Ρεπορτάζ

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ιαλυσού

Με την υπ’ αρίθμ. 97/2021 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση της υπ’ αρ. 822/ 18.10.2016 απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου «Σημειακή τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου οικισμού Ιαλυσού Δήμου Ρόδου, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 65» (ΑΑΠ΄ 239) ως προς τους όρους και περιορισμούς δόμησης στο ΟΤ65Β του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Ιαλυσού προκειμένου να ανεγερθεί ο ιερός ναός επί της λεωφόρου Ηρακλειδών στη συμβολή με την οδό Καλλιπάτειρας.
Με την απόφαση αυτή επιτεύχθηκε ειδικότερα η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου της δημοτικής ενότητας (Δ.Ε.) Ιαλυσού του Δήμου Ρόδου στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ.) 65Β (Τομέας Δ), με τον καθορισμό κατά παρέκκλιση όρων και περιορισμών δομήσεως για την ανέγερση του προβλεπόμενου στον χώρο αυτό ιερού ναού.
Το ακίνητο αυτό έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίμαχο Ο.Τ. έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.
Σημειώνεται ότι με την υπ’ αριθμ.17/24.7.2018 απόφαση του Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής Κρήτης – Δωδεκανήσου (Σ.Ε.Α.Κ.Δ.) εγκρίθηκε η Τεχνική Αιτιολογική Έκθεση / Μελέτη με θέμα “Ανέγερση Νέου Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ιαλυσού” (Μάρτιος 2018) εντός του Ο.Τ. 65Β επί οικοπέδου φερόμενης ιδιοκτησίας Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου – με στοιχεία ΚΜ 356 γαιών Τριάντα και σε τμήμα της Μ.Ο. 556 Οικοδομών Τριάντα – άρτιου και οικοδομήσιμου, σύμφωνα με το ισχύον για την περιοχή πολεοδομικού καθεστώτος.
Στην απόφαση τονίζεται ότι στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον υφιστάμενο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο συνωστισμός είναι συνεχής και οι πιστοί παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία από τον αύλειο χώρο σε συνθήκες που δεν συνάδουν με την πίστη και την παράδοσή μας.
Η τροποποίηση κρίνεται απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών των πιστών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου