Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη στη Ρόδο η πρώτη πανελλαδικά Τοπική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας

Ενα ακόμη σημαντικό βήμα για την καλύτερη συνεργασία των σωματείων εργαζομένων που έχουν σχέση με τον Τουρισμό, έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου με την υπογραφή της Τοπικής Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, τριετούς διάρκειας, μεταξύ του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Ο Κολοσσός’, της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου και της Επιθεώρησης Εργασίας.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ο πρόεδρος των πρακτόρων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι πρόεδροι των δύο σωματείων Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων κ.κ. Σωτήρης Δρακιού και Γιώργος Κρυστάλλης, ο προϊστάμενος του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Γιώργος Στάθης, τα μέλη του δ.σ. του ΕΚΡ κ.κ. Νίκος Τριπολίτης, Θανάσης Σταμούλης και Ηλίας Μπούκλας.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ξεκινώντας ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή λέγοντας πως είναι μια σημαντική μέρα: «Η υπογραφή αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη για όλους και κυρίως για τους εργαζόμενους στα τουριστικά λεωφορεία. Υπογράψαμε την Τοπική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, τριετούς διάρκειας, η οποία εξασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη και την συνέχιση της αγαστής συνεργασίας που έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ώστε από κοινού να είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν. Όπως ξέρουμε όλοι, η περσινή σεζόν ήταν πολύ περιορισμένη, με πολύ μεγάλες απώλειες εσόδων τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επαγγελματίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό. Αυτή η σύμβαση είναι η πρώτη που υπογράφεται σε πανελλαδικό επίπεδο, έχοντας μια σημαντική αύξηση για τους εργαζόμενους, η οποία εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και όλες οι πλευρές που εμπλέκονται αναγνωρίζουν την σημασία αυτής της σχέσης που προϋποθέτει καλό εργασιακό περιβάλλον. Το μόνο που θα μας απασχολήσει από εδώ και στο εξής είναι μόνο το πότε θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να φτάσουμε στην υπογραφή αυτής της σύμβασης υπό όρους, οι οποίοι εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της εργασιακής σχέσης στη Ρόδο».
Ο πρόεδρος του Πανδωδεκανησιακού Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων κ. Σωτήρης Δρακιού, δήλωσε τα εξής: «Ύστερα από μερικές μέρες διαπραγματεύσεων καταφέραμε να υπογράψουμε αυτή την σύμβαση αποφεύγοντας το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων οι οποίες μόνον κακό κάνουν στον τουρισμό. Θυμόμαστε όλοι πριν τρία χρόνια τι έγινε στην προσπάθειά μας να υπογράψουμε μια σύμβαση. Φέτος, ο στόχος μας ήταν να αποφύγουμε όλη την ταλαιπωρία και τα καταφέραμε. Η σύμβαση έχει πάρα πολύ καλούς όρους για τους εργαζόμενους κι ευχόμαστε να πάει καλά η φετινή σεζόν, αφού ο τουρισμός για τη Ρόδο είναι ο βασικός μοχλός της οικονομίας. Εάν όμως δεν υπάρχουν οι συμβάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η περίοδος. Η εργασιακή ειρήνη είναι το Α και το Ω για όλους. Μέσα στη σύμβαση προβλέπονται μειωμένες αποδοχές για το Νοέμβριο –κι ευχαριστώ τους οδηγούς που συμφώνησαν σε αυτό- προκειμένου να δώσουμε κίνητρο στους τουρ οπερέιτορς για καλύτερα και φτηνότερα πακέτα με απώτερο στόχο, φέτος να καταφέρουμε την επιμήκυνση». Ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα σωματεία της χώρας, όπως στην Κρήτη, στην Κέρκυρα κ.λπ. να πράξουν το ίδιο.
Επιπλέον, ο κλάδος ενώ είχε ανακοινώσει σειρά κινητοποιήσεων λόγω της πανδημίας που οδήγησε στην έλλειψη εσόδων, ενώ δεν εισακούστηκαν τα αιτήματα προς την κυβέρνηση, τελικά δεν προχώρησαν. «Προς το παρόν έχουμε λάβει κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές και μόλις πρόσφατα, μας ανακοίνωσαν ότι μειώνονται τα τέλη κατά 50%, ενώ μας υποσχέθηκαν μια οικονομική ενίσχυση έως 15 Μαρτίου…»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης είπε τα εξής: «Σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε, δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Επικρατεί ανασφάλεια τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους εργαζόμενους και είναι σημαντική η υπογραφή αυτής της σύμβασης που έχει ως παράμετρο την καλή συνεργασία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και με προοπτική για τρία χρόνια με αυξήσεις. Όλοι έκαναν τις υποχωρήσεις τους και φτάσαμε ως εδώ. Είναι ένα βήμα για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ευχόμαστε να αλλάξει το κλίμα πολύ σύντομα…»
Μιλώντας ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Ρόδου ‘Ο Κολοσσός’ κ. Γιώργος Κρυστάλλης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του από την υπογραφή της σύμβασης, λέγοντας πως «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας που έχουμε μεταξύ μας», ευχαριστώντας όλες τις πλευρές για την συμμετοχή τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου