Ρεπορτάζ

Απεργούν οι ιδιώτες ιατροί βιοπαθολόγοι – μικροβιολόγοι

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου στηρίζει την απεργία που αποφάσισαν οι ιδιώτες ιατροί βιοπαθολόγοι-μικροβιολόγοι (36 εργαστήρια στη Ρόδο), η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και τις 30 Νοεμβρίου. Οι ιατροί βιοπαθολόγοι-μικροβιολόγοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προκειμένου να μειώσουν στο έπακρο τα έξοδα του προϋπολογισμού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Όπως αναφέρουν, στη μείωση των τιμών του κρατικού τιμολογίου μεσοσταθμικά κατά 45%, στην υποχρεωτική μηνιαία έκπτωση βάσει τζίρου η οποία μπορεί σε ένα μεσαίο εργαστήριο να φτάσει και το 20-30% (rebate) και στο δυσβάστακτο μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του 44% της αμοιβής για τις ήδη εκτελεσμένες εξετάσεις), έρχεται να προστεθεί και η προείσπραξη του clawback του επόμενου έτους. Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν τη δίκαιη και αυτονόητη αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τονίζουν ότι όλες οι εξετάσεις που διενεργούν πρέπει να αποζημιώνονται πλήρως, χωρίς περικοπές και εκπτώσεις.
«Οι κινητοποιήσεις και το κλείσιμο των εργαστηρίων και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, μας στενοχωρούν. Όταν όμως η εργασία δεν αμείβεται και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών δεν αποζημιώνεται, είναι λογικό να ξεσηκωθεί ο ιατρικός κόσμος.
Από το 2014 μέχρι σήμερα ισχύουν κόπτες, υποτίθεται για να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν τελικά μόνιμο χαρακτήρα με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η αντοχή-οικονομική και εργασιακή-των ιατρών. Δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες εργασίας. Γι’ αυτό ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας δεσμευόμενοι ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες μέσω της εφαρμογής ΖΟΟΜ, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης.
Συμπλήρωσε ότι ο ΕΟΠΥΥ, είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός φορέας της χώρας και ότι χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς rebate και clowback. «Aντί να γίνεται έγκαιρη ενημέρωση των γιατρών, επιτρέπουν όλες τις ιατρικές πράξεις να εκτελεστούν και ενημερώνουν εκ των υστέρων με τα ποσοστά επιστροφής να φθάνουν στο 50%. Μιλάμε για ανήθικους μηχανισμούς που στραγγαλίζουν το εισόδημα σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η στήριξη των πρωτοβάθμιων δομών υγείας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», ανέφερε ο κ. Τσέρκης, δηλώνοντας παράλληλα ότι χωρίς εργαστηριακούς ελέγχους κανείς γιατρός δεν μπορεί να δουλέψει. Θα υπάρξει ταλαιπωρία για τους κλινικούς γιατρούς.
Η κ. Δέσποινα Σαμιωτάκη, μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος, δήλωσε ότι τα εργαστήρια θα οδηγηθούν μοιραία σε κλείσιμο, και τόνισε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν καλύπτονται τα υψηλά λειτουργικά τους έξοδα. Όπως ανέφερε η κ. Μαρία Ντουμπανάκη, μικροβιολόγος, σκοπός της κινητοποίησης δεν είναι να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αλλά γιατί η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική για τα εργαστήρια.
Πανδημία
Στα 633 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα της νόσου Covid-19 στη Ρόδο, είπε ο πρόεδρος του ΙΣΡ Η. ΤΣέρκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη, λόγω της αυξημένης ζήτησης. «Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Ρόδο είναι διψήφιος εδώ και 3 εβδομάδες. Τα ενεργά κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου είναι περίπου 633. Το θετικό όμως είναι ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία, πράγμα που έχει να κάνει με τη χορήγηση της τρίτης/αναμνηστικής δόσης αλλά και με το γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν θέλουν να ταλαιπωρούνται με τα νέα περιοριστικά μέτρα. Το ραντεβού για την τρίτη δόση κλείνεται συνήθως μετά από τρεις εβδομάδες, εν τούτοις η διαθεσιμότητα των ραντεβού για την πρώτη δόση στο ΚΥ Ρόδου, είναι περιορισμένη. Προφανώς και το ΚΥ Ρόδου δεν μπορεί μόνο του να αντεπεξέλθει σε αυτή την υψηλή ζήτηση που πιστεύουμε ότι θα συνεχισθεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2022. Γι’ αυτό και θα χρειαζόταν να εξετάσουμε τη λειτουργία δεύτερου εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη», είπε ο κ. Τσέρκης.
Τέλος, σχετικά με την πιθανότητα να επιβληθεί γενικό lockdown o κ. Τσερκης είπε ότι θα πρέπει να αυξηθούν αρχικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πριν φτάσουν τα πράγματα σε σημείο να χρειαστεί να επιβληθεί απαγορευτικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου