Τοπικές Ειδήσεις

Γεγονός η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Σε μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους δημότες της Ρόδου, αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως φέτος, η τουριστική σεζόν άνοιξε νωρίτερα και αρκετά δυναμικά ενώ μέχρι τον επόμενο μήνα, θα έχουν ανοίξει όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στο νησί μας.
Ξεκινώντας από τις παρεμβάσεις βελτίωσης της αισθητικής της πόλης, ο κ. Καρίκης υπογράμμισε τα εξής:
«Εδώ και 2 – 3 μέρες, ξεκίνησε η συνεργασία ανάμεσα στην Υπηρεσία Πρασίνου & Περιβάλλοντος και ιδιώτες εργολάβους (όπως κάθε χρόνο) αρχής γενομένης από τις φυτεύσεις με λουλούδια, σε παρτέρια και πάρκα της πόλης μας. Θέλουμε η εικόνα της πόλης μας και όχι μόνον, να είναι όμορφη, καλαίσθητη και να κάνει καλή εντύπωση στους επισκέπτες μας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας (που θα συζητηθεί και στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου) ο αντιδήμαρχος τόνισε:
«Ξεκινάμε την διαδικασία μιλώντας για ίδρυση ΠΛΗΡΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ με αριθμό που θα ξεπεράσει τα 100 άτομα. Θα προσληφθούν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας & τεχνολογικής εκπαίδευσης, απόφοιτοι ΑΕΙ κ.λπ. (με πλήρη σύνθεση σε όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται για την Δημοτική Αστυνομία). Όπως είναι γνωστό, οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες εφόσον γίνονται μέσω ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να περιμένουμε προσλήψεις για το 2024. Και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να τα προβλέψουμε στον προϋπολογισμό μας, με ποσό κοντά στα 2 εκ. ευρώ και θα αφορούν στο επόμενο έτος. Θέλουμε να υπάρχει Δημοτική Αστυνομία στην Ρόδο, καθώς είναι ένα τουριστικό νησί. Με αυτό πάντως, ανοίγει κι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον Δήμο Ρόδου για τις προσλήψεις, που μέχρι τώρα δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε (ούτε καν εποχιακές). Συνεπώς, σε συνδυασμό με μια προκήρυξη την οποία θα φέρουμε άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους Παιδικούς Σταθμούς, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για προσλήψεις –τις οποίες έχουμε ανάγκη, σε κάθε περίπτωση».
Μία ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που έκανε ο κ. Καρίκης, αφορά στην επιδότηση ενοικίων για τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές που έρχονται στην Ρόδο για να εργαστούν κι έχουν μεγάλες ανάγκες. Αναλυτικότερα είπε τα εξής:
«Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, προωθεί λύση σε ένα ζήτημα που αφορά στους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους, στο πλαίσιο της οικονομικής επιδότησης για τα ενοίκιά τους. Το εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στα χρονικά και περιλαμβάνεται στην κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής Ρόδου που θέλει να προωθήσει (σε όλα τα επίπεδα). Συνεπώς, κλείνουμε και αυτή την εκκρεμότητα με το να συμβάλουμε οικονομικά τους εκπαιδευτικούς που έρχονται να εργαστούν στο νησί μας κι έχουν πολλά έξοδα.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ανακοινώσουμε και αναλυτικά, τα ποσά που θα μπορέσει ο Δήμος Ρόδου να διαθέσει. Είμαστε σε συνεννόηση με τους προϊσταμένους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Μ. Ψαρά και Γ. Παπαδομαρκάκη για να προχωρήσουμε».
Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά και στο μείζον θέμα της πόλεως που παραμένει το Κυκλοφοριακό, επαναλαμβάνοντας πως η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να το εξετάσει και να δώσει ριζικές λύσεις –ξεκινώντας από τους χώρους στάθμευσης: «Αμέσως μετά την εγκατάσταση του εργολάβου για τις εργασίες στο Εθνικό Θέατρο, θα εξετάσουμε σε άλλη βάση, πλέον, το κυκλοφοριακό ξεκινώντας από την εξεύρεση χώρων στάθμευσης. Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή εάν θα βρούμε υπόγειους χώρους, ή ενοικίαση, ή αγορά χώρων κοντά στο κέντρο της πόλεως κ.λπ. Ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου, σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την ΔΕΣ ΡΟΔΑ, προωθεί μία λύση για δημιουργία 600 θέσεων στάθμευσης (με φύλαξη, κάμερες και όλα τα απαραίτητα) και με συγκοινωνία ανά πέντε λεπτά με μίνι λεωφορεία, από το πρωί έως τις 12 τη νύχτα. Εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Μαΐου. Σε λίγο, η κατάσταση θα αρχίσει να επιβαρύνεται λόγω της αύξησης των τουριστών, που περιμένουμε. Η απόσταση από την Ακαντιά, και τη Μεσαιωνική Πόλη προς το κέντρο δεν είναι μεγάλη».
Ο κ. Καρίκης αναφέρθηκε ακόμη στην συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη όπου τέθηκαν διάφορα θέματα με βάση την τελευταία απογραφή.
«Αν και ο Δήμος Ρόδου έχει αύξηση σε πληθυσμό, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου, μειώνονται από 49 σε 43. Ίσως να φαίνονται πολλές, αλλά η λειτουργικότητα δεν είναι εύκολη. Μην ξεχνάτε ότι ο ενιαίος δήμος, προέρχεται από τους πρώην 10 δήμους (με τις πρώην 10 διοικήσεις, υπηρεσίες, δημοτικά συμβούλια κ.λπ.) Συνεπώς, η συνεχής μείωση δεν μας ωφελεί. Ο κ. Σταυριανουδάκης, μας είπε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της περιστολής δαπανών –παρά το γεγονός πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση».
Οι περιοχές που παρουσιάζουν μείωση είναι αρκετές στο νησί της Ρόδου. Ωστόσο, δεν θα μειωθούν οι θέσεις των αντιδημάρχων ενώ, θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής στα τοπικά συμβούλια. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στην εκλογή συμβούλων στο προσεχές διάστημα, μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου