δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΤΕΤΑΡΤΗ 18° Αραιή συννεφιά Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρευνα ΕΣΕΕ: 2 στους 3 επιχειρηματίες «βλέπουν» επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς μετά από ένα χρόνο

news room 12 λεπτά ανάγνωση
ΕΣΕΕ

Σχεδόν 2 στους 3 επι­χει­ρη­μα­τίες (61%) θεωρούν ότι οι επι­χει­ρή­σεις τους θα επα­νέλ­θουν σε κανο­νι­κούς ρυθμούς λει­τουρ­γίας μετά από του­λά­χι­στον ένα χρόνο, σύμφωνα με τις απα­ντή­σεις που έδωσαν σε έρευνα του Ινστι­τού­του Εμπο­ρίου και Υπη­ρε­σιών της Ελλη­νι­κής Συνο­μο­σπον­δίας Εμπο­ρίου και Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για τις οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις από την παν­δη­μία.

Επίσης, σχεδόν 3 στις 4 επι­χει­ρή­σεις δεν δια­πί­στω­σαν κάποια μετα­βολή στην τιμο­λο­γιακή πολι­τική των προ­μη­θευ­τών τους από την εμφά­νιση της παν­δη­μίας.

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ διε­νήρ­γησε δύο έρευνες. Η πρώτη αφορά στις κλει­στές και πλητ­τό­με­νες εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις (δείγμα 350 επι­χει­ρή­σεων) όπου απο­τυ­πώ­νο­νται οι απόψεις των επι­χει­ρη­μα­τιών και αξιο­λο­γού­νται από αυτούς τα μέτρα ανα­κού­φι­σης έναντι των οικο­νο­μι­κών συνε­πειών της παν­δη­μίας. Επι­πλέον, απο­τι­μά­ται ο βαθμός αντα­πό­κρι­σης των κρα­τι­κών πρω­το­βου­λιών στις ανάγκες της πραγ­μα­τι­κής οικο­νο­μίας. Η δεύτερη αφορά στις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων (δείγμα 300 επι­χει­ρή­σεων) οι περισ­σό­τε­ρες από τις οποίες έμειναν ανοι­χτές σε όλη τη διάρ­κεια της κρίσης. Η πρω­το­βου­λία απο­σκο­πεί να συμ­βάλ­λει ουσια­στικά στη δια­τύ­πωση επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νων προ­τά­σεων και στη βελ­τί­ωση των υφι­στά­με­νων πολι­τι­κών, συντο­μεύ­ο­ντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρ­κεια της ύφεσης και περιο­ρί­ζο­ντας τις απώ­λειες.

Ένα σημα­ντικό εύρημα, όπως σημειώ­νε­ται από την ΕΣΕΕ, είναι η αλλαγή της κατα­να­λω­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς. Ασχέτως του ποσο­στού των κλει­στών ή πλητ­τό­με­νων επι­χει­ρή­σεων που πραγ­μα­το­ποί­ησε δια­δι­κτυα­κές πωλή­σεις σημα­ντική ήταν η αλλαγή και στις ανοι­χτές. Τηλε­φω­νι­κές παραγ­γε­λίες και αξιο­ποί­ηση δικτύων delivery για πωλή­σεις απο­τε­λούν νέα ευρή­ματα.

Επίσης, ενδια­φέ­ρον για το άμεσο μέλλον έχει η σύνδεση της εγχώ­ριας παρα­γω­γής με την εμπο­ρική επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα, κάτι που έγινε και στην κορύ­φωση της κρίσης το 2012. Δηλαδή, η δυσκο­λία στις εισα­γω­γές για μια περίοδο ίσως δώσει το χώρο στην ελλη­νική παρα­γωγή να αντα­πο­κρι­θεί στις ανάγκες της εσω­τε­ρι­κής ζήτησης. Σε αυτήν την δια­δι­κα­σία το εμπόριο εκτιμά ότι θα είναι σημα­ντι­κός πολ­λα­πλα­σια­στής και πολύ πιθανόν να συμ­βάλ­λει στην ανα­συ­γκρό­τηση του μείγ­μα­τος του ελλη­νι­κού ΑΕΠ.

Ιδιαί­τερο ενδια­φέ­ρον κατα­γρά­φηκε από τις επι­χει­ρή­σεις στη δια­τύ­πωση προ­τά­σεων, τις οποίες η ΕΣΕΕ επε­ξερ­γά­ζε­ται ώστε να τις προ­ω­θή­σει στην Πολι­τεία. Σημα­ντικό τμήμα των προ­τά­σεων αφορά στην χρη­μα­το­δό­τηση και στο ζήτημα της ρευ­στό­τη­τας. Ενδει­κτικά οι έμποροι προ­τεί­νουν:

* Ανα­στολή χρε­ώ­σεων και εξόδων κίνησης στους λογα­ρια­σμούς τρα­πε­ζών με τη χρήση e-banking

* Επι­δό­τηση των εργα­λείων για τη δημιουρ­γία ηλε­κτρο­νι­κού κατα­στή­μα­τος (e-shop)

* Ειδική μέριμνα για τις επο­χια­κές επι­χει­ρή­σεις (πάγωμα πλη­ρω­μών μέχρι την έναρξη του 2021)

* Ακα­τά­σχε­τος Λογα­ρια­σμός

* Δάνεια στους κατα­να­λω­τές (τάξεως 2.000 ευρώ) με σκοπό την ενί­σχυση της κατα­να­λω­τι­κής ζήτησης

* Εφάπαξ επι­δό­τηση για την επα­νεκ­κί­νηση της επι­χεί­ρη­σης (5.000 ευρώ).

Επι­στροφή στην κανο­νι­κό­τητα

Φαί­νε­ται ότι ανα­φο­ρικά με το χρόνο που θα χρεια­στεί για επι­στροφή στην προ COVID-19 εποχή οι έμποροι είναι αρκετά διστα­κτι­κοί. Μόλις το 19% των επι­χει­ρη­μα­τιών θεωρούν πως αρκούν 2 έως 4 μήνες για την απο­κα­τά­σταση της λει­τουρ­γίας των επι­χει­ρή­σεών τους, ενώ 19% θεωρεί ότι εντός ενός εξα­μή­νου κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αντί­θετα, σχεδόν 2 στους 3 επι­χει­ρη­μα­τίες (61%) θεωρούν ότι οι επι­χει­ρή­σεις τους θα επα­νέλ­θουν σε κανο­νι­κούς ρυθμούς λει­τουρ­γίας μετά από του­λά­χι­στον ένα χρόνο. Η άποψη των τελευ­ταίων είναι πολύ πιθανόν να οδη­γεί­ται σε αυτήν την άποψη από τις προ­βλέ­ψεις ότι η Ελλάδα θα έρθει αντι­μέ­τωπη με μία ιδιαί­τερα ισχυρή ύφεση το 2020, ενώ θα απαι­τη­θούν του­λά­χι­στον δύο χρόνια για να επα­νέλ­θει η οικο­νο­μία στην κατά­σταση που ήταν στις αρχές του 2020. Η εξέλιξη αυτή ανα­μέ­νε­ται να συρ­ρι­κνώ­σει σημα­ντικά τόσο την κατα­νά­λωση όσο και την εμπι­στο­σύνη στην αγορά.

Δια­δι­κα­σίες ένταξης επι­χει­ρή­σεων στα μέτρα

Στο ζήτημα των απα­ραί­τη­των δια­δι­κα­σιών για ένταξη των επι­χει­ρή­σεων στα μέτρα οι απόψεις των επι­χει­ρη­μα­τιών είναι μοι­ρα­σμέ­νες ισο­με­ρώς. Το 51% χαρα­κτή­ρισε τις δια­δι­κα­σίες για την ένταξη της επι­χεί­ρη­σής τους στα μέτρα ανα­χαί­τι­σης των συνε­πειών της παν­δη­μίας από «πολύ» έως «αρκετά» περί­πλο­κες. Στη δια­μόρ­φωση αυτού του ποσο­στού ενδε­χο­μέ­νως σημα­ντικό ρόλο να δια­δρα­μά­τι­σαν οι διά­φο­ρες, κατά σειρά, ανα­κοι­νώ­σεις αλλά και η στα­διακή εφαρ­μογή πακέτων μέτρων καθώς καθί­στα­ντο στα­διακά αισθη­τές οι επι­πτώ­σεις της παν­δη­μίας στην οικο­νο­μία και στην κοι­νω­νία. Από την άλλη πλευρά, το 48% των επι­χει­ρη­μα­τιών βρήκε τις γρα­φειο­κρα­τι­κές απαι­τή­σεις «λίγο» ή «καθόλου» περί­πλο­κες. Πάντως, το υψη­λό­τερο ποσοστό απα­ντή­σεων συγκε­ντρώ­θηκε στις κατη­γο­ρίες «αρκετά» και «λίγο».

Βαθμός ενη­μέ­ρω­σης για τα μέτρα

Η παρα­πάνω εικόνα αντι­στρέ­φε­ται ως ένα βαθμό σε ό,τι αφορά την ενη­μέ­ρωση των επι­χει­ρη­μα­τιών για την ένταξή στα μέτρα. Δύο στους τρεις επι­χει­ρη­μα­τίες (64%) δηλώ­νουν ότι ενη­με­ρώ­θη­καν «πολύ» ή «αρκετά» εύκολα σχετικά με τις δια­δι­κα­σίες ένταξης των επι­χει­ρή­σεών τους σε κάποια από τις υφι­στά­με­νες ρυθ­μί­σεις. Αντί­θετα, το 35% των επι­χει­ρη­μα­τιών συνά­ντησε εμπόδια στην ενη­μέ­ρωση. Κομβικό ρόλο σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανό να δια­δρα­μά­τισε τόσο το ενη­με­ρω­τικό site της ΕΣΕΕ και η τηλε­φω­νική γραμμή ενη­μέ­ρω­σής όσο και η εξοι­κεί­ωση του επι­χει­ρη­μα­τία με πηγές ενη­μέ­ρω­σης όπως το δια­δί­κτυο αλλά και η συνερ­γα­σία με τον λογιστή του.

Δια­δι­κτυα­κές πωλή­σεις

Από τις κλει­στές και πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις μόνο το 21% έκανε δια­δι­κτυα­κές πωλή­σεις ήδη πριν την έναρξη της παν­δη­μίας ενώ μόλις το 2% ξεκί­νησε μετά την έναρξη. Το τελευ­ταίο εύρημα δεν προ­κα­λεί εντύ­πωση. Η δυνα­τό­τητα δια­δι­κτυα­κών πωλή­σεων προ­ϋ­πο­θέ­τει την κατάλ­ληλη υποδομή και ένα ελά­χι­στο επίπεδο εξοι­κεί­ω­σης με τις νέες τεχνο­λο­γίες, ενώ οι διά­φο­ροι περιο­ρι­σμοί (πίεση χρόνου, επι­χει­ρή­σεις υπό καθε­στώς απα­γό­ρευ­σης λει­τουρ­γίας, εύρεση κατάλ­λη­λου προ­σω­πι­κού σε περιό­δους ρευ­στό­τη­τας κ.λπ.) δεν ευνοούν το συγκε­κρι­μένο εγχεί­ρημα. Παράλ­ληλα, το ιδιαί­τερα υψηλό ποσοστό των επι­χει­ρή­σεων που δεν είναι σε θέση να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει δια­δι­κτυα­κές πωλή­σεις υπο­γραμ­μί­ζει την ανάγκη τεχνο­λο­γι­κού εκσυγ­χρο­νι­σμού των εμπο­ρι­κών κατα­στη­μά­των και ανα­βάθ­μι­σης των ηλε­κτρο­νι­κών τους υπη­ρε­σιών.

Απο­τε­λέ­σματα δια­δι­κτυα­κών πωλή­σεων

Σύμφωνα με τις απα­ντή­σεις, ακόμα και οι επι­χει­ρή­σεις που δια­θέ­τουν υπο­δο­μές ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρίου δεν φαί­νε­ται να είναι σε θέση να αντι­στρέ­ψουν τη γενική πτωτική τάση του κύκλου εργα­σιών, καθώς 6 στις 10 επι­χει­ρή­σεις παρου­σιά­ζουν μείωση των πωλή­σεων τους.

Ωστόσο, υπο­γραμ­μί­ζο­νται τα πλε­ο­νε­κτή­ματα του «ψηφια­κού μετα­σχη­μα­τι­σμού» τα οποία απο­κρυ­σταλ­λώ­νο­νται στο γεγονός πως 2 στις 10 επι­χει­ρή­σεις σημειώ­νουν αύξηση των πωλή­σεων τους εν μέσω της παν­δη­μίας, γεγονός που τεκ­μη­ριώ­νει τη μεταλ­λαγή της κατα­να­λω­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μίας και την ανάγκη προ­σαρ­μο­γής των επι­χει­ρή­σεων στις νέες συν­θή­κες.

Εξει­δί­κευση των μέτρων

Η εξει­δί­κευση των μέτρων που υιο­θέ­τησε η κυβέρ­νηση κρί­νε­ται εν γένει απο­δε­κτή από τις εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις με το βαθμό κρι­σι­μό­τη­τας τους να παρου­σιά­ζει μια αξιο­πρό­σε­κτη ομοιο­γέ­νεια μεταξύ των δια­φο­ρε­τι­κών κατη­γο­ριών. Σχεδόν το σύνολο των μέτρων θεω­ρού­νται ως ιδιαί­τερα σημα­ντικά, με τις απα­ντή­σεις «αρκετά» και «πολύ» να κυμαί­νο­νται από το 54% έως το 73% για το εν λόγω πακέτο παρεμ­βά­σεων.

Πρώτα στη θετική αξιο­λό­γησή 73% κατα­τάσ­σο­νται τα μέτρα που δίνουν τη δυνα­τό­τητα έκπτω­σης επί της οφειλής για τις ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές και για τις φορο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις (3 στις 4 επι­χει­ρή­σεις). Παράλ­ληλα, τα μέτρα που σχε­τί­ζο­νται με την ανα­στολή των προ­θε­σμιών λήξης για αξιό­γραφα/επι­τα­γές (72%) αλλά και της ανα­στο­λής των φορο­λο­γι­κών/ασφα­λι­στι­κών υπο­χρε­ώ­σεων περι­γρά­φο­νται επίσης ως ιδιαί­τερα κρίσιμα. Σημα­ντική αποδοχή (70%) κατα­γρά­φε­ται και στην κρατική επι­δό­τηση επι­το­κίου των ενή­με­ρων επι­χει­ρη­μα­τι­κών δανείων.

Οι κατη­γο­ρίες μέτρων που απο­λαμ­βά­νουν τους χαμη­λό­τε­ρους βαθμούς κρι­σι­μό­τη­τας είναι το ειδικό μέτρο της «επι­στρε­πτέας προ­κα­τα­βο­λής», όπου το 31% το θεωρεί από λίγο έως και καθόλου σημα­ντικό, αλλά και η κατα­βολή του μειω­μέ­νου δώρου του Πάσχα από τους εργο­δό­τες έως και τα τέλη Ιούνη του 2020, όπου το 37% του απο­δί­δει από μικρή μέχρι και ελά­χι­στη σπου­δαιό­τητα. Βέβαια, σε σχέση με την επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή, εντύ­πωση προ­κα­λεί το γεγονός ότι ποσοστό 11% των επι­χει­ρη­μα­τιών δήλωσε ότι δεν γνω­ρί­ζει ή δεν απαντά, γεγονός που φαί­νε­ται να σχε­τί­ζε­ται με το γεγονός πως το 7% δηλώνει ότι δεν είναι ενη­με­ρω­μένο σχετικά με το μέτρο.

Ανα­μόρ­φωση των μέτρων

Το μέτρο που οι επι­χει­ρή­σεις θεωρούν ότι χρήζει ανα­δια­μόρ­φω­σης σε μεγα­λύ­τερο βαθμό είναι η κατα­βολή απο­ζη­μί­ω­σης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ, αφού περισ­σό­τε­ρες από τις μισές επι­χει­ρή­σεις φαί­νε­ται να επι­θυ­μούν μια πιο γεν­ναιό­δωρη προ­σέγ­γιση. Αυτό το εύρημα σχε­τί­ζε­ται με την απουσία κάποιου σχε­τι­κού μέτρου μη επι­στρε­πτέας χρη­μα­το­δό­τη­σης (επι­δό­τηση) το οποίο θα μετα­φρα­στεί σε άμεση αύξηση της ρευ­στό­τη­τας. Επι­πρό­σθετα, πάνω από τέσ­σε­ρις στις δέκα επι­χει­ρή­σεις θα επι­θυ­μού­σαν μια δια­φο­ρε­τική δια­μόρ­φωση του μέτρου σχετικά με την κατα­βολή του ενοι­κίου, το οποίο και απο­τε­λεί το υπ’ αριθμόν σημα­ντι­κό­τερο πάγιο έξοδο της επι­χεί­ρη­σης από όσες κατα­βάλ­λουν μίσθωμα. Επι­πλέον, το 40% των επι­χει­ρή­σεων θεωρεί ανα­γκαία την περαι­τέρω μείωση των ενοι­κίων.

Οι ανα­στο­λές πλη­ρω­μής των ασφα­λι­στι­κών και φορο­λο­γι­κών υπο­χρε­ώ­σεων, των ρυθ­μι­σμέ­νων οφειλών αλλά και των αξιο­γρά­φων/επι­τα­γών έχουν κερ­δί­σει μια αξιό­λογη αποδοχή αφού λιγό­τε­ρες από τέσ­σε­ρις στις δέκα επι­χει­ρή­σεις θα ήθελαν μια δια­φο­ρε­τική σύνθεση των μέτρων. Τέλος ζητή­ματα όπως η κρατική επι­δό­τηση επι­το­κίου των ενή­με­ρων επι­χει­ρη­μα­τι­κών δανείων, η ανα­στολή της σύμ­βα­σης εργα­σίας των εργα­ζο­μέ­νων της επι­χεί­ρη­σης αλλά και η κατα­βολή μειω­μέ­νου δώρου Πάσχα από τους εργο­δό­τες έως και τα τέλη Ιούνη φαί­νε­ται ότι δεν απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τητά τους.

Έρευνα στις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων (ΚΑΔ 47.2)

O κλάδος των τρο­φί­μων απο­τε­λεί τον τρίτο αριθ­μη­τικά σημα­ντι­κό­τερο κλάδο του λια­νι­κού εμπο­ρίου, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 15,2% του συνόλου των επι­χει­ρή­σεων λια­νι­κής πώλησης. Το στοι­χείο αυτό σε συν­δυα­σμό με το γεγονός ότι σε όλη τη διάρ­κεια της κρίσης COVID-19 η πλειο­ψη­φία αυτών των επι­χει­ρή­σεων παρέ­μει­ναν ανοι­χτές κατέ­στησε απα­ραί­τητη την μελέτη τους σε μια δια­κριτή έρευνα. Η έρευνα που διε­νερ­γή­θηκε ήταν τηλε­φω­νική με χρήση δομη­μέ­νου ερω­τη­μα­το­λο­γίου σε δείγμα 300 επι­χει­ρή­σεων του κλάδου των τρο­φί­μων, εφαρ­μό­ζο­ντας στρω­μα­το­ποι­η­μένη δειγ­μα­το­λη­ψία σε δύο στάδια.

Ανα­λυ­τικά τα απο­τε­λέ­σματα:

– Μετα­βολή κύκλου εργα­σιών και αγορών εμπο­ρευ­μά­των από την έναρξη της παν­δη­μίας σε σύγκριση με περυ­σινή αντί­στοιχη περίοδο

Οι 2 στις 3 επι­χει­ρή­σεις (65%) του κλάδου των τρο­φί­μων κατέ­γρα­ψαν μείωση του κύκλου εργα­σιών για το διά­στημα από αρχές Μαρτίου έως μέσα Απρι­λίου σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2019, ενώ 1 στις 5 (19%) δήλωσε στα­σι­μό­τητα. Ωστόσο το 16%, σχεδόν 1 στις 6 κατέ­γραψε αύξηση των πωλή­σεών του σε ετήσια βάση.

Οι μετα­βο­λές αυτές ωστόσο δεν είναι ομοιό­μορ­φες. Έτσι, παρου­σιά­ζε­ται σημα­ντική δια­φο­ρο­ποί­ηση μεταξύ της λια­νι­κής πώλησης φρούτων και λαχα­νι­κών (μη πλητ­τό­με­νες) και του λια­νι­κού εμπο­ρίου ψωμιού. Εδώ στην πρώτη περί­πτωση το 33% των επι­χει­ρή­σεων κατέ­γραψε αύξηση στις πωλή­σεις σε αντί­θεση με τη δεύτερη που μόνο το 3% είχε αύξηση. Κατ’ ανα­λο­γία στις επι­χει­ρή­σεις φρούτων λαχα­νι­κών μείωση είχε το 43% έναντι 80% των φούρνων και 65% για το σύνολο του κλάδου. Στο παρα­πάνω εύρημα να σημειω­θεί ότι τα φρούτα και τα λαχα­νικά κατα­να­λώ­νο­νται άμεσα και δεν απο­τε­λούν προ­ϊ­ό­ντα που μπορούν να δια­τη­ρη­θούν για μεγάλο χρονικό διά­στημα. Όμοια αλλά με πολύ χαμη­λό­τερη ένταση καλύ­τερη φαί­νε­ται να είναι και η εικόνα της κατη­γο­ρίας λιανικό εμπόριο άλλων τρο­φί­μων (47.29, είδη τρο­φί­μων, βιο­λο­γικά τρόφιμα, μπα­χα­ρικά κτλ).

Σημα­ντική δια­φο­ρο­ποί­ηση φαί­νε­ται να παρα­τη­ρεί­ται με βάση το κρι­τή­ριο του συνο­λι­κού ετήσιου κύκλου εργα­σιών της επι­χεί­ρη­σης, καθώς στις επι­χει­ρή­σεις με σχετικά μεγα­λύ­τερο κύκλο εργα­σιών εμφα­νί­ζο­νται καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις σε σύγκριση με τις μικρό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις στο υπό διε­ρεύ­νηση διά­στημα. Πιο συγκε­κρι­μένα, στις επι­χει­ρή­σεις με έως 20.000 ευρώ ετήσιο κύκλο εργα­σιών, η πλειο­νό­τητα των επι­χει­ρη­μα­τιών, περίπου 3 στους 4, δήλωσε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2019, ενώ για τις επι­χει­ρή­σεις από 20.000 ευρώ και άνω η ανα­λο­γία εμφα­νί­ζε­ται πολύ χαμη­λό­τερη, 5-6 στους 10.

– Αγορές εμπο­ρευ­μά­των

Οι μισές επι­χει­ρή­σεις απά­ντη­σαν στην κρίση COVID-19 με μείωση αγορών εμπο­ρευ­μά­των σε σύγκριση με το 2019, ενώ 1 στις 3 (35%) δια­τή­ρησε σταθερό το ύψος των προ­μη­θειών της. Ωστόσο 14% των επι­χει­ρή­σεων και παρά τις αντί­ξοες φετινές επι­κρα­τού­σες συν­θή­κες λόγω παν­δη­μίας αύξησε τις αγορές εμπο­ρευ­μά­των σε σύγκριση με το αντί­στοιχη περσινή περίοδο.

– Μετα­βολή στην απα­σχό­ληση από την έναρξη της κρίσης COVID-19.

Καμία από τις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων δεν αύξησε το προ­σω­πικό της από την έναρξη της παν­δη­μίας, την ίδια στιγμή που 1 στις 4 (24%) επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώ­μα­τος ανα­στο­λής των συμ­βά­σεων εργα­σίας των μισθω­τών της για 45 ημέρες/διά­στημα της κρίσης. Μόλις το 2% των εργο­δο­τών προ­χώ­ρησε σε απόλυση μέρους ή του συνόλου του προ­σω­πι­κού της. Η συντρι­πτική πλειο­νό­τητα των επι­χει­ρή­σεων, περίπου 3 στις 4 δεν προέβη σε κάποια ενέρ­γεια μετα­βο­λής του αριθμού των εργα­ζο­μέ­νων της.

– Μετα­βολή των τιμών αγοράς.

Σχεδόν 3 στις 4 επι­χει­ρή­σεις δεν δια­πί­στω­σαν κάποια μετα­βολή στην τιμο­λο­γιακή πολι­τική των προ­μη­θευ­τών τους από την εμφά­νιση της παν­δη­μίας. Αντί­θετα το 16% κατέ­γραψε αύξηση και μόνο το 9% μείωση του κόστους προ­μή­θειας των εμπο­ρευ­μά­των τους. Το στοι­χείο αυτό φανε­ρώ­νει εκτός των άλλων και την καλή σχέση ανάμεσα στο χον­δρικό και λιανικό εμπόριο αφού το 83% είτε δεν είδε μετα­βολή είτε είδε μείωση στις τιμές χον­δρι­κής.

– Μετα­βολή της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας στο κατά­στημα.

Οι 7 στις 10 επι­χει­ρή­σεις κατέ­γρα­ψαν μείωση της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μίας. Από τις υπό­λοι­πες ποσοστό 15% δεν κατέ­γραψε καμία μετα­βολή. Υπάρχει όμως και ένα 15% που παρα­τή­ρη­σαν αύξηση της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας από την πελα­τεία τους. Αντί­στοιχα τα κατα­στή­ματα λια­νι­κού εμπο­ρίου φρούτων και λαχα­νι­κών παρου­σιά­ζουν καλύ­τερη εικόνα και σε όρους επι­σκε­ψι­μό­τη­τας. Εύρημα που επι­βε­βαιώ­νει την καλύ­τερη επίδοσή τους σε σύγκριση με τις υπό­λοι­πες κατη­γο­ρίες τρο­φί­μων. Στον αντί­ποδα τόσο τα κατα­στή­ματα λια­νι­κού εμπο­ρίου ψαριών, όσο και οι φούρνοι παρου­σιά­ζουν μια εντο­νό­τερα αρνη­τική εικόνα.

Όσον αφορά στη μετα­βολή της επι­σκε­ψι­μό­τη­τας στο κατά­στημα, μεταξύ της χαμη­λό­τε­ρης και ενδιά­με­σης κατη­γο­ρίας τζίρου δε φαί­νε­ται να σημειώ­νο­νται ιδιαί­τε­ρες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις. Αντί­θετα, σημειώ­νε­ται ισχυρή δια­φο­ρο­ποί­ηση με τις επι­χει­ρή­σεις με υψη­λό­τερο κύκλο εργα­σιών (100.000 ευρώ και άνω). Συγκε­κρι­μένα, στις επι­χει­ρή­σεις με ετήσιο κύκλο εργα­σιών έως 20.000 ευρώ σχεδόν οι 8 στις 10 σημειώ­νουν μειω­μένη επι­σκε­ψι­μό­τητα σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2019, με παρεμ­φε­ρείς επι­δό­σεις και για εκείνες με ετήσιο τζίρο έως 100.000 ευρώ (7 στις 10). Του­να­ντίον, το αντί­στοιχο ποσοστό για τις άνω των 100.000 είναι κατά πολύ χαμη­λό­τερο (40%).

– Μετα­βολή μέσης αξίας αγοράς ανά πελάτη.

Για ένα αρκετά σημα­ντικό ποσοστό (25%) η μέση αξία αγορών ανά πελάτη αυξή­θηκε. Βέβαια λίγο περισ­σό­τε­ρες από τις μισές επι­χει­ρή­σεις ισχυ­ρί­στη­καν πως συντε­λέ­στηκε μείωση της μέσης αξίας αγοράς ανά πελάτη από την εμφά­νιση της παν­δη­μίας, με 1 στις 5 να δηλώνει στα­σι­μό­τητα και 1 στις 4 δια­πί­στωσε αύξηση της μέσης αξίας αγοράς ανά πελάτη.

– Υπη­ρε­σία παρά­δο­σης κατ΄ οίκον στα κατα­στή­ματα τρο­φί­μων.

Ένα από το ενδια­φέ­ρο­ντα ευρή­ματα της έρευνας συν­δέ­ε­ται με την αλλαγή στις κατα­να­λω­τι­κές συνή­θειες. Έτσι ενώ σε ποσοστό 39% η υπη­ρε­σία παρά­δο­σης στο σπίτι προ­ϋ­πήρχε και ήταν δια­θέ­σιμη από τις επι­χει­ρή­σεις τρο­φί­μων ακόμη και πριν την έναρξη της παν­δη­μίας, το 35% την υιο­θε­τεί για πρώτη φορά τώρα. Με την επιβολή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων μετα­κί­νη­σης των πολιτών εξαι­τίας της παν­δη­μίας, 1 στις 3 υιο­θέ­τη­σαν την υπη­ρε­σία παρά­δο­σης κατ΄ οίκον, επι­δει­κνύ­ο­ντας ισχυρή προ­σαρ­μο­στι­κό­τητα στις νέες συν­θή­κες και απαι­τή­σεις του κατα­να­λω­τι­κού κοινού, με γνώμονα τη διευ­κό­λυνση των πελατών τους, την εξυ­πη­ρέ­τηση των ευπαθών ομάδων αλλά και την αντι­με­τώ­πιση του αντα­γω­νι­σμού. Αντί­θετα, 1 στις 4 επι­χει­ρή­σεις εξα­κο­λου­θεί να μην προ­σφέ­ρει τη συγκε­κρι­μένη δυνα­τό­τητα στους κατα­να­λω­τές του. Επίσης, οριακά φαί­νε­ται να δια­φέ­ρει η εικόνα στους επι­μέ­ρους κλάδους λια­νι­κής πώλησης κρέατος και ψαριών (48% και 43% αντί­στοιχα), ανα­φο­ρικά με εκεί­νους που ξεκί­νη­σαν τη συγκε­κρι­μένη υπη­ρε­σία εν μέσω της παν­δη­μίας.

– Δια­μόρ­φωση ωραρίου κατα­στη­μά­των λόγων της παν­δη­μίας.

Σχετικά με τη δια­μόρ­φωση του ωραρίου των κατα­στη­μά­των λόγω παν­δη­μίας, οι επι­χει­ρη­μα­τίες μοι­ρά­ζο­νται σχεδόν ισο­με­ρώς, καθώς το ήμισυ δεν τρο­πο­ποί­ησε το ωράριο του κατα­στή­μα­τός, με τις υπό­λοι­πες μισές να κινού­νται προς την αντί­θετη κατεύ­θυνση, προ­σαρ­μο­ζό­με­νες στις ανάγκες της τρέ­χου­σας συγκυ­ρίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.