Τοπικές Ειδήσεις

Συζητήθηκε η τρίτη αίτηση στη Ρόδο για διόρθωση καταχώρισης φύλου

Συζητήθηκε προχθές ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου η τρίτη αίτηση για διόρθωση καταχώρισης φύλου, με βάση τον πολυσυζητημένο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον οποίο απλουστεύθηκαν όλες οι διαδικασίες για τη μεταβολή του φύλου διεμφυλικών προσώπων.
Η αιτούσα είναι ηλικίας 26 ετών, δεν είναι έγγαμη και διαθέτει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα. Κατά τη γέννησή της συντάχθηκε από τη Ληξίαρχο του Δήμου Ρόδου ληξιαρχική πράξη γέννησης, η οποία αναγράφει ότι η μητέρα της, γέννησε θήλυ τέκνο.
Κατόπιν της βάπτισής της, σύμφωνα με τους κανόνες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεγράφη στην ανωτέρω ληξιαρχική πράξη το κύριο όνομα που έλαβε.
Ωστόσο, όπως τονίζει, από μικρή ηλικία παρουσίαζε διαταραχή ταυτότητας φύλου (θήλεως προς άρρεν), καθώς διαφαινόταν ότι ο τρόπος, με τον οποίο βίωνε το φύλο της, αλλά και η προσωπική αίσθηση του σώματός της αντιστοιχούσε περισσότερο προς τα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε άρρενα άτομα.
Επιπλέον, οι επιλογές της, τόσο στην εμφάνιση (ένδυση, υπόδηση, κόμμωση) όσο και στα ενδιαφέροντα του ελεύθερου χρόνου της, ταυτίζονταν με τις επιλογές των αρρένων παρά με αυτές των θηλέων.
Περαιτέρω, ήδη από την εφηβεία της γνωστοποίησε με ρητό τρόπο στους οικείους της, και δη στους γονείς της, ότι η προσωπικότητά της αναπτυσσόταν περισσότερο προς τα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε άρρενα άτομα.
Στη συνέχεια, από το έτος 2019, υιοθέτησε και άρρεν όνομα, λόγω της πρόδηλης εμφάνισής της ως αγόρι, με το οποίο τον προσφωνούσαν έκτοτε ο φιλικός και συγγενικός του περίγυρος.
Παράλληλα, και η κοινωνική έκφραση του φύλου της προσιδιάζει σε άρρεν άτομο, ενώ ζει, όπως τονίζει, στο ρόλο του επιθυμητού φύλου στον κοινωνικό του περίγυρο με απόλυτη επιτυχία.
Η αλλαγή των στοιχείων στην ταυτότητά της συνιστάται, όπως εξηγεί, ως απολύτως αναγκαία υπέρ της προάσπισης της καλής ψυχικής υγείας και υπέρ της περαιτέρω εξασφάλισης της ποιότητας ζωής, προσωπικά και κοινωνικά.
Επισημαίνει ακόμη ότι το άρρεν φύλο, το όνομα και το επώνυμο αποτελούν για εκείνη απαραίτητα και μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς της, με τα οποία την γνωρίζουν στο κοινωνικό περιβάλλον.
Η υφισταμένη δε αναντιστοιχία ανάμεσα στην ταυτότητα φύλου και στο καταχωρισμένο φύλο της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή ζωή της και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σύγχυση στις συναλλαγές της.
Η αίτηση συζητήθηκε προχθές σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα ώστε να προστατευθεί η ταυτότητα του προσώπου, παρουσία μόνο της συνηγόρου της κ. Δήμητρας Μελλίνη.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2018 είχε εκδοθεί η πρώτη απόφαση του είδους από το Ειρηνοδικείο Ρόδου, με την διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.
Είχε γίνει δεκτή ειδικότερα η αίτηση ενός 35χρονου Ροδίτη, για διόρθωση καταχωρισμένου φύλου.
Σύμφωνα με το νόμο, το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του και δικαίωμα στο σεβασμό της προσωπικότητάς του με βάση τα χαρακτηριστικά φύλου του.
Ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά. Η ταυτότητα φύλου περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση του σώματος, καθώς και την κοινωνική και εξωτερική έκφραση του φύλου, τα οποία αντιστοιχούν στη βούληση του προσώπου.

Η προσωπική αίσθηση του σώματος μπορεί να συνδέεται και με αλλαγές που οφείλονται σε ιατρική αγωγή ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις που επιλέχθηκαν ελεύθερα.
Ως χαρακτηριστικά φύλου νοούνται τα χρωμοσωμικά, γονιδιακά και ανατομικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν πρωτογενή χαρακτηριστικά, όπως τα αναπαραγωγικά όργανα, και δευτερογενή χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα, η ανάπτυξη μαστών ή τριχοφυΐας.
Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα, με εξαίρεση τους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει ρητή συναίνεση των ασκούντων τη γονική τους μέριμνα και τους ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο (15ο) έτος της ηλικίας τους, εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής Επιτροπής που συστήνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Προϋπόθεση για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να μην είναι έγγαμο.
Για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν απαιτείται να βεβαιώνεται ότι το πρόσωπο έχει υποβληθεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση. Δεν απαιτείται επίσης η οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση ή ιατρική αγωγή που σχετίζεται με τη σωματική ή ψυχική του υγεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου