Ρεπορτάζ

Κινητοποίηση εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας

Απεργιακή κινητοποίηση με ισχνή συμμετοχή πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Ρόδου, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, με κύριο αίτημα «να μην περάσει η εκχώρηση βασικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες.
Στην κινητοποίηση έδωσε το παρών ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Σάββας Χατζησάββας, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στους Δήμους, να μην περάσει το άρθρο 179 το οποίο διευκολύνει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και του πρασίνου. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να απολυθούν οι αορίστου χρόνου και οι εποχικοί. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως ονομάστηκε, περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για άλλους κλάδους.
Προβλέπει κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας… είναι ένα νομοσχέδιο σκούπα που ικανοποιεί τα αιτήματα των ισχυρών από την κυβέρνηση. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση πάνω στο νομοσχέδιο αυτό, γι΄ αυτό και όλοι οι εργαζόμενοι βρήκαν στους δρόμους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζόμενων του Δήμου Ρόδου, Φώτης Μπακίρης δήλωσε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα με τα αιτήματα στο δήμαρχο και θα ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα, να αποφασίσει ότι δεν θα τεθεί σε φαρμογή του άρθρο 179.
«Η κινητοποίηση στο Δήμο Ρόδου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι κατά τόπους ομοσπονδίες. Το άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου καταργεί το πλαφόν του 50% όσον αφορά στην παραχώρηση σε ιδιώτη της καθαριότητας.
Με ισχνή πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο θα μπορεί πλέον να παραχωρεί και την υπηρεσία πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας σε ιδιώτες. Θα ζητήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο να δεσμευθεί ότι ακόμη και αν ψηφιστεί το άρθρο δεν θα κάνει χρήση αυτού. Ζητούμε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ανανεωθεί ο στόλος, όπως ζητήσαμε και από την προηγούμενη δημοτική αρχή».
Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στον τομέα καθαριότητας, Γιάννης Ντελάκης είπε πως με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο κινδυνεύουν να καταργηθούν τομείς που συντηρούνται μέσω των δημοτικών τελών που πληρώνουν οι πολίτες. Έκανε δε λόγο για κίνδυνο συρρίκνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Με το άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, η οικονομική επιτροπή θα μπορεί να εκχωρεί υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιώτες.
Επί της ουσίας κινδυνεύουν να καταργηθούν υπηρεσίες που καλύπτονται μέσα από τα δημοτικά τέλη. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε στη σημερινή κινητοποίηση να συμμετέχουν και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι. Εάν εκχωρηθούν τομείς όπως η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός σε ιδιώτες, συρρικνώνεται ο ρόλος του Δήμου. Θέλουμε να έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση ή απλά να κάνουμε δημόσιες σχέσεις; Αυτό θα πρέπει να το συναποφασίσουν οι δημότες, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ντελάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου