ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι γερουσιαστές Λεωνίδας Ραπτάκης και Στέφαν Πάππας ομιλούν προς την «δ»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ελληνοαμερικανική

Δύο Eλληνοαμερικανοί γερου­σια­στές οι κ.κ. Λεω­νί­δας Ραπτά­κης και Στέφαν Πάππας, βρέ­θη­καν στην Αθήνα για σειρά επαφών και μίλησαν στην «δημο­κρα­τική» για τις ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κές σχέσεις και τις προσ­δο­κίες που έχουν δημιουρ­γη­θεί ανάμεσα στις δύο χώρες με την νέα διοί­κηση του Τζο Μπάι­ντεν.

Ο κ. Λου (Λεω­νί­δας) Ραπτά­κης, γερου­σια­στής των Δημο­κρα­τι­κών στο Ρόουντ Άιλαντ και πρό­ε­δρος της Πα.Δ.Ε.Ε. (Παγκό­σμια Δια­κοι­νο­βου­λευ­τική Ένωση Ελλη­νι­σμού) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η φετινή γενική συνέ­λευση, θα είναι πολύ σημα­ντική. Ωστόσο, λόγω της κατά­στα­σης με τον κορω­νοϊό δεν θα μπορούν να ταξι­δέ­ψουν όλα τα μέλη της Ένωσης. Π.χ. οι 18 εκλεγ­μέ­νοι από την Αυστρα­λία δεν θα κατα­φέ­ρουν να έρθουν ενώ περι­μέ­νουμε και απά­ντηση από τους εκπρο­σώ­πους του Καναδά. Σχεδόν 23 θα είναι από τις ΗΠΑ –η μεγα­λύ­τερη συμ­με­τοχή σε αριθμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η γενική συνέ­λευση θα ξεκι­νή­σει στις 28 Ιουλίου 2021 και μετά, σχε­διά­ζουμε να μετα­βούμε στην Σούδα, στην Ρόδο και στο Καστελ­λό­ριζο (αρχές Αυγού­στου). Ερχό­μα­στε για να μάθουμε και να έρθουμε σε επαφή με τους εκπρο­σώ­πους και τις αρχές στα νησιά, καθώς τα σύνορα της Ευρώπης, όπως όλοι γνω­ρί­ζουμε βρί­σκο­νται στην Ελλάδα.

Η συμ­με­τοχή θα είναι πολύ μεγάλη με εκπρο­σώ­πους από πολλές χώρες και συμπί­πτει με την επέτειο της Ελλάδας των 200 ετών από την Ελλη­νική Επα­νά­σταση».

Ο κ. Ραπτά­κης, ανα­φέρ­θηκε ακόμη στην αερο­πο­ρική συγκοι­νω­νία που έχει βελ­τιω­θεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έχοντας 9 απ’ ευθείας πτήσεις από την Αθήνα σε διά­φο­ρες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ουά­σιγ­κτον κ.λπ. κάτι που διευ­κο­λύ­νει τον του­ρι­σμό ενώ ανοίγει νέους ορί­ζο­ντες για επεν­δύ­σεις στην χώρα μας.

Σημειώ­νε­ται πως αρχές Αυγού­στου, διορ­γα­νώ­νε­ται Συνέ­δριο στην Ρόδο με την συνερ­γα­σία της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου –χωρίς να υπάρ­χουν άλλες λεπτο­μέ­ρειες προς το παρόν.

-Ο κ. Στέφαν Πάππας Ρεπου­μπλι­κα­νός Γερου­σια­στής, από το Ουαϊ­ό­μινγκ, ανα­φέρ­θηκε στη σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα προς το τέλος του Ιουλίου και μαζί με τον κ. Ραπτάκη βρέ­θη­καν για να προ­ε­τοι­μά­σουν το πρό­γραμμα κάνο­ντας παράλ­ληλα, επαφές.

Το ακριβές πρό­γραμμα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά πιθανόν να περι­λαμ­βά­νει εκτός από την Αθήνα, επί­σκεψη στη Σούδα, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στο Καστελ­λό­ριζο».

Όπως τόνισε, υπάρ­χουν πολύ καλές προ­ο­πτι­κές για την βελ­τί­ωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών σε όλα τα επίπεδα: «Οπωσ­δή­ποτε υπάρχει ενδια­φέ­ρον για την βελ­τί­ωση των διμερών σχέσεων τόσο ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμε­ρι­κα­νούς όσο και σε πολι­τικό επίπεδο.

Είναι κατα­νοητό ότι η Ελλάδα είναι μία περιοχή πολύ σημα­ντική για την ασφά­λεια στη Μεσό­γειο».

Ερω­τη­θείς εάν θεωρεί θετικό, το γεγονός πως η νέα διοί­κηση του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάι­ντεν που επι­χει­ρεί να ανοίξει νέο κεφά­λαιο στις σχέσεις με την Ευρώπη, ο κ. Πάππας ξεκα­θά­ρισε τα εξής: «Επειδή είμαι Ρεπου­μπλι­κα­νός, δεν σημαί­νει ότι δεν υπο­στη­ρίζω τον Αμε­ρι­κανό Πρόεδρο στις πρω­το­βου­λίες του. Είναι πολύ σημα­ντικό να προ­χω­ρή­σουν οι σχέσεις μας με την Ευρώπη, την Ελλάδα και άλλες χώρες».

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (Πα.Δ.Ε.Ε.)

H Παγκό­σμια Δια­κοι­νο­βου­λευ­τική Ένωση Ελλη­νι­σμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστά­θηκε τον Αύγου­στο του 1996, με πρω­το­βου­λία της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης και, έκτοτε, υπο­στη­ρί­ζε­ται από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην Πα.Δ.Ε.Ε. μετέ­χουν νυν και πρώην μέλη Νομο­θε­τι­κών Σωμάτων και Πολι­τεια­κών Κοι­νο­βου­λίων ελλη­νι­κής κατα­γω­γής.

Σκοπός της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι α) η επι­κοι­νω­νία και ανά­πτυξη των σχέσεων των μελών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) η ενδυ­νά­μωση των σχέσεων φιλίας και συνερ­γα­σίας με την Ελλάδα και η ανά­πτυξη κοινής στρα­τη­γι­κής σε ζητή­ματα ελλη­νι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, γ) η προ­α­γωγή και διάδοση του ελλη­νι­κού πολι­τι­σμού και της ελλη­νι­κής γλώσσας, καθώς και δ) η συνερ­γα­σία με την Ειδική Μόνιμη Επι­τροπή Ελλη­νι­σμού της Δια­σπο­ράς.

Στις δρα­στη­ριό­τη­τες της Πα.Δ.Ε.Ε. περι­λαμ­βά­νο­νται: (α) Ψηφί­σματα και δράσεις για ζητή­ματα που αφορούν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στον Ελλη­νι­σμό της Δια­σπο­ράς, (β) εκστρα­τεία για τον επα­να­πα­τρι­σμό των γλυπτών του Παρ­θε­νώνα, την προ­ώ­θηση της ελλη­νι­κής γλώσσας και του ελλη­νι­κού πολι­τι­σμού, (γ) πραγ­μα­το­ποί­ηση ημε­ρί­δων και συνα­ντή­σεων στην Ελλάδα και το εξω­τε­ρικό με θέμα την προ­ώ­θηση των ελλη­νι­κών προ­ϊ­ό­ντων, των ελλη­νι­κών επεν­δύ­σεων και της του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης, (δ) κοινές δράσεις με ελλη­νι­κούς και ομο­γε­νεια­κούς Οργα­νι­σμούς.

Η γενική Συνέ­λευση της Πα.Δ.Ε.Ε. πραγ­μα­το­ποιεί­ται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, κατόπιν προ­σκλή­σεως του προ­έ­δρου του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της Πα.Δ.Ε.Ε, και σε συνερ­γα­σία με τη Βουλή των Ελλήνων.

Η γενική συνέ­λευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιο­θε­τή­σει ψηφί­σματα για: την επι­στροφή των Γλυπτών του Παρ­θε­νώνα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ονο­μα­σία της Π.Γ.Δ.Μ., την ανα­γνώ­ριση της Γενο­κτο­νίας των Ποντίων, την Ελλη­νική Μειο­νό­τητα στην Αλβανία, την προ­ά­σπιση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και των αρχών της δημο­κρα­τίας σε όλο τον κόσμο, τη Δια­κή­ρυξη της Ελλη­νι­κής Ομο­γέ­νειας για την υπο­στή­ριξη της Ελλάδας, την προ­ώ­θηση της ελλη­νι­κής γλώσσας, την Ανα­διάρ­θρωση του Ελλη­νι­κού Δημο­σίου Χρέους, την ψήφο των Απο­δή­μων, τη δυνα­τό­τητα άσκησης εκλο­γι­κού δικαιώ­μα­τος Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξω­τε­ρικό από τον τόπο όπου δια­βιούν, τη Θεο­λο­γική Σχολή της Χάλκης, τις Απο­κλει­στι­κές Οικο­νο­μι­κές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου, την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στον τομέα της Ενέρ­γειας στην Ανα­το­λική Μεσό­γειο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.