Ειδήσεις

“Μικρή η πιθανότητα του «σεισμικού ντόμινο”-Τι δηλώνουν οι Ευθ. Λέκκας και Γερ. Παπαδόπουλος



Ενα ρήγμα 70 χιλιομέτρων έδωσε τον σεισμό των 6,6 ρίχτερ. Πρόκειται για ένα γνωστό τοπικό ρήγμα, το οποίο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, με διεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά. «Εάν είχε διαφορετικό προσανατολισμό, μπορεί ο σεισμός να ήταν πιο καταστροφικός» σημειώνει ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητή κ. Ευθύμιο Λέκκα, το συγκεκριμένο ρήγμα ξεκινά από την περιοχή μεταξύ Ψερίμου και Κω, περνάει από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) και φτάνει μέχρι τη Μαρμαρίδα, στον χερσαίο χώρο της Τουρκίας καλύπτοντας μια απόσταση 70 χλμ. «Το είχαμε φωτογραφίσει σε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, πριν από 15 – 20 χρόνια» αναφέρει.
Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, το ρήγμα που έδωσε τον πρόσφατο σεισμό και εκείνο που προκάλεσε τον σεισμό στη Λέσβο, στα μέσα Ιουνίου, είναι πανομοιότυπα. Εντούτοις, στην Κω ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της Λέσβου διότι αντιστοίχως το τμήμα του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε ήταν μεγαλύτερο κατά περίπου 10 χιλιόμετρα. «Ενεργοποιήθηκε ένα τμήμα του, μήκους 45 – 49 χιλιομέτρων, οπότε το τμήμα που απομένει εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει μετασεισμό έως 6 ρίχτερ» ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής στο «Βήμα» ο κ. Λέκκας.
Σε κάθε περίπτωση, η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή είναι σημαντική, γεγονός που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η δόνηση των 6,6 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Οσον αφορά τις επιπτώσεις από τον πρόσφατο σεισμό, ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι καταγράφηκαν περιορισμένες καταστροφές μόνο στην πόλη. Οπως τονίζει, «μόνο σε τρία σύγχρονα κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα καταγράφηκαν ζημιές. Τα υπόλοιπα άντεξαν, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι κατασκευές ακολουθούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές. Οσα κατέρρευσαν ήταν παλιά κτίσματα».

Για το αν μπορεί ο σεισμός της Κω να πυροδοτήθηκε από τα 6,3 της Λέσβου, ο κ. Παπαδόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ωστόσο, όπως λέει χαρακτηριστικά, «χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική έρευνα, κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει κάτι με σιγουριά». Πάντως, δηλώνει ότι, σε μια πρώτη ανάγνωση, δείχνει τυχαίο το γεγονός ότι σημειώθηκαν δύο ισχυρές δονήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης «σεισμικού ντόμινο», ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι είναι πολύ μικρή καθώς, αν και ο σεισμός των 6,6 ρίχτερ της Κω χαρακτηρίζεται ισχυρός, δεν ήταν τόσο μεγάλης ισχύος ώστε να επηρεάσει άλλες περιοχές.Αντίστοιχης ισχύος σεισμός είχε σημειωθεί στο νησί και το 1933, αλλά προερχόταν από διαφορετικό ρήγμα, σημειώνει ο κ. Λέκκας. Τότε η πόλη της Κω είχε ισοπεδωθεί, με τραγικό απολογισμό 200 νεκρούς.
Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου