ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μουζάλας: Παραποιεί την αλήθεια η ΥΠΕΣ της Αυστρίας-Απάντηση στις απειλές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ

Απά­ντη­ση στις απει­λές της Αυ­στρια­κής ΥΠΕΣ που έκανε λόγο για έξοδο της Ελ­λά­δας από τη ζώνη Σέν­γκεν, έδωσε ο Γιάν­νης Μου­ζά­λας.

«Η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Αυ­στρί­ας Γιο­χά­να Μικλ Λάιτ­νερ πα­ρα­σύ­ρει την Αυ­στρία σε όλο και πιο εχθρι­κές ενέρ­γειες απέ­να­ντι στην Ελ­λά­δα και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση, προ­κει­μέ­νου να δι­καιο­λο­γή­σει τις προη­γού­με­νες αντιευ­ρω­παϊ­κές μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειές της και την απο­μό­νω­ση που αυτές προ­κά­λε­σαν», δή­λω­σε το βράδυ της Πέμ­πτης ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής.

Ο κ. Μου­ζά­λας, τό­νι­σε ότι «η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή, η πλειο­ψη­φία των Κρα­τών – Μελών της Ένω­σης καθώς και η Προ­ε­δρεία της Ε.Ε. απο­κή­ρυ­ξαν σή­με­ρα, όπως έχουν κάνει και στο πα­ρελ­θόν, τις μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες».

Κα­τα­λό­γι­σε στην κ Λάιτ­νερ ότι δεν λέει αλή­θεια, ενώ επα­νέ­λα­βε ότι η χώρα μας φυλά με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρόπο τα σύ­νο­ρα της που απο­τε­λούν και σύ­νο­ρα της Ευ­ρώ­πης.

«Το γε­γο­νός αυτό επι­βε­βαιώ­νει η Frontex, η Ευ­ρω­παϊ­κή επι­τρο­πή και τόσοι άλλοι φο­ρείς με επί­ση­μες το­πο­θε­τή­σεις τους. Ενέρ­γειες και δη­λώ­σεις σαν της κυ­ρί­ας Λάιτ­νερ δεν βοη­θούν στην επί­λυ­ση του προ­βλή­μα­τος αλλά στην διό­γκω­σή του», συ­μπλή­ρω­σε.

Υπε­ρα­μύν­θη­κε επί­σης της από­φα­σης για ενί­σχυ­ση των ελέγ­χων στα σύ­νο­ρα της ΠΓΔΜ με την Ελ­λά­δα, «ώστε να στα­μα­τή­σου­με τις προ­σφυ­γι­κές ροές», από­φα­ση η οποία πάρ­θη­κε κατά την αμ­φι­λε­γό­με­νη Διά­σκε­ψη της Βιέν­νης για τα Δυ­τι­κά Βαλ­κά­νια, με αντι­κεί­με­νο τον πε­ριο­ρι­σμό των προ­σφυ­γι­κών ροών.

Σε νέες δη­λώ­σεις της, η κ. Λάιτ­νερ τό­νι­σε ότι οι εξε­λί­ξεις στην Αθήνα δεί­χνουν απλά και μόνον πως «επι­τέ­λους κάτι κι­νεί­ται», ωστό­σο στο θέμα των προ­σφύ­γων, η ίδια πα­ρα­μέ­νει στα μέτρα που έχουν απο­φα­σι­στεί, γιατί όπως είπε, ως υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών είναι υπεύ­θυ­νη για την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα της χώρας της και δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθεί πως θα στέλ­νο­νται συ­νε­χώς πρό­σφυ­γες.

Επε­σή­μα­νε επί­σης πως υπάρ­χει πλέον η δυ­να­τό­τη­τα να ενη­με­ρω­θεί άμεσα η Αθήνα ως προς την κα­τά­στα­ση στην Αυ­στρία, όπως επί­σης και κατά μήκος της «Δια­δρο­μής των Βαλ­κα­νί­ων».

Η Αυ­στρια­κή υπουρ­γός πρό­σθε­σε πως η χώρα της δεν έχει καμία κα­τα­νό­η­ση για το ότι δεν μπο­ρούν να προ­στα­τευ­τούν τα εξω­τε­ρι­κά σύ­νο­ρα της Ε.Ε. στην Ελ­λά­δα. Ση­μεί­ω­σε ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή είχε επεν­δύ­σει για την προ­στα­σία τους έως το 2013 πάνω από 380 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ, ενώ μέχρι το 2020 το ποσό θα υπερ­βεί τα 800 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Γιαυ­τό το λόγο η Frontex προ­σφέ­ρει τη με­γα­λύ­τε­ρη προ­στα­σία για την Ελ­λά­δα, είπε.

skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.