Ειδήσεις

Ανεβάζει το θερμόμετρο η Αγκυρα-Επιμένει σε στρατηγική έντασης με Αθήνα

Την οξεία αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η προχθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός περί του επιθετικού και απρόβλεπτου χαρακτήρα της Τουρκίας ως γείτονος. Η τουρκική αντίδραση καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ένταση που έχει συγκεντρωθεί είναι αρκετή και έχει ως επίκεντρο τα Ιμια. «Δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα εναντίον της Τουρκίας στο Νταβός», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αφήνοντας μάλιστα έμμεσες πλην σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Aμυνας Πάνου Καμμένου. Ο κ. Ακσόι δεν αναφέρθηκε στον κ. Καμμένο ονομαστικά, ωστόσο ενθάρρυνε τον κ. Τσίπρα «να κοιτάξει στο ίδιο του το υπουργικό συμβούλιο για το χειροπιαστό παράδειγμα της “επιθετικότητας”». Και πρόσθεσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες του ταιριάζουν τέλεια σε αυτό τον ορισμό».

Η τουρκική αντίδραση καταγράφεται μόλις μία ημέρα από την προειδοποίηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για την ελληνική (όπως την αντιλαμβάνεται από τη δική του πλευρά) κινητικότητα στην περιοχή των Ιμίων. Η συζήτηση αυτή άνοιξε από τον κ. Γιλντιρίμ, καθώς διανύουμε ημέρες επετείου της κρίσης των Ιμίων, που πέρυσι συνέπεσαν με την προκλητική επίδειξη των Τούρκων, η οποία ξεκίνησε με έναν περίπλου τουρκικής κορβέτας και του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων. Πάνω από τις βραχονησίδες είχε πετάξει με ελικόπτερο νωρίτερα και ο κ. Καμμένος, αιφνιδιαστικά, όπως άλλωστε και την ίδια περίοδο το 2016, κατά παρόμοιο τρόπο. Στο πεδίο των παραβιάσεων και χθες, στις 14.50, καταγράφηκε ακόμη μία εικονική αερομαχία ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16 στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου.

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπει αισιοδοξία, κυρίως διότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξέρχονται ενός «ψυχρού πολέμου» που κράτησε περισσότερα από δέκα χρόνια. Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον Ν. Γκρούεφσκι έξι φορές δίχως αποτέλεσμα, καθώς το τότε κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ διοικούσε με μοναδική ιδεολογία τον εθνικισμό.

Στην πρώτη συνάντηση πρωθυπουργών των δύο χωρών σε επτά χρόνια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, καταγράφηκε ένα σημαντικό μήνυμα, ότι δηλαδή αρχίζει ξανά μια διαδικασία συζήτησης για το ονοματολογικό. Eως τώρα δεν υπήρχε καμία επαφή ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια και, πλέον, ανοίγει ένας δίαυλος διαλόγου ο οποίος πρέπει να παραμείνει λειτουργικός, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ώστε το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει να μη χαθεί. Ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χθες, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση υπηρετεί την εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 2007 για το ονοματολογικό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο Νταβός ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Eντι Ράμα. Οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία, βάσει της οποίας θα ξεκλειδώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας. Τετ α τετ επί των διμερών θεμάτων έχουν κάνει δύο φορές τους τελευταίους μήνες οι δύο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς και Ντ. Μπουσάτι.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου