Ειδήσεις

Σόιμπλε: Βέτο στα 1,2 δισ ευρώ-Δεν βλέπουμε λόγο επιστροφής τους

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε δήλωσε «χωρίς συναισθηματισμούς» ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά το μνημόνιο. Και επιβεβαίωσε πως το Βερολίνο αρνήθηκε την επιστροφή του 1,2 δισ ευρώ στο TXS από τον EFSF.

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε

«Εγώ βλέπω τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμούς και βλέπω μόνο τα γεγονότα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ.

Και πρόσθεσε:

«Δεν καταθέσαμε στην Μπούντεσταγκ ένα νέο ή τροποποιημένο πρόγραμμα προς ψήφιση, αλλά η Βουλή επιμήκυνε το ισχύον πρόγραμμα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου και του Μνημονίου το οποίο αποτελεί τη βάση του (προγράμματος). Περί αυτού πρόκειται. Και σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι υπάρχει, στο πλαίσιο του ισχύοντος Μνημονίου, περιθώριο ευελιξίας. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η ελληνική πλευρά υποβάλει προτάσεις ώστε να αντικαταστήσει ισχύοντα στοιχεία του Μνημονίου με άλλα, αυτό είναι ελεύθερη να το κάνει. Στο τέλος όμως, όταν η ελληνική πλευρά υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, χρειαζόμαστε παραταύτα ένα συνολικό πακέτο όπου στο τέλος θα “βγαίνουν” και οι αριθμοί».

«Όχι» στην επιστροφή των 1,2 δισ. από τον EFSF

Ο κ. Γιέγκερ εμφανίστηκε αντίθετος και στην επιστροφή των 1,2 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ από τον EFSF, σημειώνοτας ότι «δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση».

«Ο EFSF διέθεσε στην Ελλάδα πόρους προκειμένου να διασφαλιστούν τα στρες τεστ των τραπεζών, τα οποία ήταν θετικά. Δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση αυτών των πόρων. Στην απόφασή του το Eurogroup 20.2.15 αποφάσισε ομόφωνα αυτοί οι πόροι να επιστραφούν στον EFSF. Εκεί βρίσκονται τώρα», σημείωσε ο κ. Γιέγκερ.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την επιχειρηματολογία πώς θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα για τα οποία γίνεται τώρα συζήτηση να δικαιολογηθούν σε αυτό το πλαίσιο. Εάν θέλει κανείς να συζητήσει για αυτό, θα έπρεπε πρώτα να απευθυνθεί στο Eurogroup και να πάρει μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να ελευθερωθούν αυτοί οι πόροι», δήλωσε ο κ. Γιέγκερ σε αλλεπάλληλες σχετικές ερωτήσεις και τόνισε ότι «οι πόροι που βρίσκονται πάλι στον EFSF στο Λουξεμβούργο είναι κατά την άποψή μας δεσμευμένοι για συγκεκριμένο σκοπό, διότι είχαν προβλεφθεί για την περίπτωση ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών»

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου