Τοπικές Ειδήσεις

Από το 2005 εκκρεμεί η αποπληρωμή της εργασίας τεσσάρων μελετητών για την ανάπλαση του Ροδινιού

Την 31η Μαΐου 2024 έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, μετά από αναβολή, η από 23 Οκτωβρίου 2014 αγωγή αμοιβής μελετητών και συγκεκριμένα των κ.κ. Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου του Παύλου, Αριστοτέλη Ηρακλείδη του Κανέλλου, Γεωργίου Γιαννόπουλου του Ιωάννη και Φιλήμονος Αρφαρά του Ιωάννη, εναντίων του Δήμου Ρόδου για την εκπόνηση μελέτης του έργου «Ανακατασκευή, συμπλήρωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων και ανάδειξη του τοπίου στον βιότοπο πάρκου «Ροδίνι» και της περιοχής «Πευκάκια».
Με την αγωγή τους διεκδικούν 460.842,72 ευρώ για δύο λογαριασμούς, νομιμότοκα, ποσό 30.000 ευρώ σε κάθε έναν για ηθική βλάβη και επικουρικά, με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού, το συνολικό ποσό των 460.842,72 ευρώ.
Το ιστορικό της υπόθεσης όπως περιγράφεται στην αγωγή είναι το ακόλουθο:
Δυνάμει της με αρ. Πρωτ. 1690/10.05.2005 σύμβασης ανάθεσης, εκπονήσεως μελέτης, η οποία υπογράφηκε μεταξύ των μελετητών και του εναγομένου, νόμιμα εκπροσωπουμένου από τον τότε δήμαρχο κ. Γεώργιο Γιαννόπουλο, την 10η Μαΐου 2005, στη Ρόδο τους ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης του έργου «Ανακατασκευή, συμπλήρωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων και ανάδειξη του τοπίου στο βιότοπο πάρκου «Ροδίνι» και της περιοχής «Πευκάκια» προεκτιμώμενου προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ.


Μετά από μια εξαιρετικά κοπιαστική και χρονοβόρα από άποψη εργατοωρών και απασχοληθέντων συνεργατών εργασία, παραδόθηκε, πραγματικά και προσηκόντως το έργο της αρχικής προμελέτης, το οποίο μάλιστα υποβλήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ενεκρίθη ομόφωνα σε δύο φάσεις (υποέργα), ήτοι το πρώτο με θέμα «έγκριση αρχιτεκτονικής προμελέτης του έργου ανακατασκευή-συμπλήρωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων και ανάδειξη του τοπίου στον βιότοπο πάρκο «Ροδίνι» και της περιοχής «Πευκάκια», συμβατικού προϋπολογισμού 7.000.000,00 € και πραγματικού 5.000.000,00€ (αρ. Πρακτικού δημοτικού συμβουλίου 10/2006 και αρ. Απόφασης 318/2006) και το δεύτερο με θέμα «έγκριση προμελέτης του έργου ανακατασκευή, συμπλήρωση των υποδομών και εγκαταστάσεων και ανάδειξη του τοπίου στον βιότοπο πάρκου «Ροδίνι» και της περιοχής «Πευκάκια» και υποέργων αυτής και επείγουσες παρεμβάσεις για την ανάσχεση της καταστροφής του βιότοπου «Ροδίνι» λόγω πλημμυρικών φαινομένων», προϋπολογισμού 820.000,00 € (αρ. Πρακτικού δημοτικού συμβουλίου 04/2008 και αρ. Απόφασης 84/2008), το οποίο μάλιστα (υποέργο) ήταν ενταγμένο στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» 820.000 ευρώ.
Την 20 Οκτωβρίου 2009 ξεκίνησαν οι οχλήσεις τους για την πληρωμή της μελέτης χωρίς να ικανοποιηθεί η απαίτησή τους και απέστειλαν εξώδικη όχληση.
Ως απάντηση στην εξώδικη όχληση, η Διεύθυνση Οικονομικών, του απέστειλε το με αρ. Πρωτ. 2.140765/31.12.2013 έγγραφό της με το οποίο γνωστοποίησε ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγε στα τηρούμενα αρχεία του λογιστηρίου, δεν τους είχε προσκομίσει κανένα έγγραφο, ούτε είχε γίνει καμία λογιστική εγγραφή που να αφορά την εκπόνηση μελέτης για το συγκεκριμένο έργο.
Η ως άνω παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά των οργάνων του δήμου Ρόδου, έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να υφίστανται σοβαρή περιουσιακή ζημία από τη μη πληρωμή των λογαριασμών και αφετέρου να μην μπορούν να απεμπλακούν από τη σύμβαση, η οποία είναι αδύνατο να λυθεί με τις παρούσες συνθήκες και ως εκ τούτου να μη μπορούν να παραλάβουν τις εγγυητικές επιστολές, τις οποίες είχαν καταθέσει ως εγγύηση για τη σωστή εκτέλεση του έργου.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου