Τοπικές Ειδήσεις

H Αστυπάλαια “ταξιδεύει” στη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα

Η Αστυπάλαια, το πρώτο “έξυπνο και πράσινο” νησί στον κόσμο, ταξίδεψε μέχρι τη Γλασκώβη και τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνώνγια την Κλιματική Αλλαγή – COP26.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός του νησιού του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως αυτός εξελίσσεται μέσα από το πρόγραμμα “Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί”, που από κοινού υλοποιούν η Ελληνική Δημοκρατία και το Volkswagen Group, ξεπέρασε για μία ακόμα φορά τα σύνορα της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας, βρέθηκε πριν μερικές μέρες στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με στόχο να μοιραστεί με την παγκόσμια κοινότητα τις πρώτες διαπιστώσεις αλλά και το όραμα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, για το πρόγραμμα, το πρώτο του είδους του σε παγκόσμιο επίπεδο, που ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο.

Σε παρουσίασή του με τίτλο “Πολιτικές Υπαίθρου και Κλιματική Αλλαγή”, ο Δήμαρχος τόνισε τη σημασία και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιοχές της υπαίθρου και δη τα νησιά, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Αφού έδωσε μία σφαιρική εικόνα της οικονομίας, του χαρακτήρα και των υποδομών της Αστυπάλαιας σήμερα, αναφέρθηκε στις πολύ θετικές προοπτικές και τα πρώτα βήματα που έχουν ήδη γίνει για τον ενεργειακό μετασχηματισμότης, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σταδιακή αντικατάσταση των αυτοκινήτων του νησιού από ηλεκτρικά, τη διάδοση της έξυπνης κινητικότητας μέσα από προηγμένες εφαρμογές τηλεματικής και την αντικατάσταση των ρυπογόνων πετρελαιογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,από ένα περιβαλλοντικά ουδέτερο σύστημα. Σε πρώτη φάση, το σύστημα αυτό θα προσφέρει “πράσινη” ενέργεια για την υποδομή φόρτισης ενώ μακροπρόθεσμα, θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου