Ειδήσεις

Τα δέκα μέτρα-φωτιά που ζητάει η τρόικα

Δέκα απαιτήσεις έχει θέσει η τρόικα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα στο Παρίσι για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Πρόκειται για μέτρα που οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα τα 10 μέτρα που ζητάει η τρόικα σε ασφαλιστικό και εργασιακά είναι τα εξής:

Σταδιακή αύξηση των μεταβατικών ορίων συνταξιοδότησης ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών. Η παρέμβαση θα οδηγήσει σε ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού για 150.000 οικογένεις καθώς και σε ακύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015.
Αλλαγές στο ΕΚΑΣ το οποίο θεωρείται προνοιακό επίδομα και σύμφωνα με την τρόικα θα πρέπει να αποδεσμευθεί από την κοινωνική ασφάλιση.
Πάγωμα των συντάξεων, που αφορά τους ήδη συνταξιούχους για τα έτη 2016-2017. Με το μέτρο αυτό αποτρέπεται δαπάνη της τάξης των 920 εκατ. ευρώ.
Μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων.
Αύξηση της 15ετίας σε 20ετία ως προϋπόθεση για λήψη οποιασδήποτε σύνταξης.
Η λήψη απόφασης για οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση από το 50% + 1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50% +1 των παρόντων όπως ισχύει σήμερα).
Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας εξπρές για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα.
Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη της απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες που ισχύει σήμερα.
Κατάργηση της προστασίας για απόλυση των συνδικαλιστικών που παρέχει σήμερα ο νόμος για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.

Πηγή: Τα Νέα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου