ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Financial Times: Εκλογές τον Φεβρουάριο και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
FT
Μέγεθος γραμμάτων

Ο Σταύ­ρος Δήμας, ο υπο­ψή­φιος του κυ­βερ­νη­τι­κού συ­να­σπι­σμού για την προ­ε­δρία, πήρε 168 ψή­φους, οχτώ πε­ρισ­σό­τε­ρες από την πρώτη ψη­φο­φο­ρία της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας, μετά από την ύστα­τη έκ­κλη­ση για συ­ναί­νε­ση από τον πρω­θυ­πουρ­γό Αντώ­νη Σα­μα­ρά.

Όμως, ο πρώην επί­τρο­πος Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, φαί­νε­ται τώρα μάλ­λον απί­θα­νο να συ­γκε­ντρώ­σει τις 180 ψή­φους που απαι­τού­νται στην τρίτη και τε­λι­κή ψη­φο­φο­ρία της 29ης Δε­κεμ­βρί­ου. Οι βου­λευ­τές από τα δύο μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης που θα μπο­ρού­σαν να κα­λύ­ψουν το κενό ανα­μέ­νε­ται να απέ­χουν της ψη­φο­φο­ρί­ας.

«Τα πάντα πε­ρι­στρέ­φο­νται γύρω από την τρίτη ψη­φο­φο­ρία. Τότε οι βου­λευ­τές θα έχουν τη με­γα­λύ­τε­ρη ισχύ για να πά­ρουν όσα πε­ρισ­σό­τε­ρα μπο­ρούν από την κυ­βέρ­νη­ση σε αντάλ­λαγ­μα για την στή­ρι­ξη τους» υπο­στη­ρί­ζει ο Mutjaba Rahman επι­κε­φα­λής ανά­λυ­σης επί ευ­ρω­παϊ­κών θε­μά­των, της συμ­βου­λευ­τι­κής Eurasia Group,

Η επι­πλέ­ον στή­ρι­ξη στην υπο­ψη­φιό­τη­τα του κ. Δήμα προ­ήλ­θε μόνο από ανε­ξάρ­τη­τους βου­λευ­τές, ενώ η με­τριο­πα­θής Δη­μο­κρα­τι­κή Αρι­στε­ρά και οι δε­ξιοί Ανε­ξάρ­τη­τοι Έλ­λη­νες απά­ντη­σαν αρ­νη­τι­κά στην έκ­κλη­ση για συ­ναί­νε­ση προ­κει­μέ­νου να ολο­κλη­ρω­θούν οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις ως προς την έξοδο της χώρας από το μνη­μό­νιο και την εξα­σφά­λι­ση νέας πι­στω­τι­κής γραμ­μής από τους διε­θνείς πι­στω­τές.

Και τα δύο κόμ­μα­τα φέ­ρο­νται να είχαν επα­φές με το ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για το εν­δε­χό­με­νο συ­νερ­γα­σί­ας σε μία μελ­λο­ντι­κή αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση, αν και δεν έχουν προ­κύ­ψει λε­πτο­μέ­ρειες μίας συ­γκε­κρι­μέ­νης συμ­φω­νί­ας.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει στα­θε­ρό προ­βά­δι­σμα στις δη­μο­σκο­πή­σεις ένα­ντι της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας από τότε που βγήκε πρώ­τος στις ευ­ρω­ε­κλο­γές του Μαΐου.

Ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, ο επι­κε­φα­λής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, δε­σμεύ­ε­ται ότι, εάν εκλε­γεί, θα απαι­τή­σει ση­μα­ντι­κή δια­γρα­φή του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους και ανά­καμ­ψη της οι­κο­νο­μί­ας μέσω αύ­ξη­σης των δη­μο­σί­ων δα­πα­νών, φέρ­νο­ντας την Αθήνα σε πο­ρεία σύ­γκρου­σης με τους διε­θνείς πι­στω­τές της.

«Οι αγο­ρές βλέ­πουν πέρα από αυτή δια­δι­κα­σία προ­ε­δρι­κής εκλο­γής στις πρό­ω­ρες εκλο­γές τον επό­με­νο χρόνο και τις επι­πτώ­σεις από μία κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ» εξη­γεί ο Rahman.

Η Ελ­λά­δα έχει ήδη χάσει την πρό­σβα­ση στις διε­θνείς κε­φα­λαια­γο­ρές λόγω του φόβου πο­λι­τι­κής αστά­θειας, ενώ η ευά­λω­τη οι­κο­νο­μι­κή της ανά­καμ­ψη φέτος δια­κυ­βεύ­ε­ται εάν η αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση επι­λέ­ξει να συ­γκρου­στεί με την ΕΕ και το Διε­θνές Νο­μι­σμα­τι­κό Τα­μείο ανα­φο­ρι­κά με τις οι­κο­νο­μι­κές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις που ψη­φί­στη­καν από την κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά.

Ορι­σμέ­νοι ανα­λυ­τές υπο­στη­ρί­ζουν ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός έπρε­πε να συ­γκε­ντρώ­σει του­λά­χι­στον 170 ψή­φους στη δεύ­τε­ρο ψη­φο­φο­ρία για να έχει εύ­λο­γες πι­θα­νό­τη­τες επι­τυ­χί­ας στον τε­λι­κό γύρο της Δευ­τέ­ρας.

Την Κυ­ρια­κή, ο κ. Σα­μα­ράς πρό­τει­νε να επι­σπεύ­σει την ημε­ρο­μη­νία των γε­νι­κών εκλο­γών στα τέλη του 2015 και να διευ­ρύ­νει την κυ­βέρ­νη­ση συ­να­σπι­σμού σε μι­κρό­τε­ρα κόμ­μα­τα, σε μία προ­σπά­θεια να πεί­σει τους βου­λευ­τές να στη­ρί­ξουν την υπο­ψη­φιό­τη­τα Δήμα. Με τη­λε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μα που δεν είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί, ο κ. Σα­μα­ράς ζή­τη­σε «συ­ναι­νε­τι­κή ψήφο” για τον κ. Δήμα υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι οι βου­λευ­τές «θα ακού­σουν τη φωνή της συ­νεί­δη­σής τους, το εθνι­κό συμ­φέ­ρον και την κοινή λο­γι­κή».

Πηγή: euro2day.gr.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Cranky  /  30.12.2014 19:42

    Έχει τουρισμό η Ρόδος & τον Γενάρη/Φλεβάρη ? Μπράβο! Δεν το ήξερα! Θα είναι από το success story!

  • Γιωργος  /  26.12.2014 05:45

    Οι τουριστικες περιοχες θα πληρωσουν εφετος για τις προσωπικες φιλοδοξιες του Τσιπρα.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.