και της κόρης του, για την ακύρωση δικαιοπραξία λόγω καταδολίευσης.
Ο πρώτος εναγόμενος ως ομόρρυθμο μέλος ομορρύθμου εταιρείας που ενέχεται προσωπικά, απεριόριστα και εις ολόκληρο για τα εταιρικά χρέη, διατηρούσε και διατηρεί ληξιπρόθεσμη και εκκαθαρισμένη οφειλή προς την Τράπεζα από σύμβαση πίστωσης σε ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό και πρόσθετων πράξεων ύψους 349.932,00 ευρώ.
Για την οφειλή αυτή η Τράπεζα, όπως εκθέτει στην αγωγή της, προχώρησε στην έκδοση διαταγής πληρωμής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, η οποία κατέστη τελεσίδικη και έχει ισχύ δεδικασμένου, παρόλα αυτά δεν έχει εκτελεστεί καθώς τα περιουσιακά στοιχεία του πρώτου εναγομένου δεν επαρκούν αφού παράλληλα υφίστανται απαιτήσεις και του Ελληνικού Δημοσίου και άλλων οργανισμών.
Η ενάγουσα Τράπεζα διατείνεται ότι ο πρώτος εναγόμενος προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κατάσχεσης και εκπλειστηριασμού των μοναδικών του περιουσιακών στοιχείων, ήτοι δύο οικοπέδων κείμενων εντός του οικισμού της Νήσου Χάλκης εκτάσεως 147,40 τ.μ. και 957 τ.μ. αντίστοιχα, τα μεταβίβασε με γονική παροχή στην κόρη του και δεύτερη των εναγομένων.
Η τράπεζα ισχυρίζεται μάλιστα πως η αντικειμενική αξία των ανωτέρω ακινήτων ανέρχεται σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της Δ.Ο.Υ. Ρόδου στο ποσό των 76.203,60 ευρώ ενώ η πραγματική αγοραία αξία των δύο ακινήτων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 170.000,00 ευρώ ένεκα της τεράστιας ανάπτυξης και της ζήτησης ακινήτων που γνωρίζει το νησί της Χάλκης τα τελευταία χρόνια.
Επιπλέον, η Τράπεζα υποστηρίζει πως η απαίτησή της γεννήθηκε προ της σύνταξης και κατάρτισης του συμβολαίου γονικής παροχής το οποίο έλαβε χώρα το έτος 2015 και προ της μεταβίβασης των δύο ακινήτων στην δεύτερη των εναγομένων ήτοι το έτος 2001 οπότε και καταρτίστηκε η αρχική σύμβαση πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό.
Για τους ανωτέρω λόγους η ενάγουσα αιτήθηκε τη διάρρηξη του συμβολαίου γονικής παροχής για τα δύο ακίνητα και την επαναφορά τους στην αρχική τους κατάσταση προκειμένου να ικανοποιήσει την απαίτησή της και το αίτημα της αυτό έγινε δεκτό.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Πάππου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου