Συνεντεύξεις

Δημ. Αναγνωστάκης: «Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης»

«Να ψηφίσουν οι πολίτες και να μην απέχουν από τις εκλογές. Να κλείσουν τα αυτιά τους στον άκρατο αριστερό λαϊκισμό και να αποφύγουν τα διλήμματα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει αστάθεια. Να ψηφίσουν όχι με θυμό και οργή αλλά με σύνεση και ευθύνη για το μέλλον. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι η επιλογή τους».

Να μην απέχουν από τις εκλογές, προτρέπει τους πολίτες, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, βουλευτής Εύβοιας, κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογραμμίζει πως δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το διακύβευμα των ευρωεκλογών.

«Η επόμενη ημέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα φέρει εξελίξεις. Αν έχουμε για παράδειγμα μια αποδοκιμασία των κυβερνητικών κομμάτων αντιλαμβάνεστε πως νομιμοποιούνται τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης να απαιτήσουν να προχωρήσουμε σε εθνικές εκλογές», λέει ο κ. Αναγνωστάκης και προβλέπει πως η κυβερνητική συνεργασία δεν θα αντέξει πέραν του φθινοπώρου.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς εκτιμά πως μετά τις ευρωεκλογές θα τεθούν σε εφαρμογή επώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

Η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, αναλυτικά:
• Θεωρείτε πως έχει γίνει λόγος μέχρι τώρα για το διακύβευμα των ευρωεκλογών;
Αυτό που αναδείχθηκε περισσότερο ήταν τα διλήμματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΕΛΙΑ. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για ανατροπή της κυβέρνησης, ενώ η κυβέρνηση μιλά για σταθερότητα. Το ΠΑΣΟΚ εστιάζει στην επόμενη ημέρα και όχι στην ατζέντα της διαδικασίας των ευρωεκλογών. Σε ό,τι αφορά την Δημοκρατική Αριστερά προσπάθησε να αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρώπη με τις ανισότητες και την αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζεται προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης.

• Η πορεία εξόδου από την κρίση μπορεί να περάσει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τη γνωρίσαμε;
Είμαι απόλυτα βέβαιος πως αν προκύψει κάτι θετικό, αυτό θα είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό. Για αυτό δεν υπάρχει σε μας η λογική του εκκρεμούς, που έχουμε διακρίνει σε άλλους χώρους. Εμείς πιστεύουμε στη βαθύτερη ένωση, στην εμβάθυνση της πολιτικής ένωσης, στην οικονομική ένωση ακόμη σε μια Ευρώπη που θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Αυτή την Ευρώπη διεκδικούμε.

• Είναι κρίσιμες για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές και γιατί;
Η επόμενη ημέρα ανάλογα με το αποτέλεσμα θα φέρει εξελίξεις. Αν έχουμε για παράδειγμα μια αποδοκιμασία των κυβερνητικών κομμάτων αντιλαμβάνεστε πως νομιμοποιούνται τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης να απαιτήσουν να προχωρήσουμε σε εθνικές εκλογές. Αν παρόλα αυτά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ίσως να κερδηθεί κάποιος χρόνος. Το σίγουρο είναι πως θα έρθουν νέα μέτρα μετά τις Ευρωεκλογές. Θα έχουμε κτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δεν ξέρω αν η κυβερνητική συνοχή είναι τέτοια που να αντέξει αυτή τη νέα δέσμη σκληρών μέτρων.
• Αναφέρεστε στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και δεν έχουν ανακοινωθεί;
Και αυτό το θέμα δεν έχει ανοίξει ακόμη. Θεωρώ πως θα έρθουν και άλλα πιο σκληρά μέτρα. Θα ανοίξουν ζητήματα που σχετίζονται με απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μειώσεις των συντάξεων. Έχουμε να κάνουμε με αδυναμία στήριξης των μικρών επιχειρήσεων γιατί δεν υπάρχει ρευστό στην πραγματική οικονομία. Όλα αυτά ίσως να οδηγήσουν τα πράγματα σε μεγαλύτερη δυσκολία.

• Συμφωνείτε με την άποψη που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ.Φώτης Κουβέλης για διεξαγωγή εκλογών μετά τις ευρωεκλογές;
Φαίνεται πως θα διεξαχθούν εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και αναλαμβάνω το ρίσκο. Δεν βλέπω όμως ότι μπορεί να αντέξει η κυβερνητική συνεργασία πέραν του φθινοπώρου. Από εκεί και πέρα μάλλον θα είμαστε σε πιο ρεαλιστική βάση να κάνουμε εκτιμήσεις, τη Δευτέρα, 26 Μαϊου.
• Είστε ικανοποιημένος από τα ποσοστά που πήρε η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές της αυτοδιοίκησης;
Η ΔΗΜΑΡ σε ό,τι σχετίζεται με τις τοπικές δημοτικές εκλογές στήριξε συνδυασμούς που είχαν προοδευτικό πρόσημο στο πρόγραμμά τους. Υποστηρίχθηκαν άνθρωποι που είχαν μια κοινωνική αναγνώριση και επιβεβαίωση. Στις περιφερειακές εκλογές εκεί κατεβάσαμε δικούς μας υποψήφιους, όπου μπορούσαμε. Εκτός από την Αττική, θεωρώ πως είχαμε από ικανοποιητική έως αξιοπρεπή παρουσία. Όχι ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς δεν καταγράψαμε μεγαλειώδη ποσοστά. Θεωρώ όμως ότι βάλαμε το στίγμα μας. Υπήρξαν και περιπτώσεις που περάσαμε στο β’ γύρο. Στη Ρόδο οι άνθρωποι που στήριξαν το ψηφοδέλτιο του κ. Γιώργου Υψηλάντη έδωσαν ένα τίμιο αγώνα και πήραν ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό. Νομίζω ότι θα μπορούσε η ροδίτικη κοινωνία να είχε επιβραβεύσει περισσότερο μια προσπάθεια που έγινε προς όφελός της. Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα.

• Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν θα πρέπει να αντλούνται πόροι από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Συμφωνείτε με την πολιτική που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση μέχρι τώρα;
Δεν θέλω να φανεί πως απαρνούμαστε την κυβερνητική μας συμμετοχή. Θα πρέπει να επαναλάβω, πως προσπαθήσαμε να στρέψουμε προς τα αριστερά το κυβερνητικό συνεργατικό σχήμα. Δεν το κατορθώσαμε γιατί δυστυχώς δεν μας στήριξε στην προσπάθεια αυτή και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Στουρνάρας έχει δηλώσει πως το μνημόνιο ήταν το μόνο όπλο που είχε η χώρα στα χέρια της για να πορευθεί. Δεν συμφωνούμε με την άποψη αυτή. Δεν ψηφίσαμε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο μνημόνιο ούτε και τα μεσοπρόθεσμα. Είμαστε επιφυλακτικοί στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Έχω δηλώσει πως θα έρθουν πιο δύσκολα μέτρα για την ελληνική κοινωνία. Μακάρι να διαψευσθώ και η δήλωση του κ. Στουρνάρα να γίνει πράξη. Δεν νομίζετε πως θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την σταδιακή επανάκαμψη των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα προ του μνημονίου;

• Πριν λίγο αναφερθήκατε στη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Αυτό σημαίνει πως η ΔΗΜΑΡ άρχισε να ετοιμάζεται για αυτό;
Με βάση ότι τα στελέχη μας κάνουν οδοιπορικό στην Ελλάδα και συνομιλούν με τους πολίτες και έχοντας ένα σοβαρό πρόγραμμα είμαστε έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση για εθνικές εκλογές.

• Τι μέλλον μπορεί να έχουν κινήματα όπως, το «Ποτάμι» στο πολιτικό σκηνικό;
Μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης έχει δεσμευθεί πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς. Θα περιμένουμε να δούμε την κατάταξη των κομμάτων. Το ΠΟΤΑΜΙ παρουσιάζεται ως κάτι νέο. Παρόλα αυτά στην ουσία έχει υιοθετήσει προτάσεις είτε της ΔΗΜΑΡ ή άλλων πολιτικών χώρων και τις πλασάρει μια νέα επικοινωνιακή μέθοδο.
Το ΠΑΣΟΚ έκανε τη στρατηγική επιλογή θα συμπορευθεί με τη δεξιά συντηρητική παράταξη. Εμείς διεκδικούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ γιατί θεωρούμε πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να δράσουμε συλλογικά. Τα κινήματα της Οικολογίας και οι ανένταχτοι αριστεροί είναι ευπρόσδεκτα στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

• Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις, που τη μία δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ και την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς δημοσκοπικά φαίνεται να συμπιεζόμαστε. Αυτό οφείλεται στην πόλωση που έχει δημιουργηθεί και στην αναβίωση ενός κακέκτυπου δικομματισμού μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα είναι η πόλωση να λειτουργεί σε βάρος της ΔΗΜΑΡ. Έχω την ελπίδα ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευσθούν και θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που μας δίνουν. Δεν εννοώ καμία τεράστια διαφορά άλλα ένα ποσοστό που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να παίξουμε ρόλο για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου της κεντροαριστεράς.

• Με αφορμή τις ευρωεκλογές ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους πολίτες;
Να ψηφίσουν και να μην απέχουν από τις εκλογές. Να κλείσουν τα αυτιά τους στον άκρατο αριστερό λαϊκισμό και να αποφύγουν τα διλήμματα της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει αστάθεια. Να ψηφίσουν όχι με θυμό και οργή αλλά με σύνεση και ευθύνη για το μέλλον. Η ΔΗΜΑΡ μπορεί να είναι η επιλογή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου