Τοπικές Ειδήσεις

«Παρακμή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου και μη αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της νήσου»

Ερώτηση της Κας Αναστασίας-Αικατερίνης Αλεξοπούλου, Βουλευτoύ Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών του Κόμματος Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, που κατατέθηκε στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Προς: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Παρακμή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καλύμνου και μη αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της νήσου»

Κυρία Υπουργέ,

Είναι γεγονός, ότι εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με μαρτυρίες των αυτοχθόνων κατοίκων, καθώς και επισκεπτών της νήσου Καλύμνου, το εκεί Αρχαιολογικό Μουσείο αντιμετωπίζει μία συνεχή υποβάθμισή, με συνέπεια να σημειώνεται γενικότερη υποτίμηση της αρχαιολογικής σημασίας του νησιού, γεγονός που δρα αρνητικά στη συνολικότερη τουριστική κίνησή του. Πιο συγκεκριμένα, η αίθουσα με τα γλυπτά και τις λοιπές αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου έχει απογυμνωθεί κυριολεκτικά από αυτά. Μεταξύ των ως άνω σημαντικών αρχαίων ευρημάτων, λείπουν η χάλκινη κεφαλή του Ηγεμόνος, η χάλκινη Κυρά της Καλύμνου και το χάλκινο δελφίνι. Πρόκειται για μοναδικά στο είδος τους έργα χαλκοπλαστικής τέχνης, προερχόμενα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, που όλα μαζί, απαρτίζουν ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό σύνολο γλυπτών, τα οποία, μαζί με τα μαρμάρινα γλυπτά από το ιερό του Δαλίου Απόλλωνος, κατέστησαν, στο παρελθόν, το εν λόγω Μουσείο ως ένα από τα σπουδαιότερα του Αιγαίου. Ταυτοχρόνως προς τα ανωτέρω, παρατηρείται, εδώ και χρόνια, μία ουσιαστική εγκατάλειψη των αρχαιολογικών χώρων της Καλύμνου, ειδικότερα δε, του περίφημου Κάστρου της Χώρας, όπου μάλιστα, έχουν εισβάλλει επανειλημμένως άγνωστοι και έχουν προβεί σε σημαντικές φθορές εντός του χώρου (καταστροφές στο ηλεκτρολογικό δίκτυο και τους φωτιστικούς προβολείς), καθώς και σε κλοπές αρχαίων νομισμάτων. Τέλος, ένας άλλος αρχαιολογικός χώρος του νησιού, εκείνος του Χριστού Ιερουσαλήμ, αν και ανακαινίστηκε και εγκαινιάστηκε εν έτει 2009, εξακολουθεί να παραμένει κατ’ ουσίαν αναξιοποίητος, παραμένοντας συχνά κλειστός, λόγω μη προσλήψεως του αναγκαίου εποχικού προσωπικού. Είναι ολοφάνερο, ότι όλα τα παραπάνω, αθροιστικά, συμβάλλουν στην πολιτισμική και, κατ’ επέκταση, τουριστική υποβάθμιση της νήσου Καλύμνου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να πράξετε, έτσι ώστε το απαξιωμένο σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου να επαναλειτουργήσει πλήρως, αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο αυτής της γωνιάς του ανατολικού Αιγαίου;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να φυλάσσονται επαρκώς και να αξιοποιηθούν, εν γένει, οι προαναφερόμενοι αρχαιολογικοί χώροι της νήσου Καλύμνου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναστασία – Αικατερίνη Αλεξοπούλου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου