Τοπικές Ειδήσεις

Ζάχαρη ή μέλι

Η ζάχαρη και το μέλι είναι δύο φυσικά γλυκαντικά που επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τόσο η ζάχαρη, όσο και το μέλι, αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, γεγονός πολύ σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Επίσης σε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα με το βάρος του η καθημερινή κατανάλωση μελιού χωρίς μέτρο μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.
Ένα από τα σημαντικά οφέλη του μελιού είναι τα αντιοξειδωτικά τα οποία περιέχει. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η παρουσία ιχνοστοιχείων και βιταμινών αναφέρεται συχνά στα πλεονεκτήματά του, όμως οι ποσότητες που περιέχει είναι περιορισμένες που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πηγή τους.
Συμπερασματικά τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μπορεί το μέλι να υπερτερεί στα σημεία, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση θα πρέπει να αποφεύγεται.
Το μέλι είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσει την ζάχαρη στις διάφορες συνταγές αρκεί να γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά του όπως η γλυκύτητα και η επιπλέον ποσότητα νερού που περιέχει:
Επειδή το μέλι είναι δυο φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ την ποσότητα αν είναι να την αντικαταστήσουμε με το μέλι.
Δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται απο 17% έως 18% νερό, θα πρέπει να μειώσουμε τα υγρά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συνταγής κατά 1/5.
Στο ψήσιμο των γλυκών, μπορούμε να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία των φούρνων κατά 15 βαθμούς Κελσίου.
Κατά την χρήση του μελιού στις μαρμελάδες, στα ζελέ, ή στις καραμέλες, αυξάνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος λίγο για να μπορέσει να εξατμιστεί πιο γρήγορα το πρόσθετο νερό του μελιού.
Για κάθε φλιτζάνι μελιού που χρησιμοποιούμε μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος, αυτή βοηθά να εξουδετερωθεί η οξύτητα του μελιού και κάνει τα γλυκά να φουσκώνουν.
Εάν όμως η συνταγή περιέχει ξινό γάλα ή κρέμα μπορείτε να μην βάλετε σόδα.
Δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να απορροφήσει και να διατηρήσει την υγρασία, το μέλι χρησιμοποιείται στην βιομηχανία για να κρατήσει τα ψημένα αγαθά υγρά και φρέσκα. Μπορείτε και εσείς να κάνετε χρήση του μελιού στα διάφορα γλυκίσματα, κέικ και άλλα ψημένα αγαθά που προγραμματίζετε να ταχυδρομήσετε για να τα κρατήσετε φρέσκα μέχρι τον τελικό προορισμό τους.
Πειραματιστείτε, το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει την κρυσταλλική ζάχαρη στα γλυκά, φαγητά, και άλλα τρόφιμα είτε που ψήνονται είτε όχι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου