Τοπικές Ειδήσεις

Π. Kουρουμπλής από τη Pόδο: «Πρέπει να ανατρέψουμε την πορεία του εθνικισμού και του σοβινισμού»

Θα πρέπει να ανατραπεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το γκρεμό και η εθνικιστική στροφή που έχει πάρει, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Ρόδο, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Έχουμε μπροστά μας μία μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, που διαφέρει ριζικά από άλλες αναμετρήσεις στο παρελθόν, όπου η ψήφος ήταν χαλαρή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κομβικό σημείο, ζει τον παλμό ενός πυροδοτούμενου Ευρωσκεπιστικισμού, που αμφισβητεί τους θεσμούς. Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης των θεσμών της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τα πράγματα. Ζούμε σε μία Ευρώπη με θεσμούς που δεν είναι ενοποιημένοι, όπως π.χ. το Eurogroup. Είναι ανάγκη να προκύψει μία Ευρώπη που θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να μην αποδειχθεί ιστορικά ότι θα είναι μία ήπειρος που οδηγείται όπως ο υπνοβάτης στο γκρεμό χωρίς να αντισταθεί. Για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία του εθνικισμού και του σοβινισμού, θα πρέπει να αναδειχθούν οι δυνάμεις που θα το κάνουν».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή απαντά σε όλα εκείνα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη. «Άρχισε να γίνεται κατανοητό σε πολλούς προοδευτικούς κύκλους ότι κανένας δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια. Όλοι μαζί μπορούμε να προβάλουμε ένα νέο αφήγημα για την Ευρώπη που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του ευρωπαίου πολίτη για να συστρατευθεί σε μία προσπάθεια ανοίγματος ενός νέου ορίζοντα. Η Ευρώπη πρέπει να προβάλει ένα άλλο μοντέλο παραγωγικό σε σχέση με αυτό που προβάλλει η Κίνα και η Ινδία που στηρίζεται στη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων. Να συγκρουστεί με τις πολυεθνικές, καθώς δεν μπορούν να αρπάζουν τον πλούτο κάποιων λαών και να τον φορολογούν εκεί που τους βολεύει. Θέλουμε μία Ευρώπη που θα φορολογήσει τους κολοσσούς του διαδικτύου, που θα ενισχύει το προϋπολογισμό της για μία ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και που θα προβάλλει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με δυναμική παρέμβαση των νέων τεχνολογικών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μπουν στο μουσείο τα κοινωνικά δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.
Στη συνέχεια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε τη χώρα σε πλήρη κατάρρευση. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Ρόδου, είπε ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας ήταν χρεωκοπημένα και υποστελεχωμένα και ότι πλέον γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανατραπούν όλα αυτά και να ενισχυθούν οι τομείς πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε τους κοινωνικούς κραδασμούς. Σταθεροποίησε την οικονομική κατάσταση της χώρας, πράγμα που δεν σημαίνει ότι έχει φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται ακόμη μία ευκαιρία ώστε να ολοκληρώσει το έργο του και να οδηγηθεί η χώρα στο δρόμο που πρέπει.
Τέλος, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει σταδιακά το ΔΝΤ από τη χώρα! «Το χρέος που άλλοι δημιούργησαν θα το αγοράσει η Κυβέρνηση και σιγά-σιγά θα διώξουμε το ΔΝΤ από τη χώρα. Προστατεύσαμε τους κατατρεγμένους της κρίσης και κάποιοι έχουν το θράσος να σχολιάζουν αρνητικά την επιδοματική πολιτική που ήταν αναγκαία για να κρατήσει όρθια ολόκληρη την κοινωνία».
Για τη μετακίνησή του από την κεντρική πολιτική σκηνή ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δέχθηκε με χαρά την πρόκληση και την πρόταση του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι εάν τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος μέσα από την ΕΕ για τη χώρα. Θεωρεί δε πρόκληση το γεγονός ότι ψηφίζεται σε όλη την Ελλάδα.
Ερωτώμενος να σχολιάσει την επίθεση του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει πολιτικές προεκτάσεις και ότι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Από τη στιγμή που είμαι πολιτικός, δεν ζήτησα να μου χαριστεί κανείς και γνωρίζετε καλά ότι δεν μου χαρίστηκε κανένας. Δεν το επιζήτησα ποτέ. Ο κ. Κυμπουρόπουλος είναι πλέον πολιτικό πρόσωπο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη. Θα δεχθώ ότι ο κ. Πολλάκης δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί με το ζήτημα. Όμως βλέπουμε τη συναισθηματική πλευρά του θέματος, ενώ το ζήτημα είναι πολιτικό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου