Τοπικές Ειδήσεις

Η κρουαζιέρα άλλαξε φέτος το κλίμα στην αγορά της Ρόδου!

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί τόσο στον κλάδο της κρουαζιέρας όσο και στην αγορά, από την κίνηση που σημειώθηκε την φετινή χρονιά.
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική», ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting, σύμβουλος Κρουαζιέρας στο Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και ειδικά για τη Ρόδο) κ. Ιωάννης Μπρας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η αγορά της κρουαζιέρας ανοίγει πλέον για τα επόμενα δύο χρόνια ύστερα από μια μακρά περίοδο στασιμότητας.
«Νομίζω ότι η κατάσταση βαίνει ικανοποιητικώς θετική. Έχω δηλώσει ξανά ότι φέτος, είναι η ‘χρονιά της επανεκκίνησης’ στην κρουαζιέρα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, παρατηρούμε ότι βγαίνουν συνεχώς νέα πλοία και πάνω από το 50% του παγκόσμιου στόλου, των 410 περίπου νέων κρουαζιερόπλοιων έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ενώ αναμένεται να αυξηθεί αυτό το ποσοστό και να φτάσει το 70%.
Επίσης, παρατηρούμε μια αύξηση του μέσου όρου του αριθμού των επιβατών: από τους περίπου 995 τον Μάιο ο αριθμός ανέβηκε στους 1.450 τον Σεπτέμβριο. Καταλαβαίνετε πως αυτό υποδηλώνει ότι οι αρχικές πληρότητες (οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί και από τις εταιρείες κρουαζιέρας στη διαδικασία ελέγχου και εφαρμογής των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό) σταδιακά αυξάνονται.
Για μένα, η κρουαζιέρα πλέον αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα μέσα για διακοπές, διότι οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που γίνονται έχουν κρατήσει τον αριθμό των κρουσμάτων σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα (της τάξης του 0,0005% -σχεδόν μηδαμινό).
Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή της διασποράς του ιού μέσα στα πλοία αλλά και μεταξύ των πληρωμάτων και των επιβατών», τόνισε ο κ. Μπρας.
Ο κ. Μπρας, έχοντας την εμπειρία από την προετοιμασία των αυστηρών πρωτοκόλλων που είχε γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία της χώρας μας σε συνεργασία με τους φορείς, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία του κλάδου που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αγορά:
«Είναι θετικό το γεγονός πως οι επιβάτες, είναι ελεύθεροι να βγαίνουν από τα πλοία, να κάνουν τα ψώνια τους, να πηγαίνουν εκδρομές κ.λπ. Αυτό αυξάνει την τάση της επισκεψιμότητας και της ενίσχυσης της αγοράς σε όλες τις περιοχές και μάλιστα στη Ρόδο. Να σημειώσω πως οι κρουαζιέρες τύπου ‘Πεταλούδας’ (butterfly) όπου υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα –άλλο την μία εβδομάδα και άλλο την άλλη εβδομάδα του ταξιδιού- παρουσιάζουν αυξημένες κρατήσεις αφού υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Οι τιμές είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικές αφού υπάρχουν εξαιρετικά ελκυστικά πακέτα προσφορών.

Επιπλέον, αυξήθηκαν πολύ οι εκδρομές από τις ΗΠΑ καθώς οι Αμερικανοί έρχονται στην Ελλάδα με τις πτήσεις που υπάρχουν προς την χώρα μας καθημερινά από διάφορες πολιτείες και κατόπιν, επιλέγουν να κάνουν εκδρομές με κρουαζιέρα. Αυτό βοήθησε πολύ τις εταιρείες καθώς αυτοί οι επιβάτες, μένουν περισσότερο λόγω του ό,τι ταξιδεύουν με τα κρουαζιερόπλοια κι επισκέπτονται περισσότερους προορισμούς».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ξεκίνησαν ήδη οι κρατήσεις για το 2022 αλλά και για το 2023 και μάλιστα όχι μόνον για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και για τους χειμερινούς(!)
«Εάν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε κάποια συγκλονιστικά απρόοπτα, προβλέπουμε ότι η Ρόδος, το 2022 θα έχει κρουαζιερόπλοια όλο τον χρόνο –κάτι που σημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρηματίες πρέπει να ενημερωθούν, να συντονιστούν και να προετοιμάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που θα προκύψουν. Γι αυτό και προσωπικά, μέσω της ‘δημοκρατικής’ απευθύνω κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση για συντονισμό ενεργειών ενόψει των νέων προκλήσεων στον κλάδο της κρουαζιέρας».
Να σημειωθεί πως η προσεχής Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, συμπίπτει με ένα παγκόσμιο Event για την κρουαζιέρα που θα λάβει χώρα στο Μαϊάμι (Sea Trade Global) όπου συμμετέχουν εταιρείες και παράγοντες του κλάδου.
«Είναι ένα υβριδικό γεγονός (διά ζώσης και διαδικτυακά). Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε τη Ρόδο και κατ’ επέκταση την Ελλάδα όχι μόνον ως ελκυστικούς προορισμούς αλλά και ως προορισμούς με ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες για πελάτες υψηλής οικονομικής επιφάνειας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το 2023 τουλάχιστον τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, θα κάνουν ταξίδια όλο το χρόνο. Η Ρόδος μπορεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή και να θέσει τις βάσεις για τουρισμό όλο το χρόνο», κατέληξε ο κ. Μπρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου