ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Υπ. Πολιτισμού ενημερώνει την UNESCO για την Αγία Σοφία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αγία Σοφία
Μέγεθος γραμμάτων

«Πρέ­πει να γίνει κα­τα­νοη­τό ότι σε καμία πε­ρί­πτω­ση η Αγία Σοφία δεν πρέ­πει να απο­λέ­σει τον οι­κου­με­νι­κό της χα­ρα­κτή­ρα και να με­τα­τρα­πεί σε μου­σουλ­μα­νι­κό τέ­με­νος» επι­ση­μαί­νει η υπουρ­γός Πο­λι­τι­σμού Λίνα Μεν­δώ­νη σε επι­στο­λή της προς τις αντι­προ­σω­πεί­ες των κρα­τών – μελών της UNESCO, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρώ­σει τις αντι­προ­σω­πεί­ες για την επι­χει­ρού­με­νη από την τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση αλ­λα­γή του status της Αγίας Σο­φί­ας, το οποίο αντι­βαί­νει στη συμ­φω­νία του 1972 την οποία έχει υπο­γρά­ψει και η Τουρ­κία.

Ακο­λου­θεί ολό­κλη­ρη η δή­λω­ση της υπουρ­γού Πο­λι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού:

«Με το διά­ταγ­μά του το 1934 ο Κεμάλ Ατα­τούρκ με­τα­τρέ­πει την Αγία Σοφία σε μου­σείο. Με τον τρόπο αυτό το μνη­μείο απαλ­λάσ­σε­ται από τους πε­ριο­ρι­σμούς που επι­βάλ­λει η τέ­λε­ση θρη­σκευ­τι­κών λει­τουρ­γιών. Το μνη­μείο απο­δί­δε­ται στην αν­θρω­πό­τη­τα. Το 1985 η Αγία Σοφία -μαζί με άλλα μνη­μεία της Κων­στα­ντι­νου­πό­λε­ως- εντάσ­σε­ται στον Κα­τά­λο­γο των Μνη­μεί­ων της Πα­γκό­σμιας Πο­λι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς της UNESCO. Η αλ­λα­γή του status ενός τέ­τοιου μνη­μεί­ου προ­ϋ­πο­θέ­τει την από­φα­ση της Δια­κυ­βερ­νη­τι­κής Επι­τρο­πής της UNESCO. Κάτι τέ­τοιο δεν έχει γίνει. Η Τουρ­κία έχει υπο­γρά­ψει την Σύμ­βα­ση της UNESCO του 1972, άρα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να τη­ρή­σει την υπο­γρα­φή της.

Αυτό το οποίο επι­διώ­κε­ται σή­με­ρα από την τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση και τον πρό­ε­δρο Ερ­ντο­γάν επα­να­φέ­ρει και ανα­ζω­πυ­ρώ­νει εθνι­κούς και θρη­σκευ­τι­κούς φα­να­τι­σμούς. Επι­διώ­κε­ται η απο­μεί­ω­ση της αξίας και της πα­γκό­σμιας ακτι­νο­βο­λί­ας του μνη­μεί­ου. Ένα μνη­μείο οι­κου­με­νι­κής αξίας, όπως η Αγία Σοφία, ερ­γα­λειο­ποιεί­ται για να εξυ­πη­ρε­τή­σει εσω­τε­ρι­κές πο­λι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες. Επι­χει­ρεί­ται η επι­στρο­φή των συν­θη­κών του 15ου αιώνα στον 21ο.

Δε­δο­μέ­νου ότι η Δια­κυ­βερ­νη­τι­κή Σύ­σκε­ψη της UNESCO έχει ανα­βλη­θεί εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κο­ρο­νοϊ­ού, και δεν έχει προσ­διο­ρι­στεί νέος χρό­νος σύ­γκλι­σής της, εί­μα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να ενη­με­ρώ­σου­με τις αντι­προ­σω­πεί­ες των κρα­τών-μελών της UNESCO ώστε να γίνει κα­τα­νοη­τό ότι σε καμία πε­ρί­πτω­ση η Αγία Σοφία δεν πρέ­πει να απω­λέ­σει τον οι­κου­με­νι­κό της χα­ρα­κτή­ρα και να με­τα­τρα­πεί σε μου­σουλ­μα­νι­κό τέ­με­νος. Αυτό κά­νου­με από σή­με­ρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.