Ειδήσεις

Financial Times: Εκλογές τον Φεβρουάριο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Ο Σταύρος Δήμας, ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού για την προεδρία, πήρε 168 ψήφους, οχτώ περισσότερες από την πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας, μετά από την ύστατη έκκληση για συναίνεση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όμως, ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, φαίνεται τώρα μάλλον απίθανο να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται στην τρίτη και τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Οι βουλευτές από τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό αναμένεται να απέχουν της ψηφοφορίας.

«Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την τρίτη ψηφοφορία. Τότε οι βουλευτές θα έχουν τη μεγαλύτερη ισχύ για να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από την κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για την στήριξη τους» υποστηρίζει ο Mutjaba Rahman επικεφαλής ανάλυσης επί ευρωπαϊκών θεμάτων, της συμβουλευτικής Eurasia Group,

Η επιπλέον στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Δήμα προήλθε μόνο από ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ η μετριοπαθής Δημοκρατική Αριστερά και οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες απάντησαν αρνητικά στην έκκληση για συναίνεση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως προς την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την εξασφάλιση νέας πιστωτικής γραμμής από τους διεθνείς πιστωτές.

Και τα δύο κόμματα φέρονται να είχαν επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας σε μία μελλοντική αριστερή κυβέρνηση, αν και δεν έχουν προκύψει λεπτομέρειες μίας συγκεκριμένης συμφωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι της Νέας Δημοκρατίας από τότε που βγήκε πρώτος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι, εάν εκλεγεί, θα απαιτήσει σημαντική διαγραφή του ελληνικού χρέους και ανάκαμψη της οικονομίας μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών, φέρνοντας την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές της.

«Οι αγορές βλέπουν πέρα από αυτή διαδικασία προεδρικής εκλογής στις πρόωρες εκλογές τον επόμενο χρόνο και τις επιπτώσεις από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» εξηγεί ο Rahman.

Η Ελλάδα έχει ήδη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω του φόβου πολιτικής αστάθειας, ενώ η ευάλωτη οικονομική της ανάκαμψη φέτος διακυβεύεται εάν η αριστερή κυβέρνηση επιλέξει να συγκρουστεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 170 ψήφους στη δεύτερο ψηφοφορία για να έχει εύλογες πιθανότητες επιτυχίας στον τελικό γύρο της Δευτέρας.

Την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς πρότεινε να επισπεύσει την ημερομηνία των γενικών εκλογών στα τέλη του 2015 και να διευρύνει την κυβέρνηση συνασπισμού σε μικρότερα κόμματα, σε μία προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Με τηλεοπτικό διάγγελμα που δεν είχε προγραμματιστεί, ο κ. Σαμαράς ζήτησε «συναινετική ψήφο” για τον κ. Δήμα υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές «θα ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, το εθνικό συμφέρον και την κοινή λογική».

Πηγή: euro2day.gr.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Cranky    30.12.2014 19:42

    Έχει τουρισμό η Ρόδος & τον Γενάρη/Φλεβάρη ? Μπράβο! Δεν το ήξερα! Θα είναι από το success story!

  • Γιωργος    26.12.2014 05:45

    Οι τουριστικες περιοχες θα πληρωσουν εφετος για τις προσωπικες φιλοδοξιες του Τσιπρα.

Σχολιασμός άρθρου