Τοπικές Ειδήσεις

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται τις Ιαματικές Πηγές”

Τηλεδιάσκεψη με Δημάρχους της Δωδεκανήσου με την συμμετοχή Νοτοπούλου – Σαντορινιού.»

Με πρωτοβουλία του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Κατερίνας Νοτοπούλου, Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη με Δημάρχους νησιών της Δωδεκανήσου, έχοντας σαν κεντρικό θέμα το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στην αλλαγή του καθεστώτος διαχείρισης των ιαματικών πηγών της χώρας και την ίδρυση σχετικής Ανώνυμης Εταιρείας.Τους νησιωτικούς Δήμους, στην περιουσία των οποίων περιλαμβάνονται ιαματικές πηγές, εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Β. Καμπουράκης, ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς και ο Δήμαρχος Νισύρου, κ. ΧριστοφήςΚορωναίος. Παρόντες ήταν επίσης οι Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Βόρειας και Νότιας Δωδεκανήσου, κ. Μανώλης Καβαδάκης και κ. Αντώνης Αποστολίδης αντίστοιχα.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων ήταν ότι οι ιαματικές πηγές πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού όπως τονίστηκε, ιδίως για τα νησιά, αποτελούν ένα σημαντικό αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο, αλλά και ένα πολιτισμικό και ιστορικό αγαθό, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Όπως μάλιστα σημειώθηκε, σύσσωμη η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με σχετικές αποφάσεις των Συμβουλίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στέκεται απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ενώ με ομόφωνη απόφαση το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας απέρριψε τα άρθρα 7 έως 14 του σχετικού νομοσχεδίου, που αφορούν στη σύσταση της διαχειρίστριας Ανώνυμης Εταιρείας.

Οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα, αναφέρθηκαν στις τρέχουσες εξελίξεις και τα σχέδιά τους σχετικά με τις ιαματικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαχείρισης των πηγών από τους Δήμους και η παροχή από την Πολιτεία ουσιαστικών εργαλείων για την περαιτέρω αξιοποίησής τους, θα μπορούσε ουσιαστικά να βοηθήσει την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.

Από τη μεριά τους, οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός και Κατερίνα Νοτοπούλου, αναφέρθηκαν συνοπτικά στις προσπάθειες ανάδειξης των ιαματικών πηγών που έλαβαν χώρα επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας στη χώρα. «Η υφαρπαγή των ιαματικών πηγών από τους Δήμους, δεν εξυπηρετεί ούτε κάποιον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ούτε τις τοπικές οικονομίες, παρά μόνο συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Περιμένουμε την ΚΕΔΕ να πάρει θέση και να απορρίψει τα υπουργικά σχέδια υφαρπαγής των ιαματικών πηγών από τους Δήμους».

Τέλος, δήλωσαν την υποστήριξή τους σε αυτόν τον αγώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν άμεσα, με παρεμβάσεις και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, να ασκούν πίεση για να απορριφθεί η αντι-αναπτυξιακή αυτή κυβερνητική μεθόδευση και να διασφαλιστεί ότι δε θα αλλάξει χέρια η περιουσία των τοπικών κοινωνιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου