ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Guardian: Τρία πολύνεκρα ναυάγια σε τρεις μέρες στην Ελλάδα – Η Τουρκία και τα κυκλώματα των διακινητών

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι ανα­φο­ρές από τα τρία ναυάγια με σκάφη μετα­να­στών σε Φολέ­γαν­δρο, Αντι­κύ­θηρα και Πάρο που κόστι­σαν μέσα σε 72 ώρες τη ζωή 30 ανθρώ­πων ενώ εκα­το­ντά­δες έχουν δια­σω­θεί από τις λιμε­νι­κές Αρχές.

Σε αντα­πό­κριση από την Αθήνα ο Guardian ανα­φέ­ρει ότι οι Τούρκοι δου­λέ­μπο­ροι έχουν αλλάξει τακτική και πλέον επι­λέ­γουν δρο­μο­λό­για από την Τουρκία απευ­θείας για την Ιταλία παρα­κάμ­πτο­ντας έτσι τα ελλη­νικά νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαίου που απο­τε­λού­σαν για χρόνια τον πρώτο προ­ο­ρι­σμό. Αυτές όμως οι δια­δρο­μές είναι επι­κίν­δυ­νες και έχουν τις τρα­γι­κές συνέ­πειες των τελευ­ταίων ημερών.

Τα τρία ναυάγια

Την περα­σμένη Τετάρτη, 22 Δεκεμ­βρίου, πλα­στικό σκάφος που επέ­βαι­ναν του­λά­χι­στον 32 άτομα, παρου­σί­ασε μηχα­νική βλάβη εισροή υδάτων και βυθί­στηκε κοντά στη Φολέ­γαν­δρο. Σημειώ­νε­ται πως μόνο δύο εκ των 12 δια­σω­θέ­ντων έφεραν σωσίβιο, ενώ το σκάφος τους δεν φαί­νε­ται να διέθετε σωστικό εξο­πλι­σμό. Θεω­ρεί­ται βέβαιο ότι το σκάφος είχε απο­πλεύ­σει από την Τουρκία και είχε προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία. Τρεις άνδρες ανα­σύρ­θη­καν νεκροί μετά από την επι­χεί­ρηση διά­σω­σης.

Την επόμενη ημέρα νέο ιστιο­φόρο που μετέ­φερε μετα­νά­στες και φέρεται να είχε ανα­χω­ρή­σει από τα παράλια της Τουρ­κίας με προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία, βυθί­ζε­ται ανοικτά των Αντι­κυ­θή­ρων. Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός είναι 11 νεκροί, ενώ δια­σώ­θη­καν περί τα 90 άτομα ανάμεσά τους και 27 παιδιά.

Αργά το βράδυ της 24ης Δεκεμ­βρίου, στήθηκε νέα επι­χεί­ρηση διά­σω­σης στο Αιγαίου όταν ένα άλλο ιστιο­φόρο σκάφος που μετέ­φερε πάνω από 80 μετα­νά­στες θα βυθι­στεί έξω από την Πάρο παίρ­νο­ντας μαζί του 16 ανθρώ­πους. Ανάμεσα στις ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο και ένα βρέφος.

116.000 άνθρω­ποι διέ­σχι­σαν τη Μεσό­γειο σε ένα έτος

Κατά τον Guardian η Ελλάδα απο­τε­λεί προ­ο­ρι­σμό των μετα­να­στών από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ωστόσο τα δύο τελευ­ταία χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει καθώς η χώρα μας επε­κτεί­νει το τείχος στον Έβρο και αλλάζει τακτική με τις βάρκες στο Αιγαίο, προ­κα­λώ­ντας μάλιστα και την κριτική ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σεων.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι σύμφωνα με την ύπατη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες από τις αρχές του χρόνου περισ­σό­τε­ροι από 116.000 άνθρω­ποι έχουν δια­σχί­σει τη Μεσό­γειο με προ­ο­ρι­σμούς κυρίως την Ιταλία και την Ισπανία ενώ ένα μικρό­τερο ποσοστό (7%) έχει κινηθεί προς την Ελλάδα την Κύπρο και τη Μάλτα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.